Moratórium vége

Januártól megszűnik a törlesztési moratórium

Moratórium vége

Januártól megszűnik a törlesztési moratórium

Bank360 tartalom
2022-12-13 Frissítve: 2023-01-01
2022-12-13 Frissítve: 2023-01-01
30632882

A törlesztőrészlete a moratórium miatt januártól sem lehet magasabb azoknak, akiknek nem kellett fizetniük a hitelüket, de az eredetinél tovább kell majd fizetniük a kölcsönüket. A kamatstop ugyan ezután is védi őket, de annak a maximumáig megemelhetik a bankok a kamatukat, így ilyen okból nőhet a törlesztőrészletük is.

 

Kivezeti a kormány 2023-tól a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot, vagyis januártól azoknak a vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is újra el kell kezdeniük a törlesztést, akik eddig igénybe vették a felfüggesztést.

 

Az ő számuk mára jelentősen lecsökkent, 2022. augusztusra, a vállalati hitelek mindössze 1 százaléka, a lakossági hiteleknek pedig 3 százaléka vett részt a célzott fizetési moratóriumban. 

 

Kiket érint a moratórium megszűnése?

 

Az általános törlesztési moratórium másfél évig tartott, 2020. márciustól 2021. október végéig. Ebben az időszakban azért kellett külön szólni a bankban, ha valaki ki akart lépni a moratóriumból. 2021. novembertől ez megváltozott: az általános törlesztési moratórium megszűnt, és csak meghatározott társadalmi csoportok számára volt elérhető a lehetőség. Ők voltak a nyugdíjasok, a gyermeket váró és nevelő adósok, a közfoglalkoztatottak, illetve azok, akiknek a járvány hatására igazolhatóan csökkent a jövedelmük.

 

A vállalkozások közül azok a cégek maradhattak benne a moratóriumban, amelyeknél az árbevétel legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest. (Fontos megjegyezni, hogy a törlesztési moratórium december végi eltörlése nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, amelyek a 2022. őszén bevezetett aszály hitelmoratórium alapján kaptak ideiglenesen mentességet a törlesztés alól.)

 

Sokan kiléptek, mára alig érint valakit a moratórium

 

A járvány miatt bevezetett hitelmoratóriumból sokan először a feltételek szigorításakor estek ki. Ezután pedig akkor, amikor 2022. július végéig külön nyilatkozni kellett a bennmaradási szándékról ahhoz, hogy december végéig moratóriumban maradhasson valaki. 

 

A miniszter a törlesztési moratórium december végi megszüntetését az azóta bevezetett és legutóbb már 2023. június végéig meghosszabbított kamatstoppal is indokolta, amely 350 ezer családot és 60 ezer vállalkozást érint. A különbség a két intézkedés között jelentős: a moratórium esetében a törlesztést elhalasztják, de a kamatokat később ugyanúgy meg kell fizetni az ügyfeleknek. A kamatstopnál ezzel ellentétben az érintett hitelek kamatfordulójakor csak meghatározott szintig emelkedhet a kamat, de törleszteni folyamatosan kell.

 

Nem nőhet a törlesztőrészlet, de emelkedhetett a kamat

 

Azoknak az ügyfeleknek, akiknek 2023. januártól ér véget a törlesztési moratórium, nem kell a korábbinál magasabb törlesztőrészlettel számolniuk, a futamidő viszont hosszabb lesz, ami a hitel összköltségét is növeli. Sok adósnak a moratórium jelentősen kitolta a hitel kifutását; hogy pontosan meddig, arról mindenki a banktól tud tájékoztatást kérni. Változhat viszont a törlesztőrészlete azoknak, akiknek változó kamatozású kölcsönük van, és a moratórium bevezetése óta volt kamatfordulójuk. A kamatstop azonban ő jelzáloghitelükre is vonatkozik, a kamatok tehát csak a meghatározott kamatplafon szintjéig tudtak emelkedni, annál tovább nem.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!