MagNet faktoring

Hogyan segíthet a faktorálás egy KKV finanszírozásában?

MagNet faktoring

Hogyan segíthet a faktorálás egy KKV finanszírozásában?

Magnet Faktor tartalom
2021-09-07 Frissítve: 2022-03-01
2021-09-07 Frissítve: 2022-03-01
15849775

A faktoring cégmérettől és a számlák végösszegétől függetlenül a legtöbb vállalkozásnak hasznára válhat – hiszen melyik KKV finanszírozását ne segítenék a kiszámítható rendben áramló bevételeknek? 

 

Sokan gondolnak úgy a faktoring szolgáltatásra, mint az igazán nagy piaci szereplőknek fenntartott pénzügyi eszközre, pedig a valóság nem is állhatna ettől távolabb!  

 

A tavalyi év számos eddig nem látott kihívást gördített elénk, de 2021. is tartogatott meglepetéseket. Úgy tűnik, hogy a gazdaságban uralkodó bizonytalan légkör évekre elhúzódhat, a szektorban élesedik a verseny, és a cégvezetőknek minden elérhető eszközt érdemes lesz igénybe venniük, ha vállalkozásukat sikerre szeretnék vinni és a finanszírozásukat biztos kezekben akarják tudni. A legborúsabb előrejelzések szerint a következő időszakban a KKV-k jelentős részét fenyegetheti csőd vagy csődközeli állapot.  

 

A helyzet egyáltalán nem rózsás, de jól átgondolt stratégiával biztonságban tudhatjuk a cégünk finanszírozását, sőt, versenyelőnyt szerezhetünk a piacon. 

  

Mit is jelent pontosan a faktorálás egy KKV finanszírozásában? 

A számla faktorálás egy egyre szélesebb körben ismertté váló pénzügyi eszköz, melynek segítségével a kiállított számlák bruttó értékének 90%-a nagyon gyorsan, általában 24 órán belül megérkezik a cég bankszámlájára, így a hosszú fizetési határidők helyett pontosan kiszámítható cash-flow-t eredményez. A maradék 10%-kal pedig akkor számol el a faktoring szolgáltató, amikor a vevő ténylegesen kifizeti a számlát: ilyenkor a költségek levonása után a maradék összeg is a cég számlájára érkezik. 

 

Egy KKV finanszírozási lehetőségei eltérőek a nagyobb vállalatokétól, de a faktoring egyre elterjedtebb eszköz, szinte minden gazdasági szektorban. 

  

Megnyugtató cash-flow 

A stabil cash-flow egy KKV esetében vízválasztó lehet a hosszútávú siker és a kudarc között. Különösen bizonytalan gazdasági környezetben előnyös, ha a faktoring segítségével hosszú fizetési határidők helyett jól kiszámítható rendben érkeznek a bevételek, és elkerülhetők a likviditási gondok. 

 

A most következő időszak egyetlen szakértői előrejelzés szerint sem ígérkezik egyszerűnek, azonban a faktoring megkönnyítheti egy KKV finanszírozását. Azok a vállalkozások, melyek most gyorsabb reakcióidővel válaszolhatnak nem várt eseményekre, stabilabb alapokon állnak és rugalmasan kezelhetik a kiállított számlák fizetési határidejét, hatalmas előnyre tehetnek szert az ilyen magabiztosságot nélkülöző versenytársakkal szemben.

  

A váratlan kiadások nem okoznak gondot 

A gazdaság minden valószínűséggel lassan fog kilábalni a COVID-19 világjárvány okozta hullámvölgyből, és ez alatt az idő alatt sok váratlan kiadás merülhet fel egy cég életében. Lehetséges, hogy átszervezésekre vagy beruházásokra lesz szükség, védőfelszerelésre kell költeni, egy nagyobb volumenű megrendelés teljesítéséhez tőkére lehet szükség esetleg növelni kell a marketing költést az élesedő verseny miatt.

 

Egy cégvezető sem lát a jövőbe, de ha adott a lehetőség, miért ne venne igénybe egy kis extra segítséget a KKV finanszírozásában? A faktoring révén elkerülhető az, hogy kifizetetlen számlák nehezítsék a működést. 

  

Amikor minden fillér számít 

Egy induló – vagy újrainduló – KKV finanszírozása hatalmas kihívásokat rejt, ugyanis rengeteg költséggel jár. Ha ezek teljesítéséhez mindig a hosszú lejáratú számlákból beérkező összegre kell várni, a folyamat elhúzódhat, a vállalkozás pedig lemarad a versenytársaktól. A faktorálás ezzel szemben azonnal szabadon felhasználható tőkét ad a cégvezetők kezébe, így juttatva piaci előnyhöz a vállalkozást. 

  

Hitel helyett is jó megoldás 

Vannak olyan üzleti helyzetek, amikor elkerülhetetlen a hitelfelvétel egy KKV finanszírozásához, azonban ez sok esetben elkerülhető lenne faktoringgal. A hitel hosszadalmas és bonyolult adminisztrációt igényel, általában meghatározott célokra használható fel, és nem utolsó sorban vissza kell fizetni. Ezzel szemben a faktorálásnál a cég már megkeresett bevétele érkezik meg a számlára, ami aztán szabadon felhasználható. 

 

A bankok sok KKV hitelkérelmét utasítják el különböző okok miatt, azonban a faktoring előnye itt abban áll, hogy a faktorcég a vállalkozás vevőinek a gazdasági helyzetét vizsgálja, nem pedig a faktoráltatni kívánó vállalkozást. 

  

És a ráadás: kevesebb adminisztráció! 

Egy KKV esetében kiemelten fontos, hogy az erőforrásokat megfelelően allokáljuk, és ne töltsünk időt vagy költsünk pénzt felesleges dolgokra. A faktoring oly módon is segít a KKV finanszírozásában, hogy leveszi a lejáró számlákkal járó adminisztrációs terheket a kollégákról, akik így az üzlet fejlesztésén, előre lendítésén dolgozhatnak. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!