Fogalomtár

 • Babaváró hitel

  A babaváró hitel az állam Családvédelmi akcióterv egyik eleme, amely július 1-től lesz igényelhető a fiatal házasok számára. A hitel szabad felhasználású személyi kölcsön: a maximálisan igényelhető hitelösszeg 10 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év lehet.

 • Babaváró hitel igénylése

  A babaváró hitelt bankoknál lehet igényelni, jelenleg a Jelenleg az Erste Banknál, az OTP Banknál, a K&H Banknál, a Raiffeisen Banknál, az MKB-nál, a Sberbanknál, az UniCredit Banknál, a Takarékbanknál, a Gránit Banknál és a CIB Banknál.

  Az igénylőknek meg kell felelni a hitelintézet által megszabott minimum jövedelmi feltételeknek, és figyelembe kell venni a JTM szabályozást is. 

  Bankonként eltérhet, hogy pontosan hány százalékig terhelhető a havi nettó jövedelem, valamint a minimális futamidő és minimális hitelösszeg is.

 • Babaváró hitel kondíciói

  A maximum 10 millió forintos hitelt forintban és egy összegben folyósítják. A maximum 20 éves futamidő alatt havonta, forintban kell törleszteni. A havi törlesztőrészlet összege maximum 50 000 forint lehet a kezességvállalási díjjal együtt.

  Nincs hitelbírálati díj, hitelfolyósítási díj, valamint előtörlesztési díj.

 • Babaváró támogatás

  A babaváró támogatás és a babaváró hitel ugyanazt a konstrukciót jelenti. A felvett hitel abban az esetben válhat vissza nem térítendő támogatássá, ha a hiteligénylést követően az igénylő párnak legalább 3 gyermeke születik. Az első gyermeknek a hiteligénylést követő 5 éven belül kell megszületnie.

 • Családvédelmi akcióterv 2019

  Orbán Viktor 2019. februárjában családtámogató programot hirdetett, melynek több pontja már 2019. július 1-től elindul:

   

 • Együttes igénylők

  Azok a házastársak, akik a kölcsönszerződés megkötésére irányuló kérelmet közösen nyújtják be a pénzintézethez.

 • Életkori feltétel

  A jogszabály szerint a feleségnek legalább 18 évesnek kell lennie, de maximum 41. életévet betöltéséig vehető igénybe a babaváró hitel. A minimális életkor bankonként eltérő lehet.

 • Gyermek

  A támogatott személyek vér szerinti és - a halva született vagy elhunyt gyermek kivételével - velük közös háztartásban élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől, valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermek.

 • Házasság, élettársi kapcsolat

  A babaváró hitelt kizárólag Magyarországon anyakönyvezett házasságot kötött férj és feleség igényelheti, - akár regisztrált - élettársi kapcsolatban élők nem.

 • Hitelfelhasználási cél

  A babaváró hitel szabad felhasználású, azaz bármilyen célra elkölthető - így akár ingatlancélra vagy hitelkiváltásra is felhasználható.

 • Hitelképesség-vizsgálati határidő

  A hiteligénylő hitelképességét a bankoknak 10 munkanapon belül el kell bírálni.

 • Igénylési határidő

  A Babaváró hitelt a 2019-es jogszabály szerint 2022. december 31-ig lehet igényelni.

 • Kamatmentesség

  A babaváró hitel legvonzóbb tulajdonsága, hogy kamatmentesen törleszthető. A kamatmentesség feltétele, hogy az igényléstől számított 5 éven belül az igénylő házaspárnak szülessen legalább egy gyermeke. Az igénylés előtt született gyerekek ebből a szempontból nem számítanak.

 • Kamattámogatás visszafizetése

  A kamattámogatást abban az esetben kell visszafizetni, ha nem teljesül a gyermekvállalás, vagyis az igényléstől számított 5 éven belül nem születik gyermek. Abban az esetben is vissza kell fizetni a kamattámogatást, ha a pár már nem rendelkezik Magyarországon állandó lakcímmel, vagy egyikük sem neveli a saját háztartásában a támogatott korú kisgyermeket.

  Válás esetén megszűnik a kamattámogatás, és a fennmaradó tartozásból piaci kamatozású személyi kölcsön lesz. Ha nem született a válás előtt (és az igénylés után) gyermek a házasságban, akkor visszamenőleg is vissza kell fizetni a kamattámogatást.

 • Kamattámogatás visszafizetése

  Ha a hitelszerződésben rögzített és a hitelfelvevő által vállalt feltételek nem teljesülnek, az állami kamattámogatást vissza kell fizetni, a fennmaradó tartozásból pedig piaci kamatozású kölcsön lesz.

  Ez alól csak abban az esetben lehet kivételt tenni, ha

  • az egyik igénylő fél az igényléstől számított öt éven belül meghal,
  • ha az egyik hitelfelevőnek megváltozik a munkaképessége,
  • a házaspár egészségügyi okokból nem tudta teljesíteni a gyermekvállalást.

  A második két esetben a visszafizetési kötelezettség alól a kormányhivatal adhat felmentést, ehhez kérelmet kell benyújtani.

 • Kezességvállalási díj

  A tőketartozás mellett az igénylőknek kezességvállalási díjat is kell fizetniük. Ezt évente határozzák meg, és mindig a fennálló tőketartozás 0,5 százaléka. A törlesztés kezdetén, 10 millió forintos hitelösszegnél az első évben a kezességvállalási díj 4167 forint.

 • Meghatalmazott

  A babaváró hitel iránti kérelmet meghatalmazott is benyújthatja a banknak, azonban az csak és kizárólag az igényelő házaspár egyik tagja lehet. Ez azt jelenti, hogy nem kell mindkét házastársnak egyszerre jelen lennie a hiteligénylés folyamataiban. Az ehhez szükséges nyomtatványok a bankok weboldalain elérhetőek.

 • Piaci kamat

  Amennyiben a Babaváró hitel esetében az igénylő házaspár elveszíti jogosultságát a kamattámogatásra, akkor a hitelt piaci kamatozással kell visszafizetni.

  Ennek mértéke a közzétételt megelőző elmúlt három hónap 5 éves futamidejű állampapír aukciói során kialakult átlaghozamának 130%-a + 5 százalékpont.

 • Referencia THM példa

  A bankoknak kötelezően be kell mutatniuk az ügyfelek részére olyan hitelszámításokat, amelyek segítik a babaváró hitel igénylésével kapcsolatos döntésben.

  Így többek között fel kell tüntetniük a hitelösszeget, a futamidőt, a hitelkamat mértékét, a hitelkamat típusát (rögzített hitelkamat, változó hitelkamat vagy mindkettő), a teljes hiteldíj mutatót (THM), valamint az ügyfél által fizetendő teljes összeget, valamint a törlesztőrészletet is.

 • Támogatott személyek

  Azok a hiteligénylők - férj és feleség -, akikkel a hitelintézet kölcsönszerződést köt.

 • Társadalombiztosítási jogviszony

  A babaváró hitelhez legalább 3 év egybefüggő TB jogviszony szükséges, legfeljebb 30 napos