Faktoring

Faktoring vagy bankhitel? Melyik lehetőség jobb a vállalkozásának?

Faktoring

Faktoring vagy bankhitel? Melyik lehetőség jobb a vállalkozásának?

Magnet Faktor tartalom
2021-03-30 Frissítve: 2022-03-01
2021-03-30 Frissítve: 2022-03-01
13221598

Amikor vállalati finanszírozási megoldások után kutatunk, gyakran szembe találjuk magunkat a faktoringgal és a banki hitelekkel. Vajon melyik az alkalmasabb a vállalkozásunk számára? Itt egy gyors és praktikus összehasonlítás.

 

Minden üzlet egyedi, abban azonban megegyeznek, hogy minden vállalkozásnak szüksége van tőkére a működéshez. És bár több tényező befolyásolhatja döntését, két fontos szempontot mindenképpen figyelembe kell vennie - milyen gyorsan van szüksége pénzre és mennyire legyen flexibilis az együttműködés.

 

A faktorálásban és a banki hitelekben nincs sok közös vonás, kivéve, hogy mindkettő pénzt biztosít a vállalkozások számára. Összeállítottuk a két opció különbségeit, hogy könnyebb legyen a döntés, melyik működik jobban az Ön vállalkozása számára:

 

Először is, mi a faktoring?

A faktoring olyan finanszírozási forma, amely vállalkozásának azonnal pénzt biztosít azáltal, hogy a kiállított, még le nem járt számláit értékesíti. Ezzel a saját bevételéhez jut hozzá egyből, ahelyett, hogy kivárja a vevőpartnerek hosszú, 30 vagy akár 120 napos fizetési határidejét.

 

Tegyük fel, hogy 10.000.000,- forintja áll kiszámlázva, a vevőpartner pedig csak 60 nap múlva fogja ezt kifizetni. Abban az esetben, ha ma van szüksége erre a pénzre, például mert új árut kell vennie, eladhatja ezt a számlát a Magnet Faktornak, és a bruttó számlaérték akár 90%-a már 1 napon belül rendelkezésére állhat. A fennmaradó 10%-ot pedig a vevő fizetésekor, a költségek levonása után kapja kézhez.

 

A faktoring tehát nem hitel. Ezzel a már elvégzett szolgáltatás vagy leszállított áru értékéhez jut hozzá, ami a vállalkozás saját pénze, nem plusz forrás.

 

Igény szerint, rugalmasan, gyorsan felállítható és módosítható a faktor keret, ezzel követni tudja a vállalkozása mindenkori pénzigényét.

 

Mi a helyzet a banki hitelekkel?

Hitelfelvételkor a vállalkozás pénzügyi helyzete alapján állapít meg a bank egy fix keretet, - általában egy évre, amíg nem érhetőek el frissebb pénzügyi adatok. Erre a külső tőkére addig kell kamatot fizetni, amíg azt teljes mértékben vissza nem fizeti a pénzintézetnek.

 

Míg ezek a hagyományos hitelek eléggé kötöttek, további adósságot is jelentenek a vállalkozás számára. Emiatt hosszú távon ez többe kerülhet - és előfordulhat, hogy nem, vagy nagyon nehezen tudja pótolni a cash flow-rést a vállalkozás, amikor valóban szüksége lenne rá. Az elbírálási folyamat pedig igen hosszú időt vehet igénybe, és emellett plusz felelősséget ró vállalkozására.

 

Az alábbiakban bemutatjuk a faktorálás és a bankhitelek különbségeit:

 

Faktoring

Hitel

Akár egy munkanap alatt felállítható keret

Hosszú elbírálási folyamat

Nem igényel fedezetet

Fedezetet igényel (pl. ingatlan)

A vevőpartner pénzügyi adatait vizsgálja. (Jó megoldás olyan cégeknek, akik még, vagy már nem hitelezhető cégek számára (Pl. induló vállalkozások)

Az igénylő cég pénzügyi adatait vizsgálja.

Flexibilis, a mindenkori cash flow igényekhez szabható

Fix keret

A finanszírozáson kívül tovább szolgáltatások is igénybe vehetőek (követelés management, biztosítás, behajtás)

Nincs plusz szolgáltatás

 

Mi a legjobb finanszírozási lehetőség a vállalkozása számára?

A faktorálás összetettebb szolgáltatás, tehát számosabbak az előnyei is.

 

Faktoringgal magasabb finanszírozási összeghez juthat gyorsabban úgy, hogy közben nem ró plusz terhet egy külső tőke visszafizetése a vállalkozásra. Kiválaszthatja, hogy mely partnereit kívánja bevonni az együttműködésbe, ezeket bármikor megváltoztathatja, bevonhat újabb vevőket is, de eldöntheti azt is, hogy mely számlákra kér előlegezést, és melyekre nem, attól függően, hogy éppen mekkora pénzösszegre van szükség a cég életében. A banki hitellel ellentétben nincs előre meghatározott időtartama a szerződésnek, bármikor megszüntethető, lezárható.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!