csoportos jövedelem és személy biztosítás

Kiknek lehet jó a jövedelembiztosítás?

csoportos jövedelem és személy biztosítás

Kiknek lehet jó a jövedelembiztosítás?

Bagyinszki Dániel
2021-04-19 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-20 Frissítve: 2022-01-18
13755883

Munkanélküliségre vagy keresőképtelenségre alkalmazható biztosítás nem ismeretlen az emberek számára. Egy, az NN Biztosító által végzett kutatásban a megkérdezett*, alkalmazotti státuszban dolgozók megközelítőleg háromnegyede (72 százalék) hallott már ilyen típusú biztosításról, a fele pedig nyitott rá valamilyen mértékben. A biztosító egy másik kutatásából** pedig az is kiderül, hogy elsősorban a fiatalabb, 18-29 és 30-39-es korosztályt érdekelné ez a fajta szolgáltatás. 

*Az NN Magyarország megbízásából a Micra Market Research által végzett kutatás, amely a magyarországi 18-59 éves internet használókat nem, kor, iskolai végzettség, lakóhely és régió szerint reprezentálja. A kutatásban hullámonként 1000 válaszadó vesz részt. Az eredményeket az alkalmazotti státuszban dolgozók körében riportoljuk, esetükben a minta elemszáma 640 fő. A kutatásra 2020. júniusában került sor.

**Az NN Magyarország megbízásából a Micra Market Research által több hullámban végzett kutatás, amely a magyarországi 18-65 éves internet használókat nem, kor, iskolai végzettség, lakóhely és régió szerint reprezentálja. A kutatásban hullámonként 1500 válaszadó vesz részt. A kutatásra 2020. júliusában, októberében és decemberében került sor.

Általánosságban elmondható, hogy minél fiatalabb korosztályt nézünk, annál inkább érdeklődnek ezen biztosítási szolgáltatás iránt. A 18-29-es korosztály valamilyen megbetegedési káreseményt fedező biztosításra több mint 2,5-szer, magánellátásra és jövedelembiztosításra több mint 3-szor annyira érdeklődik, mint az 50-65-ös korosztály. 

 

Fontos, hogy legalábbis a jövedelembiztosítások esetén, az 50-65-ös korosztálynak csak egy része veheti igénybe a szolgáltatásokat, a biztosítók által meghatározott csatlakozási kor felső határa miatt. Ez pedig nagyban befolyásolhatja az érdeklődésüket is. 

A többség az érdeklődők közül a rezsi kifizetésére fordítaná a jövedelembiztosításból befolyó pénzt, de sokan említették a mobil- és internetszámlát, illetve a közlekedési költségeket is mint kiadásokat, melyeket fedeznének belőle.

 

Nem meglepő módon a top 10 fedezni kívánt költségtípusok között kaptak még helyet az egyéb biztosítással (autó, lakás) kapcsolatos terhek, illetve a hitel- és hitelkártya-törlesztés is. Ezeket a kiadásokat az emberek 23-32 százaléka jelölte célnak.

 

 

De mi is az a jövedelembiztosítás?

A jövedelembiztosítás egy állásvesztés vagy tartós betegség esetén fizető biztosítás. Az igénybevétel fontos előfeltétele, hogy mennyi ideig dolgozott előtte folyamatosan (és általában teljes állásban), illetve, hogy mennyi idős. Általában hat hónap munkaviszonyt és heti 30 órát elérő állást és 18-60 közötti kort várnak el a különböző szolgáltatók.

 

Vannak fix és változó összeget, illetve ezek valamilyen keverékét fizető biztosítók is, de a piacon lévő összes pénzintézet átlag 6 hónapig térít káreseményenként, ami a duplája az álláskeresési járadék által, ideális esetben elérhető 3 hónapnak. 

 

A piacon lévő jövedelembiztosítások havidíja 1000 és 5000 forint között van, ezért az összegért pedig általában a munka elvesztése mellett betegség miatti keresőképtelenség esetén, - azaz ha valaki betegállományban van - fizetnek, szintén 6 hónapot. 

 

Az NN Biztosító és a Bank360 csoportos biztosítása esetén négy csomag közül lehet választani, melyek egy állás elvesztése vagy tartós betegség esetén havi 50, 100, 150 vagy 200 ezer forintot fizetnek. A biztosítási díj ehhez képest elenyésző: havi néhány ezer forint. A konstrukció további előnye, hogy életbiztosítással kombinálva 10% kedvezmény jár a fizetendő díjból. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!