növekedés

Kiváló eredményeket ért el az OTP, csúcson a tőzsde, hasít a részvény

növekedés

Kiváló eredményeket ért el az OTP, csúcson a tőzsde, hasít a részvény

Herman Bernadett
2023-08-10 Frissítve: 2024-04-08
2023-08-10 Frissítve: 2024-04-08
34214645

A várakozásoknál jobb eredményt ért el az OTP az idei első félévben és a második negyedévben. Magyarországon nem túl fényes a helyzet, de a külföldi leányoknál egyre szebbek a számok. Az OTP az idén GDP-csökkenést vár Magyarországon. 

 

Kiválóan sikerült a második negyedév, igaz, számos egyszeri tétel is javította az számokat - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Bank eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. Az első félévben összesen 577 milliárd forintos nettó eredményt ért el a bank, ez több mint a tízszerese a tavalyinak. A különbség fő okai, hogy tavaly az orosz-ukrán háború miatt és a kormányzati extra terhek miatt 200 milliárd forint körüli veszteséget írt le a bank. 

 

Az idén ezek a negatív tételek részben eltűntek, kisebb volt a különadó, igaz, a kamatstop folytatódott. Emellett két akvizíció lezárása is hozzájárult a jobb profitszámhoz, mivel a megvásárolt leánycégeknél úgynevezett badwillt kellett elszámolni. A két akvizíció (Üzbegisztán és Szlovénia) 168,9 milliárd forinttal javította az eredményt. 

 

Szintén javította az eredményt, hogy a babaváró támogatást és a csok-hiteleket valós értéken kell nyilvántartani, nem bekerülési értéken. Emiatt, amikor csökkennek az állampapírhozamok, az papíron nyereséget jelent a banknak. Ugyanezzel magyarázta az eredmények javulását szerdán az Erste Bank. A makrogazdasági kilátások is javultak, emiatt az előre tekintve képzett értékvesztések összege is alacsonyabb volt. 

 

A magyarországi működés nyereségessé vált

 

A magyarországi alaptevékenység (OTP Core) adózás utáni eredménye tavaly a második negyedévben veszteséges volt, az idén 93 milliárd forint lett. Ez azonban nem annak köszönhető, hogy bővült a hitelezés, hanem olyan számviteli elszámolások okozták, mint például a támogatott hitelek referenciakamatának csökkenése, ami papíron nyereséget jelentett. 

 

A külföldi leányoknál viszont javultak a számok. Oroszországban és Ukrajnában is nyereségessé vált az OTP, sőt Ukrajnában érte el a legmagasabb tőkearányos megtérülést. Ukrajnában kezd helyreállni a gazdaság, alkalmazkodik a háborús körülményekhez. Oroszországban viszont gyakorlatilag leállította az OTP a működését, elsősorban csak lakossági áruhitelt forgalmaz. 

 

Az OTP csoport mérlegfőösszege 36 milliárd euróról 99 milliárd euróra nőtt 2016 óta. Ez részben az organikus növekedésnek, részben pedig az akvizícióknak köszönhető. Ezzel egy másik ligába került a nemzetközi bankpiacon az OTP. Nem csak a csoport mérete nőtt, de az eredmények összetétele is megváltozott, ma már az adózás utáni eredmény 69 százaléka külföldről származik. 

 

Nő a hitelállomány, kevesebb a bankbetét

 

A teljesítő hitelállomány az akvizíciók nélkül 2, az akvizíciókkal együtt 6 százalékkal nőtt csoport szinten. A magas kamatszint miatt csökkent a növekedés üteme a korábbi negyedévekhez képest. Remélik persze, hogy ha az infláció csökken, és a kamatok mérséklődnek, akkor fokozódni fog a hitelkereslet. 

