Promóció
Hitel vagy faktorálás

Faktorálás vagy banki hitelfelvétel: melyiket válaszd?

Hitel vagy faktorálás

Faktorálás vagy banki hitelfelvétel: melyiket válaszd?

Magnet Faktor tartalom
2021-09-14 Frissítve: 2022-01-21
2021-09-14 Frissítve: 2022-01-21
15953038

Érdemes a jól ismert hitelfelvételt választani vagy az újdonságnak számító faktorálás a jobb döntés? Ha céged finanszírozási megoldást keres, érdemes tisztában lenni mindkét pénzügyi eszköz főbb jellemzőivel, és azok ismeretében dönteni. 

 

Mi jut eszünkbe elsőre a hitelről? A legtöbbünk a negatív dolgokat kezdi rögtön sorolni: hosszadalmas, kockázatos (mi van, ha nem tudok fizetni?), bonyolult és rengeteg adminisztrációval jár. Ezzel szemben mit tudunk a faktoringról? Inkább csak feltételezéseink vannak: túl szép, hogy igaz legyen és biztosan nagyon drága.

 

A valóságban természetesen mindkét oldalt érdemes árnyaltabban nézni, és alaposan körüljárva a kérdést, kiválasztani a cégünk lehetőségeihez és az aktuális helyzethez mérten legjobb szolgáltatást: banki hitelfelvétel vagy faktoring? 

 

Minden vállalkozás sajátos jellemzőkkel bír, az azonban általános igazság, hogy a működésükhöz tőkére van szükség. A mindennapi erőforrásigények jelentik az alapot, ezeken felül pedig időről időre felmerülnek fejlesztéssel kapcsolatos költségek. Ha az ezekhez szükséges tőke nem áll rendelkezésre, külső segítséget kell bevonni – a legtöbbünknek a banki hitel ugrik be rögtön, pedig a válasz egyáltalán nem ilyen kézenfekvő. 

 

A következőkben összefoglaljuk a hitel és faktorálás fontosabb jellemzőit és példákkal segítjük elképzelni, hogy melyik finanszírozási megoldást mikor érdemes bevetni. 

 

Mit is tudunk a banki hitelről? 

Kezdjük a sokak által jól ismert banki hitellel. Ha vállalkozásunknak tőkére lenne szüksége, azonban az nem áll rendelkezésre, a bankhoz fordulunk, aki 4-6 hetes, rengeteg adminisztrációval és stresszel járó folyamat végeredményeképp dönt arról, hogy cégünk korábbi éves teljesítménye, valamint a következő időszakra vonatkozó üzleti tervünk alapján hitelképesnek minősülünk vagy sem. 

 

Amennyiben a hitelbírálat sikeres volt, cégünk megkapja a hitelt, több pénz fölött rendelkezhetünk. A hitelt ezután megfelelő rendben vissza kell fizetni a banknak minden díjjal és kamattal együtt. 

 

Miben különbözik a faktorálás a hiteltől? 

A rövid válaszunk: szinte mindenben! Az igaz, hogy mindkét pénzügyi megoldás segíti a likviditási problémába ütköző vállalkozásokat azzal, hogy elérhetővé tesz számukra plusz forrásokat. De nagyon nem mindegy, hogy mindezt hogyan érik el! 

 

faktorálás egy olyan finanszírozási forma, mely úgy biztosít azonnali tőkét, hogy a cég tulajdonképpen eladja a már teljesített, de még ki nem fizetett számláit ahelyett, hogy kivárná a 30-120 napos, vagy akár még ennél is hosszabb fizetési határidők leteltét. 

 

A faktorcég gyorsan, rendszerint 24 órán belül utalja a számla értékének 90%-át, majd a maradék 10%-kal akkor számol el, ha a vevő ténylegesen fizetett. Az elszámolás során levonják a faktorálás költségeit, a maradék pedig utalásra kerül. 

 

A faktorálás során tehát a vállalkozás a már megkeresett pénzéhez jut hozzá, így nem keveredik adósságba. Adósság maximum akkor keletkezhet, ha a vevő nem fizet – azonban ez ellen megfelelő védelmet nyújt a biztosított faktoring.

