Laptopra mutatnak hárman egymás mellett ülve felülnézetből

Megvan, kiknek folytatódik októbertől a moratórium

Laptopra mutatnak hárman egymás mellett ülve felülnézetből

Megvan, kiknek folytatódik októbertől a moratórium

Varga Zsombor
2021-09-07 Frissítve: 2022-01-18
2021-09-07 Frissítve: 2022-01-18
15870256

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy a hitelmoratóriummal továbbra is támaszt kívánnak nyújtani a nehezebb helyzetben lévőknek. Ez a kijelentés arra utal, hogy a korábbi sajtóinformációknak megfelelően valóban csak egy szűkebb kör számára, rászorultsági alapon lehet majd az általános törlesztési moratórium vége, szeptember 30. után továbbra is részt venni a programban, várhatóan 2022 júliusáig. A hitelfizetés szeptember után is fennálló felfüggesztését így minden bizonnyal már egyénileg, külön kell kérni, az ezt nem kérők pedig automatikusan kilépnek a törlesztési moratóriumból.

 

A részletek egyelőre még nem nyilvánosak, a VG információi alapján azonban azok kérhetnék majd rászorultsági alapon a moratóriumot, akik

 

  • nyugdíjasok,

  • gyermeket nevelnek, 

  • vagy az előző évhez képest csökkent a keresetük (bármilyen mértékben). 

 

A vállalkozások közül azok a cégek maradhatnának benne a moratóriumban, amelyeknél az árbevétel legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A törlesztési moratórium a válság elején hathatós segítséget jelentett a rendszeres jövedelmüket elvesztő hitelfizetőknek, a hosszan elhúzódó program azonban jelentős terhet ró a moratórium utáni időszakra, hiszen hiába nem kamatozik a program során felgyülemlett kamat, így is tovább tart visszafizetni a megnövekedett teljes adósságot, ami a hosszabb futamidő alatt jelentősen magasabb visszafizetendő összeget jelent a hiteltörlesztők számára. 

Például egy jövő júniusig meghosszabbított moratórium már 1,7 millió forintos többletköltséget jelentene a program elejétől számolva, egy válság előtt, 2019-ben felvett 10 milliós lakáshitel esetében.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!