A katás előadóművészeknek is egérút lehet a megfelezett ekho

Engedmények a katát vesztőknek: felezik az ekhót, rögtön lehet átalányadózni

A katás előadóművészeknek is egérút lehet a megfelezett ekho

Engedmények a katát vesztőknek: felezik az ekhót, rögtön lehet átalányadózni

Bank360 tartalom
2022-08-09 Frissítve: 2022-09-15
2022-08-09 Frissítve: 2022-09-15
28812707
28718564

Rögtön átalányadós egyéni vállalkozó lehet a katás adózását elvesztő bt. beltagja, ha bejelenti cége egyszerűsített végelszámolását, valamint csaknem megfelezik és azonnal választhatóvá teszik az ekhót – ezeket az engedményeket kínálja a kormány új rendeletében azoknak, akik szeptembertől nem tudnak már katázni.

 

Puhított a szabályokon és adóengedményt is tett új rendeletében a kormány azoknak, akik a kata szabályok megszigorítása miatt szeptembertől kénytelenek más adózási forma után nézni. A kedden megjelent rendelet szerint, ha a legfeljebb 2022. augusztus 31-éig katázó betéti társaság, közkereseti társaság az egyszerűsített végelszámolását az adóhatóságnak szeptember 30-ig bejelenti, akkor a kisadózóként bejelentett tagja a társaság a bejelentés napjától felvehető az egyéni vállalkozói nyilvántartásba.

 

Ez azért nagyon fontos engedmény, mert a főszabály szerint az ilyen társaságok teljes vagyonukkal felelő tagjai (például a bt.-k beltagjai) nem lehettek ezzel párhuzamosan egyéni vállalkozók is. Sok bt.-ző katásnak most az egyéni vállalkozás jelenti a menekülő útvonalat a kedvezőbb adózáshoz akár katásként megmaradva, akár átalányadósan. A nagyon szigorúvá váló katás előírások alapján a többségüknek az átalányadózás jelentheti a megoldást, aminek a szabályairól itt írtunk.

 

Ha viszont most meg kellene várnia, amíg egy lefolytatott végelszámolással megszűnik a tagsága, akkor sokáig nem lehetne egyéni vállalkozó. Még abban az esetben is meg kellene várnia a cégbírósági bejegyzést az egyéni vállalkozói státusz megszerzéséhez, ha kiszállna a társaságából, vagy kültaggá válna. Ez ugyan viszonylag egyszerű jogi lépés, de a bejegyzés ennél is időbe telik.

 

Az új szabály adta engedménnyel viszont két legyet is üthet egy csapásra: megszabadul a már fölöslegessé váló bt.-jétől, és rögtön elkezdhet egyéni vállalkozni. Fontos ugyanakkor, hogy a szeptember 30. jogvesztő határidő, ha eddig nem jelenti be valaki a katázó társasága végelszámolását, akkor nem lehet rögtön egyéni vállalkozó, megkell várnia a végelszámolás lezárultát.

 

Vigyázni kell arra is, hogy törlik az így egyéni vállalkozóvá válók státuszát, ha az egyszerűsített végelszámolása a társaság megszűnése nélkül ér véget, például felszámolásba fordul át. Az egyszerűsített végelszámolás szabályairól itt írtunk részletesen.

 

A katás státuszokat elvesztő, de működésüket folytató társaságok is kaptak egy adminisztratív engedményt. A rendelet ugyanis azt is kimondja, hogy a 2022. augusztus 31-én katás közkereseti társaság, betéti társaság, egyéni cég, ügyvédi iroda nem köteles a számviteli törvény szerinti nyitó mérlegét könyvvizsgálóval ellenőriztetni. A bevezetett kedvezmény nélkül a katás adójogi státuszt követően a társasági adó hatálya alá (vissza)kerülő társaságoknál rögtön ezzel kellett volna kezdeni, ami kiadás és vesződség is egyben, ráadásul sok esetben a semmiért, hiszen egy üres mérleget kellett volna ellenőriztetni könyvvizsgálóval.

 

Az átalányadóra átálló katás egyéni vállalkozókra vonatkozó szabály, hogy az átalányadózás 2022. szeptember 1-jétől történő választása esetén az augusztus 31-ét követően a 2022-ben megszerzett egyéni vállalkozói bevétele tekintetében a rá vonatkozó bevételi értékhatár harmadáig alkalmazhatja az átalányadózást, azzal, hogy az egyéni vállalkozói bevétele az adóévben nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét.

 

A katások menekülőútvonalának megkönnyítését jelentik azok az új szabályok is, amivel olcsóbbá és azonnal választhatóvá válik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho), ami alapján tavaly még 41 ezren adóztak.

 

Szeptember 1.-től csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke, mert megszűnik a 13 százalékos kifizetői ekho, amit a foglalkoztatónak kellett az ekhós után fizetnie.

 

Az egyéni vállalkozók eddig nem választhatták az ekho szerinti adózást, ha az adott tevékenységre az adóévben már a kata szerinti adózási módot választották. Az új, 297/2022. (VIII. 9.) kormányrendelet azonban ezt 2022-re feloldja, így a katából kieső vagy kilépő egyéni vállalkozók akár már szeptembertől ekhózhatnak. Ez a kedvezmény azonban csak erre az adóévre vonatkozik, jövőre visszaáll az eredeti szabály az akkor még katázó egyéni vállalkozóknak.

 

Az érintettek ekhós jövedelme ugyanúgy szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint a munkaviszonyból származó jövedelmek. Az egyetlen, de jelentős szépséghiba, hogy az ekho csak meghatározott tevékenységeknél alkalmazható, nem választhatja bárki.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!