 

A betétállomány nagymértékben csökkent elsősorban Magyarországon. A magas infláció és a magas lakossági állampapírkamatok miatt az ügyfelek egyrészt több pénzt használnak fel a napi megélhetésre, másrészt a befektetési alapok és az állampapírok is nagyon sok pénzt szívnak ki a bankokból. A lakossági betétállomány 2 százalékkal csökkent az idei második negyedévben. 

 

A bankok nem tudnak versenyezni a lakossági állampapírkamatokkal, a folyamatot épp ezért nem tudják megállítani. Az OTP a piachoz képest jól áll, miután a magyar bankszektorban egy év alatt 11 százalékkal csökkent a lakossági betétállomány, az OTP-nél pedig csak 9 százalékkal esett vissza. A külföldi leánybankoknál nem változott, vagy enyhén nőtt a betétállomány. 

 

Az OTP recessziót vár Magyarországon

 

A hitelpiacon főleg a jelzáloghiteleknél tapasztaltak nagy visszaesést, 66 százalékkal csökkent az igénylések és 40 százalékkal a folyósítások volumene éves összevetésben. A személyi kölcsönöknél nem volt ekkora mértékű keresletcsökkenés, és az OTP piaci részesedése növekedett. 

 

A vállalati hitelek közül a támogatott hitelek miatt egyes szegmensekben növekedés volt. A teljes vállalati hitelállomány minimális mértékben csökkent, de a mikro- és kisvállalkozói hitelállomány még mindig növekszik. 

 

Az Európai Bankhatóság stressztesztjén az OTP csoport jól teljesített, a negyedik legstabilabb pénzügyi intézmény lett a 70 vizsgált hitelintézet közül. 

 

Bár a gazdasági folyamatok javulnak, Magyarországon az idén 0,6 százalékos gazdasági visszaesést prognosztizál az OTP, jövőre pedig 2 százalékos növekedéssel számol. Ez sokkal borúsabb előrejelzés, mint amit a kormány vagy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eddig várt. 

 

A többi országban, ahol jelen van a bank nőni fog a GDP, ezért a bankcsoport 2023 egészében javította az eredmény-várakozásait. Most már úgy kalkulálnak, hogy a teljesítő hitelek árfolyamszűrt organikus állomány-növekedése elérheti az 5 százalékot. A tőkearányos megtérülési mutató (ROE) is jobb lesz a tavalyi 18,8 százalékos értéknél. 

 

Az elemzőket meglepte a kiváló eredmény

 

A várakozásoknál jobb lett az OTP eredménye, a módosított adózott eredmény 283,9 milliárd forinttal rekordot döntött (aminek 68 százalékát a külföldi leánybankok adják), 46 százalékkal meghaladva az elemzői konszenzust - közölte a megjelent negyedéves jelentés láttán az Equilor Befektetési Zrt. A módosító tételek összesen 98,1 milliárd forintot adtak az adózott eredményhez (a teljes számviteli eredmény 26 százaléka). 

 

Az OTP nettó profitja a 195 milliárd forintos várakozásokat messze meghaladva 382 milliárd forintra ugrott, míg a korrekciós tételek nélküli eredmény 75 százalékkal 283,9 milliárd forintra emelkedett, meghaladva a 277,5 milliárd forintos várakozásokat. A negyedéves eredményt számos egyszeri tényező javította, a szlovén Nova KBM teljes negyedéves eredményével hozzájárult a bank teljesítményéhez, 25,6 milliárd forintnyi extraprofitadót visszatérített az állam - így reagált a számokra az MBH Bank vezető elemzője, Suppan Gergely. 

 

A kiváló OTP-s eredmény miatt a történelmi csúcs közelébe került a BUX index, nyitás után 56 ezer pont fölött járt a mutató. A mindenkori napközbeni csúcs 56 233,21 pont volt, ezt 2021. november 5-én érte el a tőzsdeindex, amely még soha nem zárt 56 ezer pont fölött. Az OTP részvénye nagy pluszban nyitott, bőven 14 ezer forint fölött jegyezték csütörtök reggel. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!