Faktorálás

Így segít a faktoring egy induló vállalkozás finanszírozásában

Faktorálás

Így segít a faktoring egy induló vállalkozás finanszírozásában

Magnet Faktor tartalom
2021-10-05 Frissítve: 2022-03-01
2021-10-05 Frissítve: 2022-03-01
16290955

Egy induló vállalkozás finanszírozásában nagy segítséget jelenthet a faktorálás, hiszen a segítségével nem szükséges kivárni a számlák hosszú fizetési határidejét. A cég bevételhez jut, amit aztán szabadon felhasználhat. 

 

Egy induló vállalkozás finanszírozása komoly kihívást jelent, mivel tartalékok és tőke hiányában lassan jut egyről a kettőre a cég, és minden egyes új lépéshez meg kell várnia, hogy a vevői fizessenek. A fizetési határidő gyakran 30 nap, de a 90, sőt 120 napos fizetési határidők sem ismeretlenek a hazai piacon, ezért a startupok különösen komoly kihívásokkal néznek szembe a cash-flow management terén. Gyakran nem csak egy újabb fejlesztés megvalósulását hátráltatják a kintlévőségek, hanem újabb megrendelések teljesítését is korlátozhatják a likviditási problémák. 

 

Induló vállalkozás finanszírozása hitelfelvétellel 

Az induló vállalkozás finanszírozásában a banki hitelfelvétel sem nyújt megfelelő megoldást, hiszen a legtöbb ilyen cég még nem tudja teljesíteni a bankok által meghatározott szigorú feltételeket, mi több, gyakran a hitelügyintézés több hetes procedúrája sem vállalható, ha éppen gyorsan kellene lecsapni egy kínálkozó lehetőségre.

 

A megoldás ezekben az esetekben a faktorálás! Mivel a faktorcég nem az induló vállalkozás pénzügyi adatait vizsgálja, hanem a vevőkét, így nem jelent akadályt, ha új a cég – a gyors ügyintézésnek köszönhetően pedig szó sincs több hetes várakozásról.

 

Magnet Faktornál különösen ügyelünk arra, hogy 24 órán belül intézkedjünk: 

  • legyen szó új szerződéskötésről, vagy 
  • egy már meglévő ügyfelünk aktuálisan felmerülő kérelméről, vagy 
  • a hozzánk beérkezett, faktoráltatni kívánt számla utalásáról (vagyis a bruttó összeg 90%-a legkésőbb a számla, hozzánk való eljuttatását követő napon megérkezik a számládra). 

 

Mikor lehet faktoráltatni? 

Az induló vállalkozás finanszírozásában rugalmas segítség lehet a faktoring, hiszen nem kell arra várni, hogy a vevő utaljon. Így nem csak, hogy legyinthetsz a fizetési határidőre, de a versenytársaidnál hosszabb fizetési határidőket is vállalhatsz, így piaci előnybe kerülhetsz, illetve még a reputációdnak is jót tesz, hiszen stabil pénzügyi hátteret sejtet.  

 

Azért a faktorálásnál is merülnek fel feltételek. Nézzük, melyek a legáltalánosabb szempontok! 

A számla faktorálásnak két nagyon fontos feltétele van: 

  • Sikeresen teljesítsd a megrendelést. 
  • A vevőd jó bonitású, tehát pozitívan értékelhető pénzügyi adattal rendelkező cég legyen (lehet belföldi és külföldi is a partnered). 
     

Válaszd a vállalkozásod számára legmegfelelőbb faktoring céget 

Számos pénzügyi szolgáltató kínálatában szerepel a faktoring, de vajon melyiket érdemes választani, ha induló vállalkozás finanszírozása a tét? Természetesen fontos kérdés lehet a faktorálás díja, de emellett a szerződési feltételek megismerése is elengedhetetlen. 

 

A Magnet Faktornál üzletpolitikánk, hogy minden leendő ügyfél esetében a legjobb lehetőséget találjuk meg, így egyedi ajánlatokkal dolgozunk. Célunk, hogy a segítségünkkel hosszú távon sikeres vállalkozások fejlődhessenek, mert a közös siker jelenti számunkra a legtöbbet. Úgy gondoljuk mindig meg lehet találni a mindegyik fél számára optimális megoldást. 

 

A rugalmas szerződéskötés mellett úgy véljük az sem mindegy, hogy milyen keretek között tudsz változtatni a faktorcéggel kötött együttműködésen. Ha hirtelen beérkezik egy nagyobb megrendelés, az gyors limitemelést igényel, vagy ha információra van szükséged egy új partnerről, akkor szerencsés, ha azonnali választ tudsz kapni a finanszírozó partneredtől. Ezek olyan kérdések, melyeken könnyen állhat vagy bukhat a vállalkozásod sikere. 

  

Indulj el a siker felé! 

Ha megtaláltad a számodra ideális faktoring céget, kérj ajánlatot. Minden cég másképp működik egy picit, de általános szabály, hogy először meg kell határoznod, hogy mely vevőpartnereid számláit kívánod faktoráltatni, mekkora az átlagos bruttó kintlévőséged feléjük, és milyen fizetési határidő szerepel a számlákon. 

 

Ha megfelelő ajánlatot kaptál, a következő lépés a szerződéskötés és a dokumentumok benyújtása. Ezt követően nincs más teendőd, mint a faktoráltatni kívánt számlát a kiállítást követően eljuttatni a faktorcéghez, ők pedig jellemzően 24 órán belül átutalják a bruttó összeg 90%-át. A fennmaradó összeget pedig a vevő teljesítését követően (csökkentve a költségekkel).

 

Egy induló vállalkozás finanszírozásában és sikerre vitelében nagy szerepe lehet a faktoringnak. A likviditási problémák mellett számos más terhet is levesz az ember válláról, hiszen a pénzügyes kolléga mentesül a számlák nyilvántartása, menedzsmentje alól, sőt a beszedés, behajtás feladatát is ellátja a faktorcég. Így több erőforrás jut a vállalkozás további építésére. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!