 

A faktoring további előnye a hitelfelvételhez képest az, hogy míg a bankok esetében több hetes procedúra az elbírálás, addig egy faktorcég néhány nap alatt szerződést köt, attól kezdve pedig gyors és rendkívül gördülékeny a faktoring finanszírozás folyamata. 

 

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy míg a hitel esetében a bank a vállalkozás hitelképességét vizsgálja, addig a faktorcég a vevők stabilitását veszi górcső alá. Így a faktoring előnyös megoldás például induló vállalkozások számára is, vagy azoknak, akik valamilyen más okból nem, vagy csak nagyon rossz feltételekkel jutnának banki hitelhez. 

 

Egy könnyen átlátható táblázatban is összefoglaltuk a faktorálás és a banki hitelfelvétel közötti fontosabb különbségeket: 

Faktoring

Érdekel a faktorálás!

 

Bontsuk ki részletesebben is a fenti fogalmakat! 

 

Tartozás 

Hitelfelvétel során vállalkozásodnak tartozása keletkezik, melyet meghatározott rendben kell törleszteni, vannak meghatározott költségei, illetve a teljes visszafizetésig rakódik rá kamat. 

 

A faktorálás esetében viszont, ahogy korábban is hangsúlyoztuk, a már teljesített számlák értékét kapja meg a cég, csak éppen a hosszadalmas fizetési határidő kivárása nélkül. 

 

Faktorálási díjat természetesen kell fizetni, de nincs szó a hitelhez hasonló visszafizetésről, kivéve abban az esetben, ha a vevő a fizetési határidő letelte után sem rendezi tartozását. Az ilyen helyzetekre viszont követelésbiztosítási szolgáltatással védhetjük magunkat, melynek keretében a követelésbiztosító helytáll és minimális önrész mellett kifizeti a biztosított számlaösszeget. 

 

Határ: hitelkeret vagy finanszírozási limit 

Mivel a faktorálás során nem céged hitelképességét vizsgálják, hanem vevőid pénzügyi helyzetét és fizetési hajlandóságát, ezért ez utóbbi szempontok alapján szabnak maximális összeget. Vállalkozásod teljesítménye nem befolyásolja ezt a keretet! 

 

Ezzel szemben a bankok hitelkeretet határoznak meg céged teljesítménye alapján. 

 

Gyorsaság: mennyi időn beül juthatsz pénzhez? 

Az üzleti életben gyakran merülnek fel azonnali invesztíciót igénylő helyzetek. Akár a folyamatos működés is veszélybe kerülhet, ha például hirtelen javításra van szükség. Más esetekben nagyobb megrendelésektől, fejlesztési lehetőségektől eshetünk el, ha a cégnek nincs megfelelő pénzügyi tartaléka. 

 

Ha fontos szempont a gyorsaság, a faktorálás mindenképpen jobb megoldás, hiszen akár 24 órán belül szerződés köthető, majd az egyes faktoráltatott számlák bruttó értékének 90%-a is maximum 24 órán belül landol a számlánkon, melyet teljesen szabadon használhatunk fel. 

 

Bár a banki hitelek elbírálása is jelentősen felgyorsult az utóbbi években, még mindig több héttel érdemes számolni – és ez alatt az idő alatt bizony eleshetünk a jó lehetőségtől. 

 

Döntés: mi alapján hozzák? 

Fontos különbség a banki hitel és a faktoring között, hogy a hitel esetében a bank a vállalkozásod pénzügyi helyzetét vizsgálja alaposan, míg a faktoráláskor a vevő gazdasági stabilitása dönt. 

 

A szolgáltatás költsége 

Egy banki hitel a törlesztést tekintve évekre, gyakran évtizedekre szól, és gyakran éppen a törlesztés miatt nem oldja meg a vállalkozást likviditási gondjait. A faktorálás rövid távon magasabb költséggel járhat, azonban csak rajtad múlik, hogy meddig finanszíroztatsz és mely vevőidet vonod be a faktoráltatni kívánt körbe, és ezen cégek mely számláira kérsz előleget. 

Érdekel a faktorálás!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!