Papír

Sok pénz múlhat rajta: nem mindegy, mi szerepel a kilépő papíron

Papír

Sok pénz múlhat rajta: nem mindegy, mi szerepel a kilépő papíron

Vrazsovits Rita
2020-10-23 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-23 Frissítve: 2022-01-18
10595588

A fennálló munkaviszony több módon is megszűnhet, nem mindegy azonban, hogy mi van a kilépő papírra írva. Több olyan szituáció is lehet ugyanis, amikor a munkaviszony felbontásának a módja miatt esik el az alkalmazott a biztosítási összegtől - ezt pedig utólag már nem lehet megváltoztatni. Cikkünkben azt foglaljuk össze, hogy mikor okozhatnak problémát a biztosítási összeg kifizetésénél a munkaszerződés felbontásának a körülményei.

 

Több olyan biztosítás van, amelyek térítenek hosszan tartó munkanélküliség esetén - ilyen például a hitelfedezeti biztosítás és a jövedelembiztosítás is. Előbbinek a lényege, hogy a biztosító meghatározott ideig - általában fél évig - átvállalja a hiteltörlesztést az adóstól, ha az adós elveszti a munkáját, utóbbi pedig szabadon felhasználható biztosítási összeget biztosít ugyanebben a helyzetben. A munkanélküliség azonban önmagában nem elegendő feltétel; azt is igazolni kell ugyanis, hogy milyen módon ért véget a munkaviszony. Ennek különböző módjai lehetnek:

 

  • azonnali hatályú felmondás a próbaidő alatt,
  • munkáltatói rendes felmondás,
  • rendkívüli (azonnali hatályú) felmondás,
  • határozott időtartamú munkaviszony megszüntetése,
  • közös megegyezés.

 

Bár a következmény mind az öt esetben ugyanaz - a munkaviszony megszűnése -, egyáltalán nem mindegy, hogy a fentiek közül melyik szerepel a kilépő papíron. Ezek közül ugyanis több is kizáró ok lehet a biztosítási összeg kifizetésénél - hiába van érvényes hitelfedezeti vagy jövedelempótló biztosításunk.

 

Az NN-Bank360 Csoportos jövedelempótló biztosítás akár havi 200 000 forintot fizet keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén. 100% online köthető, orvosi vizsgálat nélkül.

 

Jövedelembiztosítás kötése

 

Ezekben a helyzetekben nem fizet a biztosító

Bankonként és biztosítónként eltérhet, hogy pontosan milyen feltételekhez kötik a biztosítási összeg kifizetését tartós munkanélküliség esetén - ez minden esetben a biztosítási szerződésben van leírva, tehát a szerződés megkötése előtt érdemes figyelmesen elolvasni az erre vonatkozó részeket. Van néhány olyan szituáció, amikor szinte biztos, hogy a biztosító nem fog fizetni - ezek az alábbiak.

 

Ha a munkavállaló rendes felmondással hagyja ott a munkáltatót

Előfordulhat olyan forgatókönyv, amikor a munkavállaló rendes felmondással mond fel, majd mégsem talál új munkahelyet - ebben az esetben nem tudja igénybe venni a biztosítási szolgáltatást, hiszen ő volt az, aki a munkaviszony megszűnését kezdeményezte.

 

Ha a próbaidő alatt véget ér a munkaviszony

A próbaidő egy speciális időszaka a munkaviszonynak, általában három hónapig tart. Ez idő alatt a munkáltató és a munkavállaló is dönthet úgy bármilyen következmény nélkül, hogy mégsem szeretné, ha a munkaviszony folytatódna. Ha ebben az időszakban szűnik meg a munkaviszony, az kizáró oknak számít a hitelfedezeti és a jövedelembiztosításnál is, tehát a biztosító ebben az esetben nem fog téríteni.

 

Ha a munkaszerződés határozott időtartamra szól

A határozott idejű munkaszerződés nemcsak hiteligénylésnél jelenthet problémát, hanem a biztosításoknál is. Hitelfedezeti és jövedelempótló biztosításnál is fontos szempont, hogy a munkaszerződés határozatlan időre szóljon, ellenkező esetben eleshetünk a biztosítási összegtől.

 

Ha azonnali hatállyal mond fel a munkáltató

Több biztosítási terméknél szerepel kizáró okként a rendkívüli vagy azonnali hatályú felmondás. Ebben az esetben azt is kiemeli több pénzügyi szolgáltató, hogy ha a biztosított magatartása miatt történt meg az elbocsátás, akkor biztosan nem fogják kifizetni a biztosítási összeget.

 

Ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése szintén több esetben kizáró oknak számít a hitelfedezeti és a jövedelempótló biztosításnál. Fontos azonban megjegyezni, hogy a munkaviszony megszűnése nem minden esetben alapszik közös megegyezésen - előfordul, hogy a munkáltató kezdeményezi ezt a megoldást, a munkavállaló pedig elfogadja. Ezt figyelembe véve a biztosítók egy része meghatároz kivételes eseteket, amikor a közös megegyezés ellenére kifizetik a biztosítási összeget:

 

  • létszámleépítés,
  • átszervezés,
  • munkáltató jogutód nélküli megszűnése.

 

Fontos, hogy a körülményeket igazolni kell a biztosító felé, bemondás alapján nem fogják kifizetni a biztosítási összeget. 

 

Ha közvetítőn keresztül dolgozott a munkavállaló

Akkor sem fizeti ki a biztosító a biztosítási összeget, ha a munkavállalót valamelyik munkaközvetítőn keresztül alkalmazta a cég a munkaviszony megszűnésekor.

 

Érdemes alaposan átnézni a szerződést

Akár hitelfedezeti biztosítást, akár jövedelembiztosítást kötünk, érdemes alaposan átnézni a szerződésnek azt a részét, ahol a kizáró okokról esik szó - ez azért fontos, mert utólag a munkaviszony megszűnésének a körülményeit már nem lehet módosítani. Ha valami miatt pedig elesünk a biztosítási összegtől, az később anyagi gondokhoz is vezethet: nehezebbé válhat a hiteltörlesztés, a jövedelembiztosítás hiányában pedig a megcsappanó jövedelem okozhat pénzügyi problémákat. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!