Egy személyi kölcsön folyósításának ideje

Mennyi idő alatt folyósítják a bankok a személyi kölcsönt?

Egy személyi kölcsön folyósításának ideje

Mennyi idő alatt folyósítják a bankok a személyi kölcsönt?

Bank360 tartalom
2021-08-09 Frissítve: 2022-01-18
2021-08-09 Frissítve: 2022-01-18
15506689

Személyi kölcsönhöz ma már néhány nap alatt hozzá lehet jutni, de olyan bank is van, ahol mindössze 24 vagy 48 órás folyamatot ígérnek. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy melyik hitelintézet hogyan áll ehhez a kérdéshez, illetve, hogy milyen hosszú ügyintézésre számíthatnak az igénylők, ha személyi kölcsönt vesznek fel.

 

Az elmúlt években jelentősen egyszerűbbé vált a személyi kölcsön igénylés, ennek köszönhetően gyorsabbá is vált a folyamat, különösen az online igényelhető személyi kölcsönök esetében csökkent a hitelbírálat ideje. 

Ennek köszönhetően van olyan hitelintézet, ahol akár az igénylés napján vagy másnapján is hozzájuthatunk a pénzhez, ha minden feltételnek megfelelünk. Az alábbiaktól függ többek között a személyi kölcsön folyósítási ideje:

 

  • mekkora hitelösszeget szeretnénk igényelni,
  • rendelkezünk-e bankszámlával annál a banknál, ahol a hitelt felvesszük,
  • annál a banknál igényeljük-e a hitelt, ahova a jövedelmünk érkezik,
  • beadtunk-e minden szükséges dokumentumot az igényléshez,
  • adóstárs vagy kezes is részt vesz-e a hitelügyletben.

 

Nézzük meg ezt egy kicsit bővebben. A hitelösszeg, bár nem tűnik fontosnak, mégis szerepet játszhat a hitelbírálat hosszát tekintve, mivel az online hiteligénylésre a magasabb összegű személyi hiteleknél nem minden esetben van lehetőség - több bank is 5-6 millió forint körül húzza meg a határt, efölött csak személyes ügyintézés mellett igényelhető a kölcsön, ami valamivel hosszabb hitelügyintézéssel járhat.

 

Ugyanilyen fontos kérdés, hogy annál a banknál vesszük-e fel a hitelt, ahol bankolunk és ahová a jövedelmünk is érkezik. Ha legalább fél éve ahhoz a bankhoz érkeztetjük a fizetésünket, ahol a hiteligénylést is beadjuk, akkor nagy valószínűséggel nem kell külön jövedelemigazolást beadni - hiszen a bank pontosan látja, hogy milyen jövedelmek érkeztek a számlára, és azt is, hogy milyen kiadásaink voltak. Ez alapján pedig akár néhány perc alatt megtörténhet a hitelbírálat. 

 

Ha viszont korábban nem álltunk kapcsolatban a bankkal, akkor külön igazolnunk kell, hogy milyen havi rendszeres jövedelemmel rendelkezünk, emellett be kell mutatnunk bankszámlakivonatot, illetve egy befizetett telefonszámlát vagy közüzemi számlát. Ebben a helyzetben a dokumentumok összegyűjtése több időt vihet el, mint maga a hitelbírálat, különösen akkor, ha az online igénylés akkor is engedélyezett, ha korábban nem álltunk szerződésben a bankkal. Erre nem minden esetben van lehetőség, mivel van, ahol kötelező a számlanyitás hiteligénylés előtt.

 

A dokumentumok bemutatása vagy online feltöltése is fontos szempont a hitelbírálati idő szempontjából. Ha hiánytalanul bemutatunk minden dokumentumot, akkor gyorsan megy tovább a folyamat, viszont ha valami hiányzik vagy esetleg valamelyik személyes okmányunk van lejárva, akkor a szükséges papírok beszerzése akár napokkal is lelassíthatja a folyamatot.

 

Ha nem egyedül, hanem adóstárssal vágunk bele a szerződéskötésbe, akkor személyes ügyintézéssel érdemes számolni, ami meghosszabbíthatja a folyamatot. Több bank is kiköti, hogy ebben a helyzetben internetbankon keresztül nem igényelhető a személyi kölcsön. Ebben az esetben mindkét félnek igazolni kell a hitelképességét. 

Mit kínálnak a bankok?

A személyi kölcsön átfutási idejét tekintve megnéztük, melyik bank mit kínál.

