Fogalomtár

 • Autóhitel

  Új vagy használt személygépjármű vásárlására fordítható kölcsön. A hitelkonstrukciók többsége lízing, amely általában forint vagy euró alapú. A bankok mellett más hitelintézetek, lízingcégek, kereskedők is kínálhatnak autóhitelt. A futamidő alatt jellemzően nem válhat tulajdonossá a lízingbe vevő, csak a szerződés lejárta, és a fennmaradó vételár megfizetése után. Minél fiatalabb autót akarsz vásárolni, annál alacsonyabb önrészt kérhetnek a bankok. Autóvásárláshoz használhatunk ugyanakkor személyi kölcsönt is. Személyi kölcsönnel történő vásárlás esetén a bank helyett mi leszünk az autó tulajdonosai. Legtöbbször önerőre sincs szükség, így az autó teljes vételárát finanszírozhatjuk kölcsönből. Lízinggel szemben a személyi kölcsönből fennmaradó tőkét fordíthatjuk a forgalomba helyezéshez szükséges dokumentumok kiváltására is. Autóhitelre van szükséged? Hasonlítsd össze a bankok kínálatát a Bank360 autóhitel kalkulátorának segítségével!

 • Egykeresős háztartás

  Olyan háztartás, ahol a háztartásban élő adós és adóstársak közül csak egy fő rendelkezik igazolható és a bank által elfogadható jövedelemmel.

 • Egyszemélyes ügylet

  A kölcsönügyletben csak a kölcsönigénylő szerepel adósként, adóstárs hiányában.

 • Fedezetlen hitel

  A fedezetlen hitel olyan hitel, amely mögött nincs tárgyi vagy ingatlanfedezet. A banknak persze ilyen hiteltermékek esetében is van biztosítéka: a folyószámládra érkező rendszeres havi jövedelmed jelenti a fedezetet. Mivel a pénzintézet nem engedheti meg magának, hogy ne kapja vissza a kölcsönt, ha nem tudod fizetni a törlesztőrészleteket, a bank automatikusan zárolja és a hitel visszafizetésére fordíthatja a fizetésed egy részét, amennyiben náluk bankolsz. Fedezetlen hitelnél a pénzintézet megvizsgálja, hogy van-e rendszeres havi jövedelmed és mennyire vagy fizetőképes. Ezek vizsgálata általában rövidebb időt vesz igénybe más hiteltermékekkel szemben, így a fedezetlen hitelek egyik előnye, hogy gyorsabban kaphatsz pénzt. A futamidő általában rövidebb, 10 év alatti. Az igényléshez munkáltatói jövedelemigazolás és bankszámlakivonat szükséges a személyazonosításra szolgáló dokumentumokon túl.

 • Gépjármű eredetiségvizsgálat

  Minden eladásnál vagy vásárlásnál kötelező a gépjármű eredetvizsgálat, amely azt a célt szolgálja, hogy kiszűrjék a rendszerből az illegálisan forgalomban lévő járműveket. Eredetiséget a jármű egyedi azonosítói alapján, például az alváz- és a motorszám szerint lehet megállapítani. Költsége nagyjából 20 000 forint, ennek fizetéséről a felek egyeznek meg.

  Az eredetiség vizsgálatot igazoló dokumentumot (a hatósági bizonyítványt) a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala 15 napon belül a postán küldi el a kérelmező címére. Ha a kérelmező ennél hamarabb szeretné kézbe kapni a gépjármű eredetiségét igazoló hatósági bizonyítványt, akkor azt részére bármelyik közlekedési igazgatási hatóság, a kormányablakok, és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal Ügyfélszolgálat díjmentesen kiállítja és kinyomtatja.

 • Gépjárműfedezet

  Olyan fedezeti forma, ahol a felvett kölcsön fedezete a hitelfelvevő saját tulajdonú autója. Az autó maximum 12 éves lehet és kizárólag magyarországi forgalomba hozatal teljesülésekor vonhatod be fedezetnek.

