Faktoring

8 szempont, hogy eldönthesd, neked való-e a faktoring

Faktoring

8 szempont, hogy eldönthesd, neked való-e a faktoring

Magnet Faktor tartalom
2021-11-17 Frissítve: 2022-03-01
2021-11-17 Frissítve: 2022-03-01
17206450

A faktoring egyre népszerűbb finanszírozási forma, hiszen segít a vállalkozásoknak a likviditás megőrzésében, és segítségével sok esetben elkerülhető a hitelfelvétel. Ha még vívódsz azzal, hogy céged számára megfelelő-e ez a megoldás, olvass tovább! 

 

A faktoring alatt tulajdonképpen a követelések megvásárlását értjük. Miután céged elvégezte a munkát vagy leszállította a megrendelést, a kiállított számla ellenértéke gyakran 30 napos, vagy még hosszabb fizetési határidővel érkezik csak meg a számládra. Ez számos problémát okozhat, hiszen kellő tőke hiányában lassulnak az üzleti folyamatok. Ezt elkerülendő a faktorálás során a faktorcég a számla kiállítását követően, 24 órán belül utalja neked az összeg 90%-át, amit szabadon felhasználhatsz újabb rendelések teljesítésére, céges kiadások fedezésére vagy akár fejlesztésre is. 

 

Milyen esetekben érdemes élni a faktorálás lehetőségével? 

 

  1. Kevesebb adminisztráció 

A vállalkozások vezetői ezerfelé figyelnek, hogy minden olajozottan működjön a cégben – ezek mellett arra is ügyelni, hogy a cash-flow folyamatosan pozitív maradjon, és a kintlévőségek ne okozzanak szükségtelen fennakadást a cég életében, komoly kihívást jelentő feladat. Egy faktoring cég a finanszírozás mellett az adminisztrációs terhet is leveszi a vezető – vagy a pénzügyes munkatárs – válláról, azzal, hogy a beszedés és behajtás feladatait is teljesen átvállalja, így több idő marad az üzlettel foglalkozni. 

 

  1. Fizetésösztönzés helyett 

Sok kis- és középvállalkozás igyekszik úgy gyorsabb fizetésre ösztönözni a megrendelőit, hogy kedvezményeket biztosít nekik ezért. Valójában nem minden esetben éri meg ilyen módon jutalmazni a vevőket, mikor a faktorálás is megoldás lehet, ráadásul egyszerűen, gyorsan, óramű pontossággal történik, sokszor olcsóbban. 

 

  1. Forgótőkére van szükség a működéshez 

A faktorálás akkor is hasznos megoldás, ha egy nagyobb megrendelés teljesítéséhez van szükségünk tőkére. Különösképpen multinacionális vállalatok beszállítóinál merül fel, problémaként, hogy a szállítást követően azonnal az új megrendelés gyártásába kell fogni – de miből, ha a multi csak 30-60 vagy 90 nap múlva fizet? Ilyenkor a faktoring segítségével juthat a cég megfelelő mennyiségű pénzhez a következő megrendelés teljesítéséhez. 

 

  1. Növelni kell a gyártási kapacitást 

Az sem szokatlan helyzet, hogy a piac felvevőképessége megnő az általunk értékesített termékre és azt látjuk, hogy ha többet termelnénk, többet is adhatnánk el – de miből fedezzük a gyártási költségeket? A faktoring itt is megoldás, ha vannak halasztott fizetési határidejű számláink, hiszen így a kintlévőségekre nem kell várni, azonnal beforgatható az üzletbe, és vállalatunk dinamikus fejlődése a legjobb úton haladhat. 

 

  1. Nem várhatunk a befolyó összegekre 

Bizonyos szektorok életében gyakori helyzet, hogy a munkaerőt, vagy a beszállítókat heti, kétheti rendszerben fizetik, de a megbízó cégek lassú adminisztrációjának és belső szabályzatainak köszönhetően a bevétel csak később akár 90 nap múlva érkezik. A faktorálás ebben az esetben is praktikus és hatékony üzleti megoldás. 

 

  1. Versenyelőnyhöz szeretnénk jutni 

A megrendelők egyre többet követelnek – amibe akár a hosszabb fizetési határidők is beletartoznak. Komoly versenyelőnyhöz juthat tehát az a cég, aki nagyvonalúan legyinthet, és bevállalhatja a fizetési határidő kitolását, hiszen a faktorálásnak köszönhetően szinte észre sem fogja venni a különbséget. 

 

  1. Hitel helyett nyújt megoldást 

A faktorálás és a hitelfelvétel között sok különbség van, az egyik legfontosabb az, hogy míg hitelfelvétel során a hitelező bank a vállalkozásunk pénzügyi mutatóit vizsgálja, és szigorú követelményeknek kell megfelelnünk, addig a faktorálás során a partner pénzügyi adatai kerülnek górcső alá. Ezért ez a megoldás kifejezetten hasznos újonnan indult vállalkozások számára, amelyek még nem rendelkeznek lezárt pénzügyi beszámolókkal, és ezek hiányában a banki hitel szóba sem jöhet.  

 

  1. Nyitás új piacok irányába 

Sok cégvezető találkozik azzal a problémával, hogy bár adott a lehetőség a növekedésre, de ez új, ismeretlen piacokon való megjelenéssel jár – ami pedig kétségtelenül kockázatos. A faktoring export esetén is segítséget jelent, ráadásul biztosítást is köthetünk, ami fedezetet nyújt arra az esetre, ha a vevőnk nem fizetne. Így sokkal kevesebb stresszel jár, és biztonságos feltételek mellett történhet a nemzetközi terjeszkedés, cégünk növekedési üteme pedig növekedhet. 

 

Mit tegyél, ha úgy érzed, a faktoring a megoldás? 

Ha a fentiek alapján úgy gondolod, hogy a faktoring jó megoldás lenne céged számára, már csak annyi dolgod van, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb faktoring céget, és szerződj. A Magnet Faktor folyamatosan arra törekszik, hogy minden hozzá forduló vállalkozásnak megtalálja a legtesthezállóbb, kellően rugalmas szerződési feltételeket, és hosszú távon gyümölcsöző üzleti kapcsolatot alakíthasson ki velük. Ennek köszönhetően az üzleti élet szinte minden szektorában vannak partnereink, ismerjük a különböző piacok sajátosságait, és így hatékonyan hozzájárulhatunk céged pénzügyi biztonságának megteremtéséhez. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!