JTM korlat adossagfek

Júliustól jön a szigorítás a hitelfelvételnél, hajrázhatnak az igénylők

JTM korlat adossagfek

Júliustól jön a szigorítás a hitelfelvételnél, hajrázhatnak az igénylők

Domokos Erika
2023-06-26 Frissítve: 2023-06-26
2023-06-26
33516086

Júliustól a korábbinál kisebb havi törlesztővel alacsonyabb összegű hitelt kaphat az, aki legalább 500 ezret, de kevesebb mint 600 ezer forintot keres. A Bank360.hu lakáshitel kalkulátorával egy 20 millió forintos lakáshitel és egy 10 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitel példáján keresztül mutatjuk be a változást. Annak, aki június 30-ig igényli a kölcsönt, még az enyhébb feltételeket kell teljesíteni, így az érintett jövedelműeknek érdemes sietni.

 

Júliustól szigorítják a hitelfelvételt azok számára, akiknek egyedül vagy adóstárssal együtt legalább 500 ezer forint, de a 600 ezret el nem érő havi nettó jövedelme van. Módosul ugyanis az adósságfék-szabályozás: július 1-jétől az eddigi 500 ezerről 600 ezer forintra emelkedik az a küszöbérték, amely nagyobb arányban engedi adóssággal terhelni az adós havi jövedelmét. 

 

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályozása szerint ha az adós (vagy az adóstársak összesített) igazolt havi nettó jövedelme alacsonyabb, mint 500 ezer forint, akkor a havonta fizetendő hiteltörlesztés (az adós valamennyi hitelét figyelembe véve) nem haladhatja meg a jövedelem 50 százalékát. Ha az adós (vagy adóstársak) legalább 500 ezer vagy azt meghaladó összegű jövedelemmel rendelkeznek, akkor a hiteltörlesztés összege a jövedelem 60 százalékáig mehet fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) JTM-rendelete szerint. Ez az 500 ezer forintos küszöbérték emelkedik júliustól 600 ezer forintra. 

 

A szabályt, jelzáloghitelekre és fedezetlen hitelekre, így személyi kölcsönökre is alkalmazni kell. Eddig legalább havi félmillió forintos nettó jövedelemmel legfeljebb 300 ezer forint hiteltörlesztést lehetett fizetni, július elseje után viszont 250 ezret. A kölcsönt folyósító bankok ennél szigorúbban is meghúzhatják a törlesztésre, ezáltal a felvehető hitel összegére vonatkozó korlátot.

 

A jelzáloghiteleknél a kamatperiódus is számít

 

Az ingatlanfedezettel biztosított hiteleknél a kamatperiódus hossza is befolyásolja, hogy a jövedelmet milyen arányban lehet adóssággal terhelni. Jelenleg 500 ezer, júliustól 600 ezer  forintos nettó jövedelem alatt a lakáshitel kamatperiódusának hosszától függően (5 évnél rövidebb; vagy legalább 5 éves, de 10 évnél rövidebb; vagy legalább 10 éves kamatperiódusban rögzített, illetve a futamidő végéig fix kamatozású hiteleknél) 25, 35 vagy 50 százalék a JTM-korlát. Ennél magasabb jövedelemnél pedig a kamatperiódustól függően 30, 40 vagy 60 százalékos arányban terhelhető a jövedelem hiteltörlesztéssel.

 

 

Most például egy legalább félmillió forint nettó jövedelmű igénylő felvehet 20 millió forint lakáskölcsönt 10 éves kamatperiódusban rögzített kamatozással, tíz éves futamidővel. A Bank360.hu lakáshitel kalkulátorával elérhető legkedvezőbb ajánlatok 252 és 255 ezer forint közötti havi törlesztőrészletűek. Júliustól azonban már az ekkora jövedelmű új hiteligénylő 60 helyett 50 százalékos JTM-mel vehet fel kölcsönt. Ez azt jelenti, hogy vagy 20 milliónál kisebb összegben vagy 10 évnél hosszabb futamidővel igényelheti a hitelt, hogy a fizetendő havi törlesztése ne haladja meg a 250 ezer forintot.

 

 

Mekkora jelzáloghitel igényelhető 5 éves kamatperiódussal?

 

Egy legalább 5 éves, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusban rögzített jelzáloghitel esetében egy minimum 500 ezer forint nettó jövedelemmel rendelkező személy havonta legfeljebb 200 ezer forintot (a JTM legfeljebb 40 százalék lehet) fizethet hiteltörlesztésre. Júliustól azonban az ekkora jövedelmű új hitelfelvevőnek már csak 35 százalékos arányban terhelhető a fizetése adóssággal, így legfeljebb 175 ezer forint lehet a havi törlesztője. 

 

 

Jelenleg egy 6 éves futamidővel felvett, 10 millió forint összegű szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsönnek a törlesztője, amelynek a kamatozását 5 éves kamatperiódusban rögzítették, 187 140 forint a CIB Bank ajánlatában. A hitelért a Bank360.hu szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátora szerint 10,91 százalékos THM mellett hat év alatt összesen 13 480 680 forintot kell az adósnak visszafizetni.

 

Júliustól a legalább félmilliós nettó jövedelműek már nem vehetnek fel ilyen kondícióval 10 milliós hitelt, csak 9 milliót, hogy a legfeljebb havi 175 ezer forintos jövedelemarányos törlesztési limitbe beleférjenek. A 9 milliós hitel havi törlesztője a legolcsóbb ajánlat szerint 168 426 forint, míg a második legkedvezőbb 172 832 forint lenne. A hitelekért hat év alatt több mint 12 millió forintot kellene visszafizetni.

 

 

Ha a példában szereplő jelzáloghitel futamidejét 7 évre emeljük, akkor felvehető a 10 milliós hitel úgy, hogy az adós beleférjen a törlesztési limitbe. A kalkulátorban szereplő ajánlatok közül a CIB ezt a hitelt 7 éves futamidővel 167 941 forint havi törlesztővel nyújtja, a MagNetbank 172 831, az Erste 172 964 forinttal.

 

Van, ahol könnyítés jön a hitelezésnél

 

A JTM-rendeletben az MNB nemcsak szigorított, hanem enyhített is. A pénzintézeteknek a kisösszegű hitelek (személyi kölcsön, gyorshitel, áruvásárlási hitel) kihelyezésekor a törlesztőrészletek megállapításakor nem kötelező eleget tenniük a JTM- korlátoknak. Ez az összeghatár jelenleg 300 ezer forint, júliustól azonban már 450 ezer forintig hitelezhetnek a pénzintézetek JTM-korlát nélkül. 

 

Az új szabályok júliustól lépnek hatályba, azokat a bankoknak a július 1-jétől igényelt hiteleknél kell alkalmazniuk, az azt megelőzőeknél még nem. Így az, aki éppen a jövedelemhatáron van, és kölcsönt akar felvenni, érdemes még június végéig igényelnie a hitelt. A kisösszegű kölcsönöknél viszont érdemes lehet várni néhány napot az igényléssel, ha magas törlesztőt akart valaki vállalni az igazolt jövedelméhez képest.

 

Az MNB a módosításokat az elmúlt időszakban tapasztalt magas inflációval és az erős nominális béremelkedésekkel indokolta.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!