 • Gyorskölcsön

  Olyan hiteltermék, amely jellemzően kis összegű, rövid futamidejű és egyszerűen igényelhető, ami azt jelenti, hogy általában nem kell fedezet vagy kezes, elég egy 3 havi jövedelemigazolást, vagy közüzemi számlát bemutatni az igényléshez. A folyósítás egyes esetekben akár már egy napon belül is megtörténhet, netbanki megoldásokkal pedig a hitelbírálattal együtt 60 percen belül a folyószámlánkon lehet a kölcsön. A legtöbbször szabad felhasználásúak, azaz nincsenek hitelcélhoz kötve. A gyorskölcsönök legnagyobb része szabad felhasználású, azaz a kölcsönből bármilyen megkötés nélkül finanszírozhatod céljaidat. Leginkább nem várt kiadások fedezésére alkalmas, mint például orvosi kezelés, vagy tönkrement műszaki cikkek pótlása. Ha gyorskölcsönre van szükséged, hasonlítsd össze a bankok ajánlatait a Bank360 gyorskölcsön kalkulátorával. Gyorskölcsön felvételére azoknak is van lehetősége, akik szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, korábban BAR-lista) negatív adóslistáján. 

 • Heti visszafizetés

  Hagyományosan a hitel törlesztőrészleteit havi rendszerességgel fizetjük vissza, viszont többek között a Provident Hitel termékei kínálnak olyan kisebb összegű kölcsönt, amelyet heti rendszerességgel kell törlesztened, kisebb összegekre lebontva. A hitel folyósítása és a heti törlesztőrészletek kifizetése banki átutalás útján történik, a futamidő pedig 42, 57, 72 és 110 hetes lehet.

 • Hitelfelvétel

  Hitelfelvételnek nevezzük azt a folyamatot, amikor kölcsönért fordulunk a bankhoz, amely aztán megvizsgálja, hogy megfelelünk-e az előírt feltételeknek és megkaphatjuk-e a kért hitelt. A bank által támasztott követelmények igen széles skálán mozoghatnak. Megszabhatják a korhatárt, a szükséges jövedelmet, a fedezet mértékét, vagy akár azt is, hogy egy vagy több magánszemély vegye fel a kölcsönt. Ha túlteljesítjük ezeket a kritériumokat, jobb feltételekkel vehetünk fel kölcsönt, például alacsonyabb lesz a kamat. Ha alig-alig sikerül teljesíteni a feltételeket, kedvezmények nélkül, sőt, akár rosszabb feltételek mellett kaphatjuk meg a hitelt. Hitelfelvétel előtt mindenképpen érdemes használni a hitelkalkulátort, hogy képbe kerüljünk az aktuális feltételekkel.

 • Hitelkiváltás

  A hitelkiváltás azt jelenti, hogy a meglévő kölcsönt vagy kölcsönöket lecseréled egy másikra, ami kedvezőbb feltételeket kínál. Az új hitel segítségével kifizeted a meglévő hitelt, a jövőben pedig már csak az olcsóbb hitel törlesztőjét kell fizetned, amivel összességében akár több tíz- vagy százezer forintot is spórolhatsz. A tévhittel ellentétben a hitelkiváltás a nem a lejárt tartozások kifizetésére jelent megoldást; hitelkiváltásra csak abban az esetben vehetsz fel kölcsönt, ha a meglévő hitelt mindig időben törlesztetted és nem szerepelsz a KHR adóslistán.

 • Készpénzes kifizetés

  Több banki hitelkonstrukciónál, de leginkább a fedezetlen személyi kölcsönöknél van lehetőség a számlafolyósítás helyett a kölcsönösszeg készpénzes kifizetéstét kérni. A készpénzes kifizetés lehetőségéről a hirdetményekben és tájékoztatókban találhatsz bővebb információt.

 • Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás

  A hatályos jogszabályok alapján kétféle autóbiztosítást lehet (és kell) kötni. Kötelező gépjármű felelősségbiztosítást és/vagy cascot. A különbség a két biztosítási forma között nem feltétlenül egyértelmű:  a kötelező biztosítás - ahogy az nevéből is kikövetkeztethető - minden járműre kötelezően kötendő. A kötelező felelősségbiztosítás annyiban különbözik a cascotól, hogy míg az utóbbit saját autónk védelmére köthetjük önként, a kgfb-t muszáj megkötni, és akkor lép életbe, amikor mi okozunk kárt valakinek. Ekkor a kár összegét a biztosító fizeti meg. A szabályozás szerint nem a tulajdonos a szerződésre kötelezett, hanem az üzembentartó, így amennyiben lízingeljük az autót a banktól, nem úszhatjuk meg a biztosítási díjat. A tulajdonos akkor fizet, amennyiben ő az üzembentartó is. Kgfb-nél nincsenek módozatok, egy fajtát köthetünk, míg casconál akár külön alkatrészre is köthetünk biztosítást

