MagNet Faktor

A folyószámlahitel egyik legjobb alternatívája: a faktorálás

MagNet Faktor

A folyószámlahitel egyik legjobb alternatívája: a faktorálás

Magnet Faktor tartalom
2022-01-25 Frissítve: 2022-03-01
2022-01-25 Frissítve: 2022-03-01
18379705

Vállalkozásunk pénzügyei sok tényezőből állnak össze, és előfordulhat, hogy a hónap végéhez közeledve extra bevételre van szükség, amíg arra várunk, hogy a kiállított számláink ellenértéke beérkezzen. A legegyszerűbb megoldás ilyenkor, hogy a folyószámlahitelhez nyúlunk, azonban a magas kamat és rugalmatlan keret miatt hosszú távon érdemes jobb megoldást keresni. Erre lehet jó a faktorálás!

 

Vállalkozásunk pénzügyeinek zökkenőmentes igazgatása nem kis feladat. A megrendelések - jó esetben - folyamatosan érkeznek, a teljesítésükhöz szükséges anyagokat, szellemi órákat pedig befektetjük a projektbe. A havi költségeink viszont nem várnak arra, hogy beérkezzen a bevétel, -ilyenkor muszáj alternatív finanszírozási megoldáshoz folyamodnunk. A legkézenfekvőbb megoldás a folyószámlahitel, azonban nem feltétlenül ez a legkedvezőbb lehetőség.

 

Folyószámlahitel cégek számára

Először is nézzük meg, hogy pontosan mi az a folyószámlahitel! A vállalkozásunknak a bankok biztosítanak egy meghatározott keretet: ehhez túl kell esnünk a hosszadalmas minősítési procedúrán, és a bank eldönti, hogy a cégünk pénzügyi adatai alapján alkalmasak vagyunk-e a hitelre. A bankok általában 2 lezárt pénzügyi évet kérnek, és egyéb fedezeteket a kihelyezett pénzük biztosítékaként. Így tulajdonképpen hozzájutunk egy plusz összeghez, amivel ’mínuszba’ mehet a számlánk, és a visszafizetés is egyszerű, hiszen amint érkezik pénz a számlánkra, először a tartozásunk töltődik fel. Ezt a keretet általában 1 éves időszakra kapja a cég, közben nem lehet változtatni ezen.

 

Hát ez szuperül hangzik, de akkor mi lehet a gond?


A folyószámlahitelek kamata

A folyószámlahitelek kamata, illetve THM-je nem olcsó, amely a jelenleg működő kamatemelési periódusban még tovább emelkedhet.

 

Nagyobb összegű tartozás fedezetére nem alkalmas

Hiába akarjuk egy nagyobb bevétel kiesését folyószámlahitellel pótolni, arra nem lesz alkalmas. A legtöbb bank általánosságban az éves árbevétel 10-25%-át biztosítja folyószámlahitelként, így, ha az a tervünk, hogy ezzel akarunk túlélni, amíg nem érkezik meg számlánk ellenértéke, szinte biztos, hogy nem fog menni.

 

Figyelnünk kell a késedelmi kamatokra

Szintén nagy probléma lehet, ha nem számításink szerint alakul bevételünk, ugyanis a folyószámlahitelek nem időben való visszafizetése jelentős költséggel járhat.

 

Van kiszámíthatóbb megoldás?

Ahogy látjuk, a folyószámlahitel kisebb kiadások rendezésére alkalmas lehet. A probléma viszont akkor kezdődik, amikor egy kis porszem csúszik a gépezetbe és máris jelentős mínusszal járó projekté válik az elsőre kedvezőnek tűnő lehetőség.  Ezzel ellentétben, ha faktoring szolgáltatást veszünk igénybe, nem kell azon aggódnunk, hogy a vevő számláink kifizetése időben beérkeznek-e: egy 60 napos számla összegének 90%-a 24 órán belül a számlánkon lehet. Ezzel pedig óriási versenyelőnybe kerülünk!

 

A faktorálás, mint folyószámlahitel alternatíva

A faktorálás nem más, mint a követelések adásvétele. A gyors és egyszerű szerződéskötés után a partnereidnek kiállított számlákat elküldöd egy faktor cégnek is, ők megelőlegezik azokat, így szinte azonnal hozzájutsz az árbevételed jelentős részéhez.  Az partnered kifizetését követően pedig a fennmaradó összeg (a költségek levonása után) is megérkezik a bankszámládra.

 

A MagNet Faktor jellemzően a kiállított számla 90%-át előlegezi meg, és ez a számla beküldésének napján meg is érkezik hozzád.

 

Miért hasznosabb ez a megoldás céged számára? 

Kiszámítható: Az utalások óramű pontossággal történnek, vagyis könnyen tervezheted a cash flow-t.

Gyors: Egy egyszerű szerzőskötés után 24 órán belül a számládon lehet az összeg. Ráadásul ez az összeg nem hitel, hanem a saját pénzed. Csak sokkal hamarabb, mint a számlád fizetési határideje.

Rugalmas: A faktorálás céged mindenkori pénzigényéhez alkalmazkodik: rugalmasan változtathatóak a keretek. Nem gond, ha egyszer több pénzre van szüksége a vállalkozásodnak, egyszer pedig kevesebbre.

A vállalkozások szélesebb köre használhatja: A faktor cég nem a céged pénzügyi adatai alapján állít fel limitet, hanem a vevő partnereidet minősíti. Így akár induló vállalkozásként is igénybe tudod venni ezt a szolgáltatást, nem kell hozzá lezárt pénzügyi beszámoló.

Megbízható: A MagNet Faktornak köszönhetően 100%-os biztonsággal állíthatod ki számlád, nem kell aggódnod, hogy esetleg nem érkezik meg időben a pénzed.

Likviditás: Céged likviditása nem torzul a folyószámlahitel miatt, így bátrabban vághatsz bele új projektekbe!

Kíváncsi vagy, mennyi lenne a faktorálás díja? Használd hozzá a MagNet Faktor kalkulátorát!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!