Hitelbiztosítás lehetőségek

Mivel és hogyan biztosítsam be a hitelem?

Hitelbiztosítás lehetőségek

Mivel és hogyan biztosítsam be a hitelem?

Bagyinszki Dániel
2021-05-18 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-18 Frissítve: 2022-01-18
14297347

Munkahely elvesztése vagy keresőképtelenség esetén fizet a hitelfedezeti és a jövedelempótló biztosítás is, de mi a különbség? Cikkünkben ezt a kérdést jártuk körbe. 

 

Nyitnak a vendéglátóhelyek és a fürdők az országban, lassan nyaralni is lehet menni az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek, a pandémia azonban még tart és nem múlik el nyomtalanul. Magyarországon a koronavírus-járvány egészségügyi mutatói egyre biztatóbbak, a negatív gazdasági hatások azonban még évekig velünk maradhatnak, az elemzők ugyanis lassú kilábalásra számítanak. 

 

A járványhelyzet rávilágított a biztonság fontosságára; szerencsére tudunk mit tenni, ha szeretnénk bebiztosítani magunkat vagy a szeretteinket. Egészségünk és pénzügyeink védelmében is köthetünk különböző biztosításokat, mint például a hitelfedezeti vagy a jövedelempótló biztosítást. Ismerjük meg ezeket jobban!

Mit érdemes tudni a jövedelempótló biztosításról?

A jövedelempótló biztosítás keresőképtelenség és/vagy munkanélküliség esetén fizet, legfeljebb fél éven át. A kifizetésnél általában két időpontot kell figyelembe venni: a várakozási időt és az önrészt. A várakozási idővel keresőképtelenség esetén nem kell számolni, az a munkanélküliség esetén fontos tényező, időtartama biztosítónként eltérő. Az önrész mindkét káreseménynél számít, általában 60 nap és azt jelenti, hogy a káresemény bekövetkezte után 60 nappal kezdődik meg a térítés. Fontos, hogy a jövedelempótló biztosításnál kockázati jellegéből fakadóan nem jár vissza a befizetett díjakból semmi, ha nem történik káresemény, szemben a megtakarítással egybekötött biztosításokkal.

 

Jövedelempótló biztosítás több pénzintézetnél is köthető, a havidíjak 1000 és 5000 forint között vannak, amiért havi 50 000 - 200 000 forint térítést is biztosíthatnak káreseményenként. A jelenleg elérhető jövedelempótló biztosításokról készült összehasonlítást itt olvashatod el.

A Bank360 regisztrált felhasználói online igényléssel hozzájuthatnak csoportos jövedelempótló biztosításhoz, amihez életbiztosítás is igényelhető. További előnye a jövedelempótló biztosításoknak, hogy a térítési összeg szabadon felhasználható, akár hiteltörlesztésre is. 

Miért érdemes megkötni?

Bár sokan úgy gondolják, hogy munkanélküliség esetén az álláskeresés nem vesz igénybe sok időt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint átlagosan kilenc hónap is eltelik, mire valaki megtalálja az új munkahelyét. Ebben az időszakban segíthet a jövedelempótló biztosítás, ami az állami segítséggel együtt megfelelő anyagi hátteret biztosíthat a következő munkaviszony megkezdéséig.  

 

Mit érdemes tudni a hitelfedezeti biztosításról?

A hitelfedezeti biztosítás a jövedelempótló biztosításhoz hasonlóan munkanélküliség és keresőképtelenné válás esetén is fizet, továbbá a haláleset és a rokkantság tartozik a széles körben biztosított káresemények közé. Ahogy a jövedelempótló biztosításnál, itt is van önrész munkanélküliség és keresőképtelenség káreseményekre, szintén 60 nap. Tehát ha tartósan beteg vagy munkanélküli lesz valaki, még 60 napig kell a törlesztőrészleteket fizetni és ha a káresemény még mindig fennáll, akkor kezd el fizetni a biztosító. Hiteligényléssel egy időben megköthető biztosításról van szó, ami a káresemény bekövetkezte esetén a fennálló hitel törlesztőrészleteit fizeti meghatározott ideig (általában 6-12 hónapig). Súlyos káreseteknél pedig, mint például haláleset vagy rokkantság, a teljes fennálló tartozást is kifizetheti a biztosító. 

 

A biztosítás előnye tehát, hogy egy nehéz élethelyzetben a biztosító átvállalja a törlesztést, így a kedvezményezettnek nem kell aggódnia amiatt, hogy késedelembe esik a részletekkel. Hátránya viszont a kevesebb választási lehetőség, mivel a hitelfedezeti biztosítást annál a banknál lehet megkötni, ahol felvettük a hitelt.

 

A hitelfedezeti biztosítás havidíját a havi törlesztőrészlet vagy a teljes hitelösszeg százalékában szokták megadni. Ha például egy 50 ezer forintos havi törlesztőjű kölcsönnek a hitelfedezeti biztosítási díja 4,5 százalék, akkor havi 2250 forint a biztosítás díja. Ellentétben a jövedelempótló biztosítással, itt a kedvezményezett a bank, a biztosítási összeg pedig nem fix, azt a törlesztőrészlet vagy a fennálló hiteltartozás határozza meg. 

 

Mire érdemes még figyelni?

Mindkét biztosításra igaz, hogy a munkanélküliség esetén nem térít a biztosító, ha mi szüntettük meg a munkaviszonyt - erről részletesebben ebben a cikkben írtunk. Érdemes figyelni arra is, hogy minél előbb jelentsük a biztosítónál a káresemény bekövetkeztét, ha ugyanis nem tesszük ezt meg a biztosító által kijelölt időszakon belül - általában 15 nap -, akkor szintén elesünk a biztosítási összegtől. 

 

A hitelfedezeti és a jövedelempótló biztosításoknak is sok feltétele és kikötése van tehát, amit figyelembe kell vennünk a saját érdekünkben, de azt is láthatjuk, hogy számos előnnyel is rendelkeznek. Bár mindannyian abban reménykedünk egy  biztosítás kötéskor hogy nem lesz rá szükségünk, ha mégis bekövetkezne a baj, a fent részletezett szolgáltatásokkal legalább részben orvosolni tudjuk. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!