 • Lízing

  Ha autóvásárláshoz keresel finanszírozási segítséget, a leggyakoribb konstrukció, amivel találkozhatsz, az a lízing. Lízingelés során két fél között, a lízingbe adó tulajdonos és a lízingbe vevő ügyfél között jön létre megállapodás eszközhasználatról, ebben az esetben egy autó használatáról. A lízingbe adó tulajdonos általában egy bank, a lízingbe vevő pedig az, akinek az új autóra szüksége van. A lízingbe adó vásárolja meg az autót, de vállalja, hogy használatra átadja a lízingbe vevőnek, aki ezért lízingdíjat fizet általában havonta, ami a kamat értékével növelt vételár egy része. A szerződés lejártával a lízingbe vevő kifizetheti a vételár fennmaradó részét, ezzel ő lesz az eszköz tulajdonosa, amennyiben erről a felek megállapodtak. Ebben a konstrukcióban tehát a tulajdonjog nem téged illet, viszont a járulékos költségeket (kötelező biztosítás, forgalomba helyeztetés) a használatba vevőnek kell fizetnie, tehát neked.

 • Otthoni szolgáltatás

  Az otthoni szolgáltatás a Provident egyedi szolgáltatása, amely akkor lehet hasznos, ha nem akarsz a bankfiókban történő várakozással időt tölteni. Segítségével a hitelbírálathoz kapcsolódó ügyintézés, illetve pozitív hitelbírálat esetén a szerződés megkötése, a kölcsönösszeg átadása készpénzben, valamint a törlesztőrészletek befizetése is az általad megjelölt helyszínen történik akár hétvégén vagy banki munkaidőn túl is. A pénzintézet munkatársa elmegy az általad megjelölt helyre és a látogatás során segít a felmerülő kérdések megválaszolásában is, azon túl, hogy kiviszi a szükséges dokumentumokat és a hitelösszeget készpénzben. A szolgáltatás külön díjhoz kötött, amelyet a pénzintézet az igénylés előtt közöl. Ezzel elkerülheted, hogy hosszú percekig kelljen sorba állnod az ügyfélszolgálaton, de megspórolod a fiókba történő utazást is és akár a teljes hiteligénylési folyamat, majd az azt követő visszafizetés is történhet az otthonodban.

 • Szabad felhasználású személyi kölcsön

  A piacon elérhető személyi kölcsönök nagy része szabad felhasználású. Ebben a formában legfeljebb 10 millió forintot vehetsz fel, de van olyan hitelintézet, ahol legfeljebb 7-8 millió forint vehető fel így. Ennek a konstrukciónak az előnye, hogy az igényléshez nincs szükség ingatlan fedezet bevonására, így az ügyintézés is lerövidül. A havi nettó jövedelmedet fogja vizsgálni a bank. Több banknál ma már akár online is igényelhetünk személyi kölcsönt, anélkül, hogy be kellene mennünk a bankfiókba.

 • Személyi kölcsön

  A személyi kölcsön egy szabad felhasználású hitel, azaz a felvett pénzt bármire elköltheted anélkül, hogy arról be kelljen számolnod a hitelező pénzintézetnek. Általában 100 000 és 5 000 000 forint közötti összeget igényelhetsz, az átlagos futamidő, ami alatt vissza kell fizetned a kölcsönt, 12-84 hónap, azaz általában maximum 7 év áll rendelkezésedre a törlesztéshez. Ha nem fizeted időben a részleteket, a bank hozzáférhet a bankszámládhoz, és leveheti a törlesztőrészletnek megfelelő összeget (amennyiben rendelkezésre áll az az összeg). A személyi kölcsönt csak egy bizonyos jövedelemmennyiség felett lehet igényelni, ez szolgál fedezetként a hitel felvételéhez. Ebben különbözik például a szabad felhasználású jelzáloghiteltől, amelynél a hiteligénylő ingatlanja a fedezet a hitelfelvételhez, nem pedig a jövedelme. Ha személyi kölcsönre van szükséged, használd a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorát a legjobb banki ajánlatokért.

