Jövedelempótló biztosítás

Így lehetsz majd nyugodtabb, ha legközelebb beüt egy válság

Jövedelempótló biztosítás

Így lehetsz majd nyugodtabb, ha legközelebb beüt egy válság

Bagyinszki Dániel
2021-04-15 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-15 Frissítve: 2022-01-18
13659793

Kevés stresszesebb időszakot lehet elképzelni annál, mint hogy valaki elveszíti a munkáját vagy egyéb okokból kifolyólag hosszabb időre keresőképtelenné válik. Az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzetekben a megtakarítások jó szolgálatot tehetnek, ennek hiányában azonban más megoldásra van szükség. Létezik egy kevésbé ismert, de hasznos lehetőség, ami segítséget jelenthet: a jövedelembiztosítás.

 

A jövedelembiztosítás egy olyan kockázati biztosítás, ami állásvesztés, illetve betegségből adódó keresőképtelenség esetén fizet, ha valamelyik, vagy akár mindkét káresemény egy meghatározott ideig fennáll. Az ilyen biztosítások  keresettsége a koronavírus-járvány alatt megnőtt, mind a leépítések, mind a betegség esetleges hosszan tartó lefolyása, szövődményei miatt. 

 

Mire érdemes a szerződéskötés előtt odafigyelni? 

Az egyik legfontosabb dolog, amikor valaki jövedelembiztosítást szeretne kötni, hogy a szolgáltatók általában 90 vagy 180 nap várakozási időt szabnak meg. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban még hiába veszítjük el az állásunkat vagy válunk keresőképtelenné, a biztosító nem fog szolgáltatni. 

A biztosító azért szab meg várakozási időt, hogy elkerülje azokat az eseteket, amikor biztosítottak olyan események miatt szerződnek, melyekről igazából már tudnak. A biztosítás, természetéből adódóan, ugyanis csak olyan eseményekre köthető, melyek nem biztos, hogy bekövetkeznek, más esetben veszélybe kerül a kockázatközösség, végső soron pedig a biztosító működése. A várakozási idő ebben az esetben azt segíti elő, hogy ne már ismert, hamarosan bekövetkező munkanélküliség vagy keresőképtelenség miatt kössenek biztosítást a fogyasztók, hasonlóan ahhoz, ahogy egy lakásbiztosítás sem fizeti ki a tűzkárt, ha már a kötés pillanatában lángol a biztosított lakása.

Ezen felül érdemes még odafigyelni a belépési életkorra, mely azt határozza meg, hogy hány éves ügyfelek köthetik meg a szerződést, és ha munkanélküliség esetén is számítunk térítésre, érdemes lehet ellenőrizni, hogy a munkaviszonyunk megfelel-e a biztosítási feltételeknek.

 

Mennyi ideig fizet a biztosító?

Ha elvesztettük a munkánkat vagy keresőképtelenné váltunk, akkor egy rövid, általában 2 hónapos önrész után kezdődik a biztosító szolgáltatása. Ez azt jelenti, hogy nem az állásvesztés vagy betegállományba kerülés pillanatában, hanem két hónap után kezdődik a biztosító szolgáltatása. A térítési idő a legtöbb szolgáltatónál 6 hónap, de e tekintetben is lehetnek eltérések a piacon.

 

Az NN Biztosító és a Bank360 közös csoportos biztosítása esetén 4 különböző csomag érhető el, ahol havonta 50, 100, 150 vagy 200 ezer forint szolgáltatáshoz juthatunk

 

Ha Életbiztosítási csomagot is választunk mellé, akkor 10 százalék kedvezmény jár a fizetendő díjból. 

A Prémium, legmagasabb havidíjú szolgáltatás igénybevétele esetén a maximum kifizetés káreseményenként eléri az 1,2 millió forintot is. Munkanélkülivé válás esetén két hónap után szolgáltat a biztosító, így még pont időben érkezik a segítség, ha figyelembe vesszük, hogy a hazai szociális rendszer legfeljebb három hónapig fizet álláskeresési járadékot, ismertebb nevén munkanélküli segélyt. 

Tartós keresőképtelenség esetén szintén két hónap után juthatunk szolgáltatáshoz. Ebben az esetben azt érdemes figyelembe venni, hogy egy betegség esetén a jövedelmünk drasztikusan csökken, míg a kiadásaink megnőnek – a gyógyszerek és sok esetben a magán egészségügyi ellátás költségeit ugyanis zsebből kell fizetni.

A KÖBE biztosítása nem fix áras. A fizetendő összeg függ a biztosított havi nettó jövedelmétől, életkorától, a befizetés ütemezésétől, illetve attól, hogy igénybe szeretné-e venni a balesetbiztosítással egybekötött keresőképtelenségi szolgáltatást is. 


A Budapest Banknál a BNP Paribas Cardif biztosítása érhető el. Két opció közül lehet választani, a drágább csomagot akkor választhatjuk, ha a szerződő fél nettó keresete eléri vagy meghaladja a 150 ezer forintot. A kifizetés összege azonos munkanélküliség és keresőképtelenség esetén is. 

 

Az OTP-nél elérhető a Groupama biztosítása, mely egy összegben fizet, ha valaki munkanélkülivé válik, keresőképtelenségből adódó helyzetben viszont, azaz, ha valaki betegállományba kerül, a piac többi szereplőjéhez hasonlóan havonta utal. Ez a választott biztosítási csomagnak megfelelő összeg, ami lehet 25 ezer, 50 ezer vagy 100 ezer forint.

 

A Tesco-nál az Aegon biztosítása vehető igénybe, melynek egyedisége, hogy az első hónapban dupla összeget fizet. A szolgáltatást akkor is igénybe lehet venni, ha valaki nem rendelkezik 30 órát elérő munkaviszonnyal, azonban ebben az esetben csak a keresőképtelenségi fedezet lesz érvényben. 

 

Az Erste Banknál az Union biztosító ajánlata abból a szempontból rendhagyó, hogy termékük rezsi-fókuszú, a fix összegek mellett azonos összegig megtérítik a biztosított közüzemi számláit, amennyiben azok Erste-bankszámláról csoportos beszedési megbízással vagy állandó átutalási megbízással teljesülnek.

 

Van, hogy nem fizet a biztosító

Érdemes előre tájékozódni, hogy milyen esetekben tagadhatja meg a kifizetést a biztosító, hiszen a feltételek minden szolgáltatónál mások és mások, általánosságban azonban – már ha egyáltalán letelt a várakozási idő – a következő esetekben várhatjuk hiába a havi pénzt:

 

  • a szerződéskötéskor már meglévő betegségből adódó keresőképtelenség áll elő,
  • határozott idejű vagy tartamú munkaviszony ér véget,
  • próbaidő alatti szűnik meg a munkaviszony,
  • közös megegyezéssel miatti távozás, mely alól gyakran kivétel, ha ez átszervezés, létszámcsökkentés vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt következett be és
  • anyasággal kapcsolatos keresőképtelenség.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!