szamologep-alternativ-finanszirozas

Kerüld el a hitelfelvételt! Céges finanszírozás egyszerűen

szamologep-alternativ-finanszirozas

Kerüld el a hitelfelvételt! Céges finanszírozás egyszerűen

Magnet Faktor tartalom
2021-12-07 Frissítve: 2022-03-01
2021-12-07 Frissítve: 2022-03-01
17504908

A legtöbb vállalkozás életében felmerülnek olyan időszakok, amikor tőkére lenne szükség – azonban a banki hitelfelvételtől mindenki ódzkodik, és jó okkal. Olvass tovább, ha érdekel, hogyan biztosíthatod céged likviditását anélkül, hogy kockáztatnád céged jövőjét!

 

De mi a baj a hitellel?

Ha pénzre van szükség, az első gondolatunk általában a banki hitelért folyamodás. Természetesen nem véletlen, hogy ez tűnik kézenfekvő megoldásnak, azonban számos hátulütője van, amelyek miatt mégiscsak érdemes jobban átgondolni a lehetőségeket.

 

A banki hitelfelvétel bonyolult, rengeteg adminisztrációval járó és hosszadalmas folyamat – ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a végén meg is kapjuk az igényelt tőkét. A szolgáltatók szigorú követelményeket szabnak a vállalkozásoknak, melyeket sok esetben már-már lehetetlen teljesíteni. Ha mégis sikerrel járunk, és végül megkapjuk a hitelt, akkor is folyamatosan ügyelnünk kell arra, hogy a törlesztést a megfelelő ütemben végezzük, hiszen komoly anyagi kárt okozhat, ha elmaradunk a részletekkel – arról nem is beszélve, ha egyáltalán nem tudunk törleszteni.

 

Persze vannak helyzetek és cégek, melyek esetében jó választás a hitel, mint hagyományos megoldás, de nem árt tisztában lenni a lehetőségeinkkel. Ezeket vesszük sorra a következőkben.

 

A jó választás: számla faktorálás

Ha a banki hitel nem szimpatikus, vagy nem tűnik járható útnak, a faktorálás lehet a megoldás. A faktoring egyik előnye, hogy a faktorcég nem a te hitelképességedet és likviditásodat vizsgálja, hanem az üzleti partnereidét, akiknek a számláit faktoráltatni szeretnéd.

 

Mi is pontosan a faktorálás?

A faktorálás során a faktorcég gyakorlatilag megvásárolja a kintlévőségeidet. A számla kiállítsa után azonnal utalja neked az összeg 90%-át, majd miután megérkezik a vevőtől a pénz, a maradék 10%-kal is elszámoltok, és a költségek levonása után a fennmaradó rész is hozzád kerül. Ez a módszer különösen előnyös, ha sok, hosszú lejáratú számlád van, és likviditási gondokat okoz a várakozás. Egy másik gyakran előforduló alkalmazási terület az, ha céged új piacra lép, és extra biztonságra törekedve garanciát szeretnél arra, hogy céged biztosan hozzájut a pénzéhez.

 

A faktorálás esetén hatalmas előny, hogy a megfelelő faktorcéggel akár 1-2 nap alatt szerződést köthetsz, a Magnet Faktor esetében kifejezetten rugalmas keretek között, személyre szabott feltételekkel. Ha ez megvan, már nincs más dolgod, mint a kiállított számlákat továbbítani, és a végösszeg nagy része 24 órán belül landol is a bankszámládon. Nincs többé hosszú várakozás a számla lejártára, mi több, a kintlévőségek nyilvántartása sem a te csapatod feladata.

 

Röviden: a ledolgozott munka ellenértékét szinte azonnal felhasználhatod, így teljes egészében az üzletre koncentrálhatsz, a többiről pedig a faktorcég gondoskodik.

 

A jól hangzó megoldás: befektetés vagy crowd-funding

Csábító sztorikat hallhatunk arról, hogy egy cég külső befektető bevonásával vagy crowd-funding módszerekkel rövid idő alatt vált sikeressé. Erre is van példa persze, de a legtöbb esetben sajnos nem ez a forgatókönyv valósul meg.

 

A jól hangozó sztorik esetében, azonban arról sosem szól a történet, hogy milyen rögös út vezet odáig, hogy egy vállalkozás megtalálja a számára jó befektetőt, vagy hogy mennyire megnehezíti a működést, ha egy külső cég, szigorúan a számok alapján szólhat bele a vállalkozás irányításába, figyelmen kívül hagyva az alapítók által fontosnak tartott értékeket és irányokat. Arról pedig pláne ritkán szól a fáma, hogy valaki akár a saját nevét viselő céget is elveszítheti egy előnytelen befektetői megállapodásnak köszönhetően.

 

A crowd-funding egy sokkal kedvesebb történet lehet, hiszen ha van egy jó ötletünk, ami sok érdeklődőt megragad, már szárnyalhat is a cég. Azonban ne felejtsük el, hogy ezen a területen óriási a verseny és a támogatás megszerzése rendkívül bizonytalan.

 

Tényleg neked való az alternatív finanszírozás?

A fenti alternatív finanszírozási formák eltérő igényekre nyújthatnak megoldást, ezért jól mérd fel a helyzetedet, és hogy pontosan mire is van szüksége a vállalkozásodnak. Ha eljutottál oda, hogy már számláztál, és gyorsan, előnyösen szeretnél pénzhez jutni, válaszd a faktorálást - számos előnnyel jár a banki hitelfelvételhez képest:

 

  • Egyszerűbb adminisztrációt, kevesebb papírmunkát igényel.
  • Sokkal gyorsabb az átfutás, mint a banki hitelek esetében.
  • Rugalmasabbak és egyedi megoldásokkal szolgálnak, melyek alkalmazkodnak vállalkozásid jellemzőihez.
  • Nem igényel fedezetet, nincs bankszámla nyitási kötelezettség
  • Határozatlan idejű együttműködés

 

Az alternatív finanszírozási formák akkor is megoldást nyújthatnak, ha céged nem felel meg a bankok szabta szigorúbb feltételeknek, például, ha új vállalkozásod most lépett piacra, és nincs még értékelhető pénzügyi adata.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!