Babaváró támogatás esettanulmány

Meglévő gyermek babaváró hitel felvételnél nem kizáró ok

Babaváró támogatás esettanulmány

Meglévő gyermek babaváró hitel felvételnél nem kizáró ok

Vrazsovits Rita
2019-06-06 Frissítve: 2022-01-18
2019-06-06 Frissítve: 2022-01-18
3947772

Rengeteg érdeklődést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a meglévő gyerekek a babaváró hitel felvételénél akadály jelentenek-e. A válasz: nem. De sajnos nem is számítanak bele  gyerekvállalásba.

 

Babaváró hitel igénylésnél nem számít a meglevő gyerek

 

Alapvetően három helyzet állhat elő a babaváró támogatásnál.

  1. Nincs gyerek, és nem is várandós a feleség.

  2. Várandós a feleség.

  3. Már van meglévő gyermek. 

 

Az első esetben természetesen nincs meglévő gyerek, tehát nem kell vele foglalkozni.

 

A második esetben a gyereknek a babaváró hitel igénylése után kell születnie. Ha a hiteligénylés előtt születik, nem számít bele a támogatott gyerekek közé. Tehát garantálja nem a kamatmentességet, és nem csökkenti a fennálló tartozást.
A harmadik esetben a babaváró hitelnél nem számítanak a meglévő gyerekek, akárhányan is vannak. Ha a gyerekek az igénylők házasságából születtek, nem jelenthetnek akadályt a hitel felvételénél. Ha viszont más házasságból születtek, akkor csak az egyik igénylőnek lehetnek gyerekei, és a másik házasfélnek az első házasságában kell élnie. A már megszületett gyerekek ugyanakkor beleszámíthatnak a CSOK-ba, erről bővebben itt írtunk.

Szintén fontos tisztázni, hogy babaváró hitelnél nem kell "gyereket vállalni", azaz nem kell megmondani előre, hogy hány gyerekünk fog születni. Ha megfelelünk a feltételeknek és pozitív a hitelbírálat, felvehetjük a hitelt.

 

Mivel rengetegen feltettetek hasonló kérdéseket a babaváró támogatással kapcsolatban, így a kalkulátorunk mellett elindítjuk a Babaváró cikksorozatot is. A beérkező konkrét kérdések alapján összeraktunk egy "mintaházaspárt", akiken keresztül bemutatjuk a babaváró hitel és egyéb állami támogatásokkal elérhető lehetőségeket.

 

Klára és János első lánya 2018 decemberében született meg. János öt éve dolgozik ugyanannál a cégnél, stabil jövedelemmel rendelkezik, Klára pedig otthon van a babával. Állapotos a második gyermekükkel, akinek az érkezését 2019 decemberre várják. Addig szeretnék felújítani a lakásukat, amihez 3 millió forintra van szükségük. Mivel erre a célra a CSOK-ot nem tudják igénybe venni, szeretnének élni a babaváró támogatás lehetőségével.

Nézzük meg, mire számíthatnak!

 

Klára és János megfelelnek a személyi feltételeknek, mivel:

 

  • Klára még nem múlt el 40 éves.

  • János rendelkezik az elvárt 3 éves, folyamatos TB jogviszonnyal.

  • Jelenleg nincs hitelük, amit törleszteniük kellene, és nem szerepelnek lejárt tartozás miatt a KHR listán sem.

 

Meglévő gyermeküket a babaváró hitelnél nem fogják figyelembe venni, de ez nem kizáró ok az igénylésnél, ahogyan az sem, hogy a második gyermek már úton van. Az igénylés után született, második gyermekük után viszont már igénybe vehetik a kamatmentességet, így a teljes futamidő alatt csak a tőketartozást és a kezességvállalási díjat kell fizetniük.

 

Kláráék úgy kalkuláltak, hogy a felújításhoz 3 millió forintra lesz szükségük. Ebben az esetben a legrövidebb futamidő, amivel számolhatnak, 6 év, mert így biztosítható, hogy a havi törlesztőrészlet 50 000 forint alatt maradjon. Mivel az igénylés pillanatában a magzat már elmúlt 12 hetes, a folyósításnál kérhetik, hogy a törlesztés 3 évig szüneteljen.

 

A babaváró hitel kalkulátor alapján a szüneteltetés után az első törlesztőrészlet 43 000 forint körül alakul, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 051 924 forint lesz. Láthatjuk, hogy a tőketartozáson felül csak a kezességvállalási díjat kell fizetniük, ami 6 éves futamidővel számolva 51 924 forint.

 

Akár 10 milliós babaváró hitelt is igényelhetnek

 

Klára és János természetesen 10 millió forint babaváró támogatást is felvehet.

  • A család havi nettó jövedelme 194 000 forint, erre több bank is megadja a babavárót.
  • Ebben az esetben 20 éves futamidővel kell számolniuk, amelyet a második gyermek megszületésével 3 évvel kitolhatnak.
  • A havi törlesztőrészlet 50 000 forint alat fog maradni a futamidő végéig, a teljes visszafizetendő összeg pedig 10 524 502 Ft lesz.

 

Fontos, hogy ha Klára és János 3 millió forintot igényelnek, akkor ezután már nem igényelhetik a 7 millió forintot babaváró hitelként, mivel ezt a lehetőséget csak egyszer lehet igénybe venni.

 

A következő részben azzal foglalkozunk, hogy érdemes-e kiváltani egy lakáshitelt a babaváróval.

 

A harmadik részben megnézzük, hogyan lehet felvenni a babavárót és a CSOK-ot egyszerre.

 


Kérdés merült fel benned a babaváró támogatás feltételeivel kapcsolatban? Írj nekünk bátran az info@bank360.hu e-mail címre, és segítünk választ találni.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!