CSOK-os ingatlan vállalkozás székhely

Júliustól lehet vállalkozás székhelye a CSOK-os ingatlan

CSOK-os ingatlan vállalkozás székhely

Júliustól lehet vállalkozás székhelye a CSOK-os ingatlan

Sipos Ákos
2019-07-02 Frissítve: 2022-01-18
2019-07-02 Frissítve: 2022-01-18
4127259

A CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) egyik hátránya volt, hogy a támogatás első 10 évében nem lehetett vállalkozás székhelyét bejelenteni a CSOK kedvezményezett ingatlanba. 2019. júliustól már a CSOK-os ingatlanokban is lehet vállalkozás székhelye, amennyiben megfelel pár EU-s szabályozásnak.

 

Egyéni vállalkozást vagy céget is be lehet jelenteni

 

A júliustól érvénybe lépő új szabályozás szerint be lehet jelenteni egy vállalkozás székhelyét egy ingatlanba, tekintet nélkül arra, hogy arra “hagyományos” vagy falusi CSOK-ot igényeltek. Eddig is rengeteg egyéni vállalkozó, illetve kisvállalkozás tulajdonosa igényelt CSOK-ot, azonban kénytelenek voltak a vállalkozásuk székhelyét áthelyezni a CSOK kedvezményezett ingatlanból, vagy beszüntették a vállalkozói tevékenységet. A korlátozás a cégekre és a KATA-s egyéni vállalkozókra egyaránt vonatkozott.

 

Júliustól vége ennek a kényszerhelyzetnek, mert a CSOK-ot módosító 152/2019. rendelet 7. § kimondja, hogy:

 

Nem minősül a lakáscéltól eltérő hasznosítás tilalma megsértésének az, ha az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményből vásárolt vagy épített új lakást a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot –, vagy egyéni vállalkozói tevékenységet folytató igénylő esetében az egyéni vállalkozás székhelyeként bejelenti.”

 

A rendelet vonatkozó paragrafusai a kihirdetést követő 15. napon, 2019. július 11-én lépnek hatályba.

 

Feltételek a székhely bejelentéshez CSOK-os ingatlanba

 

A rendelet azt is rögzíti, hogy a vállalkozást csak akkor lehet bejelenteni, amennyiben megfelel az alábbi feltételeknek:
 

  1. A bejelentett cég nem folytat mezőgazdasági tevékenységet, ideértve a mezőgazdasági termékek termelését, feldolgozását és forgalmazását,
  2. A bejelentett cég nem exportál más EU-s országba, 
  3. A bejelentett cég esetében az elmúlt 3 pénzügyi évben a CSOK támogatás és egyéb csekély összegű (de minimis) EU-s támogatások együttes összege nem éri el a 200 000 eurót. Áruszállítást és közúti fuvarozást végző vállalkozások esetében az elmúlt 3 pénzügyi évben a CSOK támogatás és egyéb csekély összegű EU-s támogatások együttes összege nem érheti el a 100 000 eurót.
  4. A CSOK kedvezményezett ingatlanra nem vett igénybe más, csekély összegű Európai Uniós támogatást.

 

Tehát aki megfelel az összes fenti feltételnek, bejelentheti a vállalkozása székhelyét a CSOK-os ingatlanba anélkül, hogy bukná a CSOK támogatást, illetve hitelt.

 

A csekély összegű (de minimis) EU-s támogatások

 

A csekély összegű (de minimis) támogatások olyan kisösszegű támogatások, amelyek az Európai Unió vonatkozó rendelkezései értelmében nem befolyásolják az egységes EU-s piacot és nincs versenykorlátozású hatásuk. A CSOK az EU szerint de minimis támogatásnak minősül, ezért nem lehet például más EU-s támogatást felvenni az ingatlanra. A mezőgazdaság, illetve az unión belüli export tevékenység szintén olyan speciális tevékenységi kör, amelyre külön szabályok vonatkoznak. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!