Faktoring

Faktoring

Faktoring

Faktoring

Bank360 tartalom
2021-01-22 Frissítve: 2023-12-28
2021-01-22 Frissítve: 2023-12-28
12056030

A faktoring a követelések adásvételét jelenti, melynek keretében a kiállított számlát egy harmadik félnek, a finanszírozást nyújtó faktor cégnek értékesíti az ügyfél. Másik neve a faktorálás. Két változatot különböztetünk meg:

 1. az élő, még le nem járt kintlévőségek értékesítését - melyet klasszikus faktoringnak,
 2. a már lejárt követelések eladását, amit behajtásnak nevezünk.

 

A továbbiakban a klasszikus faktoringról lesz szó.

 

Üzleti faktoring

 

Az üzleti életben akkor keletkezik követelés, amikor az üzleti ügyfeleknek nyújtott árut, szolgáltatást előre meghitelezi egy cég azzal, hogy a partnerének később kell csak kifizetni azt. Az ekkor keletkező hosszú fizetési határidők esetén (30-60-90-120 nap) különösen hasznos lehet a faktoring. Ezzel a megoldással ugyanis a követelés tulajdonosa gyors pénzt kaphat vállalkozói bankszámlájára.

 

Így működik egy követelés faktorálása

 

A faktoring során a követelés tulajdonosa eladja a követelést egy faktoring cégnek, aki megelőlegezi a számla értékének jelentős részét, emellett végzi a követelés kezelését és beszedését. A faktor cég a vevő fizetését követően elszámol a fennmaradó résszel is: a költségek levonása után elutalja a maradványértéket ügyfélnek. 

 

Abban az esetben, ha egy követelés lejár, és nem fizeti ki a vevő, akkor a behajtási feladatokat is a finanszírozó cég látja el.

 

Tehát:

 

 1. A szállító kiállítja a számlát
 2. Megküldi elektronikusan a faktor cégnek
 3. Ezt követően pedig jellemzően 1-2 napon belül megkapja a számla bruttó értékének a 80-90%-át a finanszírozótól
 4. A vevő finanszírozóhoz történő fizetésekor pedig a költségek levonása után a fennmaradó rész is átutalásra kerül a szállító részére.

 

Igény esetén, ha a szállító bizonytalan a vevője fizetésével kapcsolatban, akkor a faktor cég fizetési garanciát is tud nyújtani követelés biztosítás formájában.

 

A hitel kiváltására is alkalmas lehet

 

A faktoringgal a cég likviditási helyzete jelentősen javul. A bevételek azonnali realizálása biztosítja a megfelelő működést, és fejlődési lehetőséget nyújt. Jó alternatíváját képezi a vállalati hiteleknek, olyan addicionális előnyökkel, hogy a faktoring nem igényel fedezetet, és nem feltétele a hitelképesség. Ebben a finanszírozási formában a vevő pénzügyi adatai lesznek a mérvadóak, azt vizsgálja a faktoring cég, hogy a vevő mennyire megbízható. 

 

A faktoring fajtái

 

A faktorálásnak két változata van a nemfizetés esetének kezelése tekintetében:

 1. visszterhes, más néven visszavásárlási garanciával vállalt, amikor a faktor cég visszaruházhatja a követelést, és visszakérheti az előleget, 
 2. visszteher nélküli, amikor a finanszírozást nyújtó társaság viseli a nemfizetés kockázatát is. Ez magasabb árazással jár. 

 

Magyarországon a világ nagy részéhez hasonlóan a faktoring rendszerint nyílt, ami azt jelenti, hogy arról a vevő is értesítésre kerül. Az értesítést követően egy, a faktor cég által vezetett bankszámlaszámra kell teljesítenie az utalásokat.

A fenti megoldás mellett működik még csendes (zárt) konstrukció, melynek keretében a vevő nem értesül az engedményezés tényéről, átutalásait az ügyfél számlájára indítja, aki elszámol a faktorral. 

 

Előnyei

 

A faktorálással azonnal hozzájuthatunk a bevételünkhöz, amit aztán újra és újra beleforgathatunk a vállalkozásunk működésébe. 

 

A faktor szerződés

 

 • gyorsan megköthető
 • kevesebb adminisztrációt igényel
 • az együttműködés alatt is rugalmasan változtatható
 • nem szükséges az ügylet mögé fedezet.

 

A kevesebb feltétel miatt szélesebb ügyfélkör veheti igénybe.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!