Csak akkor érdemes a hitelmoratóriumban maradni, ha nem tudunk fizetni

Nagyon drága lesz benne maradni a törlesztési moratóriumban

Csak akkor érdemes a hitelmoratóriumban maradni, ha nem tudunk fizetni

Nagyon drága lesz benne maradni a törlesztési moratóriumban

Bank360 tartalom
2022-06-29 Frissítve: 2022-12-13
2022-06-29 Frissítve: 2022-12-13
28043102

Az év végéig a törlesztési moratóriumban maradó tipikus lakáshitelesek további közel 300 ezer forint, a személyi kölcsönösök pedig közel 200 ezer forint többletfizetési kötelezettségre számíthatnak. Aki mégis maradni akar, annak július 31-ig kell erről nyilatkoznia.

 

A törlesztési moratórium hiteladósok százezreinek jelentett választási lehetőséget az elmúlt bő 2 évben. A moratórium ára ugyanakkor a meg nem fizetett tőke kamata, valamint a szerződés futamidejének akár jelentős mértékű meghosszabbodása.

 

A moratórium után a törlesztőrészletek – a kamatok időközbeni átárazódásától eltekintve – nem emelkedhetnek a fizetési stopot megelőző törlesztőrészlethez képest. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs költsége a moratóriumnak az adósok számára - figyelmeztet a Bank360.hu. A hitel futamideje ugyanis a moratóriumban eltöltött idő függvényében számottevően, akár annál lényegesen nagyobb mértékben is nőhet. A moratóriumtól függetlenül a referencia kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitelek kamatát a kamatstop 2022. december végéig védi, azaz a kamat nem emelkedhet a 2021. október 27-ei referenciakamat által meghatározott szint fölé.

 

2022. áprilisban még nagyjából 82 ezer lakossági ügyfél 127 ezer – többnyire jelzáloghitel- és személyi kölcsön – szerződése volt moratóriumban. Ez mintegy 465 milliárd forintnyi hitelösszeget takar, ami a teljes lakossági hitelállomány 5 százaléka. Emellett közel 2 ezer moratóriumos vállalkozás 3 ezer hitelszerződésére vonatkozik még a fizetési stop, ami mintegy 180 milliárd forintnyi hitelt, a vállalati hitelállomány kevesebb mint 2 százalékát jelenti.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az átlagos moratóriumos lakáshitelesnek 14 év a hátralévő futamideje és 8,5 millió forint a tartozása, a hitelkamata pedig 5 százalék. Az MNB kiszámolta, hogy egy tipikus moratóriumos lakáshiteles még további 283 ezer forintnyi kamatfizetési többleteherre számíthat akkor, ha 2022. december 31-ig is igénybe veszi a nem fizetés lehetőségét. A korábban felgyülemlett moratóriumi kamatokkal együtt ez összességében mintegy 1,7 millió forint többlet-kamatkiadást jelentene ez számára, miközben hitelének futamideje összességében 4 évvel és 10 hónappal nőne meg (ebből 10 hónappal az idei év második fele miatt).

 

A tipikus moratóriumos személyi kölcsön hátralévő futamideje 4,5 év, a még meglévő kölcsönösszeg 2,5 millió forint, a kamat pedig 13 százalék. Egy átlagos személyi kölcsönt idén év végéig moratóriumba helyező adós mintegy 187 ezer forint többlet-kamatkiadással számolhat. A korábbi moratóriumban felhalmozott kamatokkal együtt ez közel 1,2 millió forinttal növelné meg anyagi terhét, míg szerződése futamideje 4 évvel és 3 hónappal nyúlna majd meg (amiből 9 hónap a 2022. második félévi hosszabbításnak lenne köszönhető).

 

A moratóriumban maradás így azoknak jelenthet átmeneti védelmet, akik továbbra is nehéz anyagi helyzetükben nem képesek hitelüket törleszteni. Akik viszont anyagilag megtehetik, azoknak célszerű ismét megkezdeni a törlesztést. Ehhez semmit sem kell tenniük, ha nem adnak be újabb kérelmet a moratórium folytatásáról idén július 31-ig, akkor visszaáll korábbi törlesztőrészletük. Ha viszont augusztustól is benne akarnak maradni a törlesztési moratóriumba december 31-ig, akkor július 31-ig erről nyilatkozniuk kell a hitelezőjüknek, jellemzően a bankjuknak - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!