Eddig nyertek a kamatstoposok

Ennyit buknak majd a kamatstopos lakáshitelesek

Eddig nyertek a kamatstoposok

Ennyit buknak majd a kamatstopos lakáshitelesek

Vrazsovits Rita
2022-05-04 Frissítve: 2023-02-27
2022-05-04 Frissítve: 2023-02-27
21363799

A Sberbanknak még az Erstét is sikerült veszteségessé tennie az első negyedévben, de azért utóbbi nyert is az előbbi csődjével. Az Erste azt is elárulta, hogy a kamatstop  végén mennyit buknának azok a jelzáloghitelesek, akik eddig nyertek a változó kamatozású kölcsöneikkel. 

 

Közel 1 milliárd forintos veszteséggel zárta az Erste Bank a 2022-es év első negyedévét. Az ok a Sberbank-ügyfelek kártalanítása miatt elrendelt rendkívüli OBA-befizetés volt, ami a teljes bankszektorra tekintve 75 milliárd forint kiadást jelentett. Ebből az Erste Bank 7,9 milliárd forintot fizetett ki. 

 

Sok volt Sberbank-ügyfél nyitott számlát az Ersténél

Az Erste Bank ugyanakkor nemcsak kárvallotja, hanem haszonélvezője is volt a Sberbank bezárásának. Az első három hónapban több mint 500 új vállalati ügyfél nyitott náluk számlát, és jelentős részük a volt sberbankosok közül került ki. Ezzel együtt a vállalati üzletágban a kötvény- és a hitelállomány együttesen 7,5 százalékkal nőtt egy év alatt az Ersténél. 

 

Drága lesz a kamatstop az adósoknak, ha véget ér

Amennyire fájt az Erstének az első negyedéves eredményben a Sberbank miatti kényszerű befizetés, annyira fájni fog a jelzáloghiteleseknek az, ha véget ér a kamatstop. Átlagosan 12 500 forinttal dobná meg az erstés ügyfelek havi törlesztőrészletét, ha most érne véget a kamatstop - mondta el az eredményismertető sajtótájékoztatón Jelasity Radován elnök-vezérigazgató. A kamatstop jelenleg 150 milliárd forint összegű portfóliót érint, az átlagos hitelösszeg pedig 5 millió forint. (Arról, hogy a rövid kamatperiódus mellett törlesztők mire számíthatnak a kamatstop végén, ebben a cikkben írtunk bővebben.) 

 

A bankvezér azt is elmondta, hogy azok az adósok, akik 2018. januárban vettek fel legfeljebb egy évre rögzített kamattal hitelt, még mindig jobban jártak, mintha azóta végig fix kamatozású kölcsönt törlesztettek volna. Ennek az oka, hogy ebben az időszakban a legfeljebb egy évre fixált kölcsönök átlagos hitelköltség mutatója mindössze 3 százalék körül volt, míg a biztonságosabb, hosszabb időre fixált kölcsönök átlagos THM-e az 5 százalékot is meghaladta sok esetben. Ekkor még igaz volt, hogy a kamatbiztonság sokba kerül. Mára azonban megváltozott a helyzet. Jelenleg a legalább 5-10 évre fixált kamattal felvehető kölcsönök a legkedvezőbbek az elérhető jelzáloghitelek között - az erről szóló összehasonlítás itt olvasható.

 

A változó kamatozású jelzáloghitelek adósainak kockázati nyeresége a kamatstop végétől veszteségbe csap át, hiszen akkortól már magasabb kamatot kell fizetniük, mint a korábban fixesített hiteleseknek. Azt azonban ma még nem tudni, hogy mikor és hogyan lesz vége a kamatstopnak, illetve hogyan alakul át, ha nem szűnik meg teljesen. Egyelőre csak az a biztos, hogy a jelenlegi rendelkezés szerint június 30-ig él.

 

Stabil működés, növekvő hitelállomány

A kamatstop sorsa az Erste számára is jelentősen befolyásolhatja a 2022-es eredményeket. Az első negyedévben mindenesetre az egyedi, a bank üzleti működéséhez nemkapcsolódó Sberbank-befizetéstől eltekintve a romló gazdasági környezetben is stabil működési bevételt tudott felmutatni a pénzintézet. Az idei első negyedévben 63 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 9 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételek a romló gazdasági környezet mellett is szinten maradtak. Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2022 március végén 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A teljes lakossági hitelállomány 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke ugyanakkor az idei első három hónapban 1,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az NPL-ráta 3,9 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 2,9 százalékról. 

 

A hazai Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon 2022 március végén 4471 milliárd forint volt, amely 20 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 57 százalék volt, a lakossági ügyfélbetétek állománya 21,1 százalékkal nőtt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!