Babaváró támogatás esettanulmány

Meglévő gyermek babaváró hitel felvételnél nem kizáró ok

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.06.06.
Frissítve: 2019-10-02 Létrehozva: 2019-06-06
3947772

Rengeteg érdeklődést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a meglévő gyerekek a babaváró hitel felvételénél akadály jelentenek-e. A válasz: nem. De sajnos nem is számítanak bele  gyerekvállalásba.

 

Babaváró hitel igénylésnél nem számít a meglevő gyerek

 

Alapvetően három helyzet állhat elő a babaváró támogatásnál.

  1. Nincs gyerek, és nem is várandós a feleség.

  2. Várandós a feleség.

  3. Már van meglevő gyerek.

 

Az első esetben természetesen nincs meglévő gyerek, tehát nem kell vele foglalkozni.

 

A második esetben a gyereknek a babaváró hitel igénylése után kell születnie. Ha a hiteligénylés előtt születik, nem számít bele a támogatott gyerekek közé. Tehát garantálja nem a kamatmentességet, és nem csökkenti a fennálló tartozást.


A harmadik esetben a babaváró hitelnél nem számítanak a meglévő gyerekek, akárhányan is vannak. Ha a gyerekek az igénylők házasságából születtek, nem jelenthetnek akadályt a hitel felvételénél. Ha viszont más házasságból születtek, akkor csak az egyik igénylőnek lehetnek gyerekei, és a másik házasfélnek az első házasságában kell élnie. A már megszületett gyerekek ugyanakkor beleszámíthatnak a CSOK-ba, erről bővebben itt írtunk.

 

Szintén fontos tisztázni, hogy babaváró hitelnél nem kell "gyereket vállalni", azaz nem kell megmondani előre, hogy hány gyerekünk fog születni. Ha megfelelünk a feltételeknek és pozitív a hitelbírálat, felvehetjük a hitelt.

 

Mivel rengetegen feltettetek hasonló kérdéseket a babaváró támogatással kapcsolatban, így a kalkulátorunk mellett elindítjuk a Babaváró cikksorozatot is. A beérkező konkrét kérdések alapján összeraktunk egy "mintaházaspárt", akiken keresztül bemutatjuk a babaváró hitel és egyéb állami támogatásokkal elérhető lehetőségeket.

 

Klára és János első lánya 2018 decemberében született meg. János öt éve dolgozik ugyanannál a cégnél, stabil jövedelemmel rendelkezik, Klára pedig otthon van a babával. Állapotos a második gyermekükkel, akinek az érkezését 2019 decemberre várják. Addig szeretnék felújítani a lakásukat, amihez 3 millió forintra van szükségük. Mivel erre a célra a CSOK-ot nem tudják igénybe venni, szeretnének élni a babaváró támogatás lehetőségével.

 

Nézzük meg, mire számíthatnak!

 

Klára és János megfelelnek a személyi feltételeknek, mivel:

 

  • Klára még nem múlt el 40 éves.

  • János rendelkezik az elvárt 3 éves, folyamatos TB jogviszonnyal.

  • Jelenleg nincs hitelük, amit törleszteniük kellene, és nem szerepelnek lejárt tartozás miatt a KHR listán sem.

 

Meglévő gyermeküket a babaváró hitelnél nem fogják figyelembe venni, de ez nem kizáró ok az igénylésnél, ahogyan az sem, hogy a második gyermek már úton van. Az igénylés után született, második gyermekük után viszont már igénybe vehetik a kamatmentességet, így a teljes futamidő alatt csak a tőketartozást és a kezességvállalási díjat kell fizetniük.

 

Kláráék úgy kalkuláltak, hogy a felújításhoz 3 millió forintra lesz szükségük. Ebben az esetben a legrövidebb futamidő, amivel számolhatnak, 6 év, mert így biztosítható, hogy a havi törlesztőrészlet 50 000 forint alatt maradjon. Mivel az igénylés pillanatában a magzat már elmúlt 12 hetes, a folyósításnál kérhetik, hogy a törlesztés 3 évig szüneteljen.

 

A babaváró hitel kalkulátor alapján a szüneteltetés után az első törlesztőrészlet 43 000 forint körül alakul, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 051 924 forint lesz. Láthatjuk, hogy a tőketartozáson felül csak a kezességvállalási díjat kell fizetniük, ami 6 éves futamidővel számolva 51 924 forint.

 

Akár 10 milliós babaváró hitelt is igényelhetnek

 

Klára és János természetesen 10 millió forint babaváró támogatást is felvehet.

  • A család havi nettó jövedelme 194 000 forint, erre több bank is megadja a babavárót.
  • Ebben az esetben 20 éves futamidővel kell számolniuk, amelyet a második gyermek megszületésével 3 évvel kitolhatnak.
  • A havi törlesztőrészlet 50 000 forint alat fog maradni a futamidő végéig, a teljes visszafizetendő összeg pedig 10 524 502 Ft lesz.

 

Fontos, hogy ha Klára és János 3 millió forintot igényelnek, akkor ezután már nem igényelhetik a 7 millió forintot babaváró hitelként, mivel ezt a lehetőséget csak egyszer lehet igénybe venni.

 

A következő részben azzal foglalkozunk, hogy érdemes-e kiváltani egy lakáshitelt a babaváróval.

 

A harmadik részben megnézzük, hogyan lehet felvenni a babavárót és a CSOK-ot egyszerre.

 


Kérdés merült fel benned a babaváró támogatás feltételeivel kapcsolatban? Írj nekünk bátran az info@bank360.hu e-mail címre, és segítünk választ találni.


 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!