 • THM

  A THM jelentése Teljes Hiteldíj Mutató. A felvett hitel összes költségének a hitel teljes összegéhez viszonyított éves, százalékos aránya. A THM-ből kiderül, hogy a hitelfelvevőnel mekkora összeget kell visszafizetnie egy év alatt a tőkén túl. 1997-ben vezették be.

  A THM tartalmazza az alábbi tételeket:

  • kamat
  • kezelési költség
  • értékbecslés és helyszíni szemle díja
  • ingatlan-nyilvántartási eljárás díja
  • a hitelközvetítőnek fizetendő díj
  • az esetleges bankszámlavezetés díja

  A Teljes Hiteldíj Mutató kiszámításánál bizonyos költségeket nem vesznek figyelembe a hitelintézetek. Ilyen költségek lehetnek az előtörlesztési díj, a késedelmi kamat, az ingatlan vagy egyéb fedezetre kötött biztosítás vagy au esetleges garancia díja.

  A THM-et köteles megadni minden hitelező intézet. A Magyar Nemzeti Bank honlapján olvasható fair banki tájékoztató szerint a THM nem lehet nagyobb a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékénél.

  Hitelfelvétel során minél alacsonyabb a THM, annál jobb

 • Törzskönyv

  A törzskönyv a gépjárműhöz tartozó tulajdonjogot igazoló hivatalos dokumentum, amelyet 1999 óta minden autó megkap forgalomba helyezéskor, vagy tulajdonosváltás után. Amennyiben autóhitellel veszel gépkocsit, a törzskönyv a banknál marad egészen addig, amíg ki nem fizeted az autó vételárát. Ezek után írathatod át a saját nevedre. Ha elveszett a törzskönyv, okmányirodában lehet kérni a pótlását díj ellenében. Bonyolultabb a helyzet, ha el akarjuk adni az autót és nincs meg a törzskönyv. Ennek eltűnését jelenteni kell az okmányirodában, hiszen a törzskönyv hiányában az autót nem lehet az új tulajdonos nevére írni. Csak akkor lehetséges enélkül eladni az autót, ha előtte bejelentjük az okmányirodában a törzskönyv eltűnését, ahol erről jegyzőkönyvet vesznek fel. Ennek segítségével értékesíthető az autó, az új tulajdonos pedig készíttethet új törzskönyvet.

 • Tulajdon

  Autók esetén két jogi státuszt kell megkülönböztetned: tulajdonost és üzembentartót. A tulajdonos megvásárolta, birtokolja az eszközt, és joga van arra, hogy azt használatra adja oda egy másik félnek, aki üzembentartó lesz. Ha tulajdonosként az üzembentartói jogot átadod másnak, akkor azt a kocsi forgalmi engedélyében is szerepeltetni kell. Az üzembentartással kapcsolatos feladatokat, mint például a felelősségbiztosítás fenntartása és a gépjárműadó megfizetése innentől nem a tulajdonos kötelessége. Ennek részleteiről a felek szerződésben egyeznek meg.

 • Új gépjármű

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pontosan meghatározza, mi számít új gépjárműnek: az a beépített erőgéppel hajtott szárazföldi közlekedési eszköz, amelynek hengerűrtartalma meghaladja a 48 cm³-t, vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kW-ot és amely – az értékesítés teljesítésekor – legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy amelynek első forgalomba helyezésétől legfeljebb 6 hónap telt el. Más, egyszerűbb megfogalmazásban az új autónak nincs korábbi tulaja, te vagy az első. A járművet forgalomban még nem használták, vagy csak a leendő tulajdonos beleegyezésével és kizárólag szállítási okokból. Új autó vásárlásánál is gondoskodnod kell a törzskönyvről és a forgalomba helyezéshez szükséges dokumentumokról, eredetiségvizsgálatra viszont nincs szükség. Érvényes rá a teljes garanciaidő, az alkatrészei pedig újak. Új gépjármű vásárlásához személyi kölcsönt vehetsz igénybe, vagy lízingelhetsz is, ekkor viszont nem a te tulajdonodban lesz az autó.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!