Édesanya a gyermeke mellett, a gyerek kezét az édesapja fogja

Hogyan kaphatok kölcsönt, ha GYES-en vagy GYED-en vagyok?

Édesanya a gyermeke mellett, a gyerek kezét az édesapja fogja

Hogyan kaphatok kölcsönt, ha GYES-en vagy GYED-en vagyok?

Vrazsovits Rita
2021-07-28 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-28 Frissítve: 2022-01-18
15311143

Személyi kölcsön igénylésnél a legfontosabb feltétel a rendszeres jövedelem; ingatlanfedezet hiányában ugyanis ez az egyetlen biztosíték a bank számára, hogy fizetni fogja az adós a törlesztőrészleteket. A beérkező jövedelem sokféle lehet: cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy milyen lehetősége van egy kisgyerekes szülőnek, ha abban az időszakban szeretne kölcsönt felvenni, amikor CSED-en, GYED-en, GYET-en vagy GYES-en van.

Hiteligénylésnél minden esetben igazolni kell a rendszeres jövedelmet, legyen szó munkabérről, vállalkozásból származó jövedelemről, nyugdíjról vagy más elsődlegesnek tekinthető jövedelemről. A bankok között lehet különbség abban, hogy pontosan mit fogadnak el elsődleges jövedelemként - vagyis nem egységes az, hogy mely rendszeres jövedelmeket fogadják el a bankok önállóan a hitelbírálat során. Fontos, hogy ha az igénylő nem rendelkezik elsődleges jövedelemmel, akkor egyedül nem tud személyi kölcsönt felvenni.

 

A gyermekvállalás után kapott állami juttatások minek számítanak?

 

A csecsemőgondozási díj (csed), a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), illetve a három vagy több kiskorú gyermeket nevelő szülők által igénybe vehető gyermeknevelési támogatás (gyet) a bankok jelentős részénél kiegészítő, vagyis másodlagos jövedelmi forrásként vehető számításba - vagyis ha valaki csak ilyen típusú jövedelemmel rendelkezik, de elsődleges jövedelemmel nem, akkor nem fog tudni személyi kölcsönt felvenni.

 

Megoldást jelenthet ebben a helyzetben egy adóstárs bevonása a hitelügyletbe, hiszen ekkor az ő jövedelmét is figyelembe veszi a bank a hitelbírálat során. Az adóstárs bevonása annyiban módosíthat a hiteligénylés menetén, hogy mindkét igénylőnek be kell mutatnia a jövedelemigazolást - emiatt elképzelhető, hogy nem lesz lehetőség az online hiteligénylésre, és az ügyintézés hosszabb lesz egy-két nappal. Ha az igénylő és az adóstárs jövedelme is ahhoz a bankhoz érkezik, ahol az igénylést beadták, akkor az igénylés akár egy-két napon belül is elintézhető, viszont ha másik pénzintézetnél vezetnek számlát, vagy korábban nem rendelkeztek bankszámlával, akkor ennél valamivel hosszabb időt vehet igénybe a procedúra.

 

Miért érdemes igazolni a másodlagos jövedelmet?

 

Bár önmagában nem jelent sikeres hitelbírálatot csak másodlagos jövedelem igazolása, a hiteligénylés gördülékenyebb lehet a segítségével. Egyrészt magasabb igazolt nettó jövedelem esetén a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) vizsgálatánál nagyobb a mozgástér a havi törlesztőrészlet és a futamidő tekintetében, másrészt kedvezőbb kamat válik elérhetővé, mintha csak egy jövedelmet igazolna az igénylő. 

 

A fentiek mellett még számos jövedelemforrás elfogadható hitelfelvételnél, ezekről ebben a cikkben írtunk korábban. 

 

Más hiteleknél is jól jöhetnek a másodlagos jövedelmek


Igazolt jövedelemre nemcsak személyi kölcsön igénylésnél, hanem szinte minden hiteltípusnál szükség van: lakáshitel igénylésnél a hitelszerződésbe bevont ingatlanfedezet mellett a rendszeres jövedelem is elvárás, illetve a különböző állami támogatásoknál, például a babaváró hitelnél, lakásfelújítási hitelnél és a csok-hitel igénylésénél is szükség van a jövedelemigazolásra - amellett, hogy meg kell felelni a rendeletben szereplő feltételeknek is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!