 

A Budapest Banknál az online igényelhető fogyasztóbarát személyi kölcsön esetében a regisztráció és a videóchaten történő ügyfélazonosítás minden adat megadásával együtt körülbelül negyed órát vesz igénybe, arra azonban érdemes figyelni, hogy az online felület elektronikus nyitvatartási ideje hétfőtől péntekig 9-17 óra között érhető el. Az online igényelhető személyi kölcsön igénylés feltételeit részletező információk szerint jóváhagyás esetén a folyósítás 4 napon belül megtörténik.

 

A Cetelemnél jelenleg nem elérhető a száz százalékban online hiteligénylés lehetősége, de az online kérhető telefonos előbírálat gyorsabbá teszi az igénylés folyamatát - ezután a dokumentumokat e-mailben vagy postán küldi el a bank, előbbi értelemszerűen gyorsabb. Pozitív bírálat esetén három munkanapon belül történik meg az utalás.

 

A CIB Banknál a mobilapplikáción keresztül akár hét perc alatt is lehet személyi kölcsönt igényelni. Erre abban az esetben van lehetőség, ha az igénylést banki napokon 8-16 óra között indítjuk el, megfelelünk az igénylési feltételeknek és nem szakad meg az igénylés. Az online igénylés a nem CIB-es ügyfelek számára is elérhető, csak úgy valamivel hosszabb időt vesz igénybe a folyamat - a fióki látogatás és a személyes beszélgetés azonban így is megspórolható.

 

A Cofidis online személyi kölcsön igénylés esetén akár 24 óránál rövidebb ügyintézést ígér, emellett az online igénylés több formáját is kínálják az ügyfeleknek. Sikeres előbírálat után a feltöltött dokumentumok alapján elvégzett hitelbírálat eredményéről e-mailben értesít a Cofidis. Ha az Önkiszolgáló megoldást választjuk, akár hétvégén is elvégezhető az ügyfelazonosítás, hiszen nem kell megvárni a hitelintézet munkatársát. 

 

Az Erste Banknál a bankfióki igénylés esetén az igénylési feltételek teljesítését követően három munkanapon belül történhet meg a folyósítás. A személyi kölcsön elbírálási időt az internetbankos igénylés felgyorsíthatja fel. 

 

A K&H Bank e-bankkal vagy mobilbankkal rendelkező ügyfelei számára a személyi kölcsön igénylés mindössze pár percet vesz igénybe, amiben a hitelbírálat is benne van. A hiteligénylés közben a törlesztési biztosítás kötésről is dönthetnek az igénylők, ez szintén 100 százalékban online megoldható. A sikeres bírálat és a szerződés elektronikus aláírása után a hitelösszeg folyósítása is megtörténik. 

 

Az MKB Banknál is elérhető az online személyi kölcsön igénylés, melynek része a videós azonosítás. Erre hétfőtől péntekig 9-17 óra között van lehetőség, ezután pedig maximum egy munkanapot vesz igénybe a hitelbírálat. Az elektronikus szerződéskötést követően a folyósítás MKB-s bankszámlára azonnal megérkezik, külső számlára pedig egy munkanapon belül. Az online hiteligénylésre kétmillió forintos hitelösszegig van lehetőség, efölött személyes ügyintézés szükséges, emellett a vállalkozók számára is csak ez a mód elérhető - az online megoldást jelenleg alkalmazottak és nyugdíjasok vehetik igénybe. 

 

Az OTP Bank is online hiteligénylés esetén kínálja a legrövidebb bírálati időt. Az adatok megadása után, ha minden rendben van, a hitelbírálat mindössze egy-két percet vesz igénybe, ami után a folyósítás további egy munkanap.

 

A Raiffeisen Banknál DirektNet hozzáféréssel van lehetőség az online igénylésre, ez a leggyorsabb mód. A személyes ügyintézés pedig akkor a leggördülékenyebb, ha már az első személyes egyeztetésre elvisszük az igényléshez szükséges dokumentumokat - a jövedelemigazolást, személyes dokumentumokat stb. 

 

Van, amikor előírás a gyors hitelbírálat


Január óta a fogyaszátsi kölcsönök között is megtalálhatók a minősített fogyasztóbarát személyi hitelek. Ezeknek meg kell felelniük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott kritériumoknak. Ezek közé tartozik a folyósításra vonatkozó határidő is:

  • hagyományos igénylés esetén a befogadást követő naptól számított maximum 3 munkanap,
  • teljeskörű online hitelfelvétel esetén maximum 2 munkanap a bankokra vonatkozó határidő.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!