Hitelfedezeti biztosítás

​Ne nyomasszon a hiteled, biztosítsd be a visszafizetését!

Hitelfedezeti biztosítás

​Ne nyomasszon a hiteled, biztosítsd be a visszafizetését!

Bank360 tartalom
2024-06-20 Frissítve: 2024-06-20
2024-06-20 Frissítve: 2024-06-20
6103401

Nem akarod, hogy hosszú évekig nyomasszon, mi lesz, ha váratlanul történik veled valami, és nem tudod törleszteni a hiteledet? Attól, hogy nagy összegű kölcsön veszel fel, és a bank jelzáloggal terheli a ingatlanodat, még nem szükséges együtt élned ezzel az érzéssel!

Egy nagyobb összegű jelzáloghitel havi törlesztőrészletének töredékéért köthetsz olyan biztosítást, aminek a segítségével akkor sem gond a kölcsön visszafizetése, ha veled olyan váratlan dolog történik, ami időlegesen vagy tartósan lehetetlenné teszi ezt. 

Hogyan garantálhatod a hiteled visszafizetését?

Ha hitel veszünk fel, többféle olyan biztosítást is köthetünk, amelyek egyaránt arra szolgálnak, hogy segítségükkel anyagi nehézségek esetén is vissza tudjuk fizetni a  kölcsönt. Ahogyan a hiteleket is érdemes előzetesen összehasonlítani, az ilyen biztosításoknál is tegyük ezt, és ne elégedjünk meg automatikusan azzal, amit a kölcsönfelvételnél felajánlanak! 

Milyen biztosítási lehetőség közül választhatsz?

Az egyik ilyen lehetőség a kölcsön mellé kötött (törlesztési) hitelfedezeti biztosítás. Ez tartós keresőképtelenségünk, súlyos betegségünk vagy állsátalanságunk esetén meghatározott időn át fizeti helyettünk a törlesztőrészleteket. Rokkantság vagy halál esetén pedig az akkor még fennálló teljes tőketartozásunkat rendezi helyettünk a biztosító. Ezt a biztosítási összeget csak a konkrét hitel törlesztésére lehet fordítani, illetve a hitel aktuális tőkeértékét vagy annak egy részét fizetheti ki a biztosító közvetlenül a kölcsönt nyújtó banknak.

 

Mindezt azonban elérhetőjük egy olyan biztosítással is, amely baj esetén a fennálló hiteltartozásunktól függetlenül mindvégig fix összeget fizet, ráadásul nem is a banknak, így mi vagy a családunk szabadon felhasználhatja. Ilyet kínál számodra az NN-Bank360 Csoportos személybiztosítása

 

Ez a biztosítás nem kötődik a hitelhez, bármire fordítható, és abban az esetben is az eredeti összeget téríti meg, ha a baj a futamidő vége felé következett be, akkor, amikor már alig maradt valami a tőketartozásból. Ha például valaki egy 10 millió forintos hitel mellé 10 milliós biztosítást köt, ezt az összeget akkor is megkapja, ha már csak néhány ezer forint maradt a hiteléből.

 

 

A törlesztőrészleted töredékébe kerül csak a nyugalmad!

Az NN-Bank360 speciális ajánlatának csomagjaiból szabadon kiválasztod mire akarod magad bebiztosítani, nem kell olyanért is fizetned, ami számodra nem fontos!

 

Megkötheted az NN- Bank360 Csoportos személybiztosításból csak az életbiztosítási vagy csak a jövedelempótló csomagot, de ha teljes biztonságra törekedsz, akkor kombinálhatod is a kettőt. Ráadásul ezt a biztosítást nemcsak a hitel felvételekor kötheted meg, hanem bármikor előbb vagy később is, hiszen jogilag nem kapcsolódik hozzá.

