Moratórium meghosszabbítása

Tovább hosszabbodhat a törlesztési moratórium

Moratórium meghosszabbítása

Tovább hosszabbodhat a törlesztési moratórium

Bank360 tartalom
2021-05-14 Frissítve: 2022-12-13
2021-05-14 Frissítve: 2022-12-13
14256058

Ismét terítéken van a törlesztési moratórium meghosszabbítása: a jelenlegi szabályozás szerint 2021. június 30-ig tartana a hitelek törlesztésének felfüggesztése, várhatóan azonban ismét kitolják a határidőt.

 

A moratórium ismételt meghosszabbításának a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások célzott segítése lenne a célja Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint - tette közzé az MTI. Hozzátette, hogy aktív egyeztetés folyik a moratórium jövőjéről a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), valamint a bankszövetség között.

 

A célzott visszaállításról beszélt Fábián Gergely, az MNB pénzügyi rendszer elemzéséért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgatója is. Az MNB szerint a moratórium kivezetése a vállalati hitelállomány 12 százalékánál és a háztartási hitelek 10 százalékánál jelent kockázatot, ennél azonban a Pénzügyminisztérium adatai szerint többen vannak még moratóriumban. 

 

Januári értékek szerint a háztartások 59 százaléka élt a hitelmoratórium lehetőségével, 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millióan, a cégek a nagyjából 10 ezermilliárd forintnyi teljes hitelállományuk 42 százalékára, 4300 milliárdnyi kölcsönre vették igénybe a moratóriumot - írja az MTI.

 

Az MNB a moratórium végét követően 10 százalék alatti értékkel számol az NPL-rátát, vagyis a nem teljesítő hitelek arányát illetően.  

 

Az újabb hosszabbítás tovább növelheti a visszafizetendő összeget

A moratórium újabb kitolása a futamidő további hosszabbítását vonja maga után, aminek köszönhetően a teljes visszafizetendő összeg is emelkedhet. Arról, hogy ez mit jelent egy 10 millió forintos lakáshitel vagy egy másfél millió forintos személyi kölcsön esetében, ebben a cikkben írtunk. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!