CSOK-os ingatlan vállalkozás székhely

Júliustól lehet vállalkozás székhelye a CSOK-os ingatlan

CSOK-os ingatlan vállalkozás székhely

Júliustól lehet vállalkozás székhelye a CSOK-os ingatlan

Sipos Ákos
2019-07-02 Frissítve: 2019-12-13
2019-07-02 Frissítve: 2019-12-13
4127259

A CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) egyik hátránya volt, hogy a támogatás első 10 évében nem lehetett vállalkozás székhelyét bejelenteni a CSOK kedvezményezett ingatlanba. 2019. júliustól már a CSOK-os ingatlanokban is lehet vállalkozás székhelye, amennyiben megfelel pár EU-s szabályozásnak.

 

Egyéni vállalkozást vagy céget is be lehet jelenteni

 

A júliustól érvénybe lépő új szabályozás szerint be lehet jelenteni egy vállalkozás székhelyét egy ingatlanba, tekintet nélkül arra, hogy arra “hagyományos” vagy falusi CSOK-ot igényeltek. Eddig is rengeteg egyéni vállalkozó, illetve kisvállalkozás tulajdonosa igényelt CSOK-ot, azonban kénytelenek voltak a vállalkozásuk székhelyét áthelyezni a CSOK kedvezményezett ingatlanból, vagy beszüntették a vállalkozói tevékenységet. A korlátozás a cégekre és a KATA-s egyéni vállalkozókra egyaránt vonatkozott.

 

Júliustól vége ennek a kényszerhelyzetnek, mert a CSOK-ot módosító 152/2019. rendelet 7. § kimondja, hogy:

 

Nem minősül a lakáscéltól eltérő hasznosítás tilalma megsértésének az, ha az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményből vásárolt vagy épített új lakást a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot –, vagy egyéni vállalkozói tevékenységet folytató igénylő esetében az egyéni vállalkozás székhelyeként bejelenti.”

 

A rendelet vonatkozó paragrafusai a kihirdetést követő 15. napon, 2019. július 11-én lépnek hatályba.

 

Feltételek a székhely bejelentéshez CSOK-os ingatlanba

 

A rendelet azt is rögzíti, hogy a vállalkozást csak akkor lehet bejelenteni, amennyiben megfelel az alábbi feltételeknek:
 

  1. A bejelentett cég nem folytat mezőgazdasági tevékenységet, ideértve a mezőgazdasági termékek termelését, feldolgozását és forgalmazását,
  2. A bejelentett cég nem exportál más EU-s országba, 
  3. A bejelentett cég esetében az elmúlt 3 pénzügyi évben a CSOK támogatás és egyéb csekély összegű (de minimis) EU-s támogatások együttes összege nem éri el a 200 000 eurót. Áruszállítást és közúti fuvarozást végző vállalkozások esetében az elmúlt 3 pénzügyi évben a CSOK támogatás és egyéb csekély összegű EU-s támogatások együttes összege nem érheti el a 100 000 eurót.
  4. A CSOK kedvezményezett ingatlanra nem vett igénybe más, csekély összegű Európai Uniós támogatást.

 

Tehát aki megfelel az összes fenti feltételnek, bejelentheti a vállalkozása székhelyét a CSOK-os ingatlanba anélkül, hogy bukná a CSOK támogatást, illetve hitelt.

 

A csekély összegű (de minimis) EU-s támogatások

 

A csekély összegű (de minimis) támogatások olyan kisösszegű támogatások, amelyek az Európai Unió vonatkozó rendelkezései értelmében nem befolyásolják az egységes EU-s piacot és nincs versenykorlátozású hatásuk. A CSOK az EU szerint de minimis támogatásnak minősül, ezért nem lehet például más EU-s támogatást felvenni az ingatlanra. A mezőgazdaság, illetve az unión belüli export tevékenység szintén olyan speciális tevékenységi kör, amelyre külön szabályok vonatkoznak. 

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!