 

Ha például felveszel 10 millió forint jelzáloghitelt 20 évre, akkor annak most 75 ezer forint körül lesz a havi törlesztőrészlete. Amennyiben e mellé megkötöd az NN-Bank360 Csoportos személybiztosítás életbiztosítási csomagját 10 millió forintos fix biztosítási összegre, akkor annak a havi díja csak 3990 forint lesz. Ugyanennyit kell fizetni a jövedelempótló biztosítási csomagért is, ami munkanélküliség esetén hat hónapig 150 ezer forintot, összesen 900 ezer forintot fizet. Ha mindkét csomagot igénybe veszed, akkor az együttes havi díj jóval alacsonyabb, csak 7182 forint!

 

 

Összesen tehát a hitel törlesztőrészletének kevesebb mint 10 százalékáért biztosíthatod magadnak és a családodnak azt, hogy akkor is tudjátok fizetni a hitelt, ha baj ér a futamidő alatt. 

Hogyan köthetsz NN-Bank360 Csoportos személybiztosítást?

Az NN-Bank360 Csoportos személybiztosítást egyszerűen, gyorsan, teljesen online megkötheted, nem kell ezért elmenned sehová, és orvosi vizsgálatra sem lesz szükség. Csupán a személyes adataidat kell megadnod valamint az egészségi állapotoddal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnod, és ha megfelelsz a feltételeknek, akkor a biztosítotti nyilatkozat megtételével már csatlakozhatsz is a Csoportos személybiztosításhoz, amelyet aztán havonta bankkártyával fizethetsz.

Érdekel az ajánlat, bebiztosítanám a hitelemet!

 

Tudj meg mindent a hitelfedezeti és személybiztosításról!

Mi a hitelfedezeti biztosítás?

A hitelfedezeti biztosítás fedezetet nyújt olyan esetben, ha az adóssal történik valami és ezért nem tudja tovább fizetni a hitelét. Ha a szerződésben meghatározott káresemény bekövetkezik, a biztosító a fennálló hitel egy részét vagy egészét kifizeti a banknak, vagy ha arra van szükség, akkor átmenetileg átvállalja a törlesztőrészletek fizetését. A hitelfedezeti biztosítást annál a banknál lehet megkötni, ahol kölcsönt felvesszük.

A hitelfedezeti biztosítással gyakorlatilag megegyező szolgáltatást azonban lehet kötni a banktól függetlenül is. Egy hagyományos kockázati életbiztosítás, illetve egy jövedelempótló vagy munkanélküliség biztosítás ugyanazokra a kockázatokra fizet, mint a hitelfedezeti biztosítás, néhány részletet tekintve azonban eltérnek. Nézzük meg, melyek ezek.  

Milyen biztosítások közül lehet választani?

A bankok általában többféle biztosítást is kínálnak. Az egyszerűbbek haláleset és súlyos egészségkárosodás esetén fizetnek, ami a kockázati életbiztosítások jellemzője. De van olyan is, amelyik ezek mellett a munkanélküliségre és a keresőképtelenségre is fizet. Az alap csomagok összehasonlítása alapján egy 10 millió forintos jelzáloghitel biztosításáért az alábbi díjat kellene fizetni:

A fő különbség az életbiztosítás és a hitelfedezeti biztosítás között az, hogy míg az előbbi fix összeget térít a biztosítási esemény bekövetkezte után, a hitelfedezeti biztosítás csak annyit (vagy annál kevesebbet), amennyi a fennálló tőketartozás. Ez azt is jelenti, hogy a futamidő előrehaladtával a hitelfedezeti biztosítás biztosítási összege egyre csökken, az életbiztosításé viszont nem változik - változatlan díj mellett. 

Emiatt hosszabb távon a folyósító banktól független életbiztosítással jobban járunk, hiszen a kapott pénzből nemcsak a tőketartozást tudjuk kifizetni, hanem másra is fordíthatjuk, anélkül, hogy ezt igazolnunk kellene. A táblázatban szereplő NN - Bank360 Optimum életbiztosításnál a 10 millió forintos biztosítási összeg szabadon felhasználható, akkor is, ha már csak 2 millió forint van hátra a hitelből. A hiteltörlesztést sem kell igazolni, ellentétben a törlesztési biztosításokkal, ahol az összeg csak a hiteltartozás kiegyenlítésére használható fel.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a hitelfedezeti biztosítás felső határa nem biztos, hogy a fennálló hiteltartozás összege. Van, ahol a felső határ például 40 millió forint, ami egy ennél magasabb, például 50 millió forintos tartozás esetén nem váltja ki a teljes adósságot.

