Faktoring

Pandémia-álló finanszírozás?

Faktoring

Pandémia-álló finanszírozás?

Magnet Faktor tartalom
2021-04-20 Frissítve: 2022-03-01
2021-04-20 Frissítve: 2022-03-01
13717915

Mik egy vállalkozás lehetőségei a már egy éve tartó gazdasági megpróbáltatások közepette? Moratórium és hitelezési kedv, alternatív pénzügyi megoldások.

 

2021 és a pandémia még mindig tart

Az IMF szerint a COVID-19 járvány a gazdasági világválság óta a legsúlyosabb gazdasági visszaesést idézheti elő. Felmérések eredményei azt mutatják, hogy az európai kis- és középvállalkozások 50%-át csődveszély fenyegeti 2021-ben, ha bevételeik nem növekednek.

 

Egyes vállalkozások azonban úgy tűnik sikeresen átvészelik a COVID-19 vihart, és ezt nem a már megszokott eszköz alapú hitelekkel érték el. Ezen a területen egyértelműen érezhető, hogy a bankok hitelezési kedve visszaesett. A moratórium bevezetésével átmenetileg nagy terhet vettek le mind a vállalkozások, mint a magánszemélyek válláról, de amellett, hogy később ezt hatalmas többletköltséget jelent, a bankok is ugyanúgy elestek a bevételeiktől.

 

Létezik olyan megoldás, ami nem fenyeget plusz teherrel és a jelenlegi instabil gazdasági környezetben is működik. Így az eszközalapú finanszírozás egy rugalmasabb, átláthatóbb, tervezhetőbb alternatívájaként a faktorálás az egyik legnépszerűbb lehetőségként lépett elő.

 

Milyen finanszírozási forma működik?

A mihamarabbi bevételhez jutás érdekében akár működhet a nagyvállalatok által használt skontózás lehetősége. Ez azt jelenti, hogy bizonyos százalékról lemondunk annak érdekében, hogy a vevőnk hamarabb fizessen. Persze, ehhez a partner is kell, és ha ő sem éli éppen a leglikvidebb időszakát, akkor nem biztos, hogy néhány százalékért cserébe lemond a hosszabb fizetési határidőről. Ugyan ez lehet rugalmas megoldás, de ne felejtsük el, hogy ebben az esetben minden pluszban felmerülő adminisztrációt mi végzünk, ami lehet, hogy a végén többe kerül.

 

Abban az esetben, ha szeretnénk ezt szakemberekre bízni, akkor mint fent említettük, a faktorálás vonzó finanszírozási lehetőség a likviditási problémával küzdő vállalkozásoknak. Ezzel a szolgáltatással a cégek azonnali bevételhez juthatnak, és kiszervezhetik a beszedés és behajtás feladatait is.

 

Kulcsfontosságú a tulajdonosok számára, hogy ebben a viharvert időszakban ne terheljék tovább a vállalkozásukat költséges külső tőke bevonásával, hanem olyan opciót válasszanak, ami alkalmazkodik a változékony körülményekhez, egyszerű, és gyors megoldást kínál.

 

A Deloitte nemrégiben kiadott COVID-19 jelentése is a faktorálást javasolja egy lehetséges megoldásként ezen időszak átvészeléséhez.

 

Kiben bízzunk?

Ha meghoztuk a döntést, hogy belevágunk, a következő fontos szempont a faktoring szolgáltató kiválasztása. Ha nem a megfelelő céget választjuk, akkor később jelentős problémákba ütközhetünk. Az első és legfontosabb, hogy legyen hús-vér ember a vonal túlsó végén, hiszen nekünk tűpontos, egyedi megoldásra van szükségünk, nem egy mindenre ráhúzható, általános termékre. Egyéni igényeinket nem lehet automatákkal megbeszélni vagy botokkal leegyeztetni. Ha valami bajunk lesz, akkor is majd velük egyezkedünk?

 

Ami pedig a feltételeket illeti, érdemes előre elkérni, alaposan elolvasni a szerződés minden mellékletét, és ha valami nem egyértelmű, akkor arról további információt kérni, hogy biztosan kiderüljenek az esetleges rejtett költségek vagy a szerződés megszüntetésének feltételei.

 

Mire kérdezzünk rá?

  • Milyen típusú faktorszerződés köthető? Ebben a bizonytalan helyzetben érdemes lehet elgondolkodni a visszkereset nélküli faktorálás lehetőségéről, - ami ugyan drágább lehet, de biztosan nem sodorja adósságba a vállalkozást.
  • Van-e lehetőség a követelés biztosítására? Talán nem is kell hosszasan kifejteni milyen előnyökkel jár, ha biztosítást kötünk a halasztott határidejű számláinkra, - de a nyugodt alvás biztosan közte van.
  • Díjak: legyenek átláthatóak és könnyen számítható díjtípusok.
  • Biztosítékok: bizonyos feltételek mellett rugalmasan kezelhetőek az ügyféligények, így mindig beszéljük végig az opcióinkat a kapcsolattartóval
  • Hogyan tudjuk megszüntetni a szerződést? Előfordulhat, hogy a nem megfelelően kiválasztott faktorcég lehetetlenné teszi az elválást, ami sok pénzbe kerülhet.
     

Forrás: Bloomberg, Deloitte, IMF

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!