Mire számíthatunk, ha kiesünk a munkából vagy állás nélkül maradunk?

 

A hitelfedezeti biztosítás akkor is segíthet, ha elveszítjük az állásunkat vagy betegség miatt kiesünk a munkából. Néhány banknál van kifejezetten erre a célra választható csomag, amelyek éppen lefedik a jövedelembiztosítás kockázatait, emellett életbiztosítással kombinált csomagok közül is választhatunk. Ha valami történne, akkor a biztosító átmenetileg kifizeti a törlesztőrészleteket. A fenti, 10 millió forintos lakáskölcsön esetében ez 75-80 ezer forint közötti összeg lenne attól függően, hogy melyik banknál vettük fel a hitelt. 

Az NN-Bank360 Csoportos jövedelempótló biztosítás Standard csomag havonta 100 000 forintot fizetne ugyanebben az esetben, amit szabadon felhasználhatunk. Kifizethetjük belőle a törlesztőrészletet, de ha szeretnénk, akár másra is költhetjük. 

A kombinált személybiztosítás nyújt teljes védelmet

A fenti kockázatokat akár kombinálhatjuk is, ebben az esetben a biztosító akkor is fizet, ha átmenetileg van szükségünk segítségre, nagyobb baj esetén pedig akár a teljes fennálló tartozást is kifizetheti. 

Hiteltől független biztosítás a hitel törlesztésének biztosítására

Bár a kínálat szélesnek tűnik, valójában mindig csak a hitelt folyósító bank ajánlatai közül választhatunk. Ez akár azt is jelentheti, hogy nincs választási lehetőségünk, mert egy hiteltípushoz csak egy ajánlat tartozik, vagy ha több is van, akkor valamelyik kockázatot el kell engednünk. Ha pedig minden kockázatra szeretnénk szerződni, akkor pedig lehet, hogy csak kifejezetten drágán köthetjük meg a biztosítást. Ezért érdemes bevonni a kalkulációba a bankoktól független ajánlatokat is, hiszen így szabadabban dönthetünk, több lehetőség közül választhatunk. 

Az NN - Bank360 Csoportos személybiztosításnál szabadon kombinálhatjuk az alábbi négy csomagot: 

Ha a célunk a meglévő hitel visszafizetésének biztosítása, akkor nem kell ugyanazt a csomagot választani mindkét biztosításnál, igazíthatuk a biztosítás jellemzőit a felvett hiteléhez is. Például a Bázis életbiztosítás mellé akár a Prémium jövedelembiztosítást is megköthetjük, és fordítva. 

 

Gyakori kérdések

Mi a hitelfedezeti biztosítás?

A hitelfedezeti biztosítás egy úgynevezett csoportos biztosítás. A hitelt nyújtó bank a szerződő fél és a biztosítás kedvezményezettje is. A hitelfelvevő egy csatlakozási nyilatkozatot ír alá (biztosítotti nyilatkozatot), ezzel annak a csoportnak lesz a tagja, amelynek a tagjai az adott banknál hitelfedezeti biztosítást kötöttek. A káresemény bekövetkeztekor a biztosító a banknak fizet, nem a hitelfelvevőnek.

Mi a különbség a csoportos kockázati életbiztosítás és a hitelfedezeti biztosítás között?

A hitelfedezeti biztosítás kedvezményezettje a hitelező bank. A kifizetett a biztosítási összeg nem fix, hanem a fennálló hiteltartozás vagy a törlesztőrészlet határozza meg. Tehát a tőketartozás visszafizetésével arányosan a szolgáltatás mértéke is csökken.

A hitelfedezeti biztosítást a bankok nyújtják, és jellemzően kizárólag a hiteligényléssel egyidőben lehet megkötni. Ezzel szemben az NN-Bank360 Csoportos személybiztosítását (élet- és/vagy jövedelempótló) bármikor megkötheted. A banki hitelfedezeti biztosítás helyettesítéséhez elegendő lehet az életbiztosítási összeget a hitelösszeghez, a jövedelempótló biztosítás által kifizetett összeget pedig a havi törlesztőrészlethez igazítanod.

Az NN-Bank360 Csoportos személybiztosítás kedvezményezettje nem a hitelező bank, hanem Te, illetve az általad megjelölt személy. A biztosítási összeg szabad felhasználású és független a hiteltartozás csökkenésétől, így a hitel visszafizetésén túl akár még plusz anyagi segítséget is jelenthet.

Fel lehet mondani a hitelfedezeti biztosítást a hitel futamidejének vége előtt?

Igen, a biztosítást felmondásáért nem kell fizetni, és bármikor felmondható, általában az első 30 napban azonnali hatállyal lehet felmondani. Az ezutáni időszakra vonatkozó felmondási feltételek (rendes felmondás) bankonként és biztosítónként változnak. 

Lehet kötni hitelfedezeti biztosítást a futamidő alatt is?

Általában nem, de ez bankonként változó. Csoportos személybiztosítást azonban minden további nélkül lehet kötni, annak ugyanis nincs köze a folyósító bankhoz és a fennálló hitelszerződéshez.

Köthetek tetszőleges biztosítónál hitelfedezeti biztosítást?

Nem, hitelfedezeti biztosítást csak annál a banknál lehet kötni, ahol a hitelt felvette az ügyfél. Ugyanakkor bármikor köthetsz balesetbiztosítást vagy kockázati életbiztosítást, munkanélküliségi biztosítást a neked tetsző biztosítónál.

Mi történik, ha a futamidő vége előtt visszafizetem a hitelem?

Ha előtörlesztés illetve végtörlesztés igénybevételével a futamidő előtt visszafizetjük a hitelt, a hitelfedezeti biztosítás díjának fizetési kötelezettsége is megszűnik. 

Adóstársa is köthető hitelfedezeti biztosítás?

Igen, bankonként eltérő feltételekkel.

Csak lakáshitelre lehet kötni hitelfedezeti biztosítást?

Nem. Hitelfedezeti biztosítás köthető személyi kölcsönre, szabad felhasználású jelzáloghitelre vagy akár folyószámlahitelre is. Hitelkártya esetében létezik úgynevezett keret megszüntetés - ilyenkor le lehet zárni a kártyát a biztosító segítségével.

Mikor kezdődik a kockázatviselés?

A kockázatviselés időszaka az az időtartam, amely alatt vállalja a biztosító a fizetést a káresemény bekövetkezése esetén. Ez általában a hitel folyósításának napján kezdődik (ez az időpont a kockázatviselés kezdete), ugyanakkor bizonyos káreseményeknél, például munkanélküliség vagy tartós keresőképtelenség esetében általában 60-90 nap várakozási idővel is kell számolnunk. 

Ez azt jelenti, hogy a kockázatviselés kezdete után csak a várakozási idő leteltét követőenl fog teljesíteni a biztosító káresemény bekövetkezése esetén. Tehát ha valaki például egy héttel a szerződéskötés után munkanélküli lesz, akkor arra egyáltalán nem térít a biztosító. A várakozási idővel viszont csak egyszer, a szerződéskötés és a kockázatviselés kezdete után kell számolnunk. 

Mitől függ a hitelfedezeti biztosítás havi díja?

A hitelfedezeti biztosítás díját általában

  • a havi törlesztő százalékában vagy
  • a teljes hitelösszeg százalékában adják meg a bankok, így egy változó kamatozású hitel esetén ennek a díja is változhat. 

Mi az önrész?

Munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén általában 60 nap az önrész. Ez azt jelenti, ha ma munkanélküli vagy tartós beteg lesz valaki, akkor 60 napig még fizetnie kell a törlesztőrészletet, és ha még mindig fennáll a káresemény, akkor kezd el téríteni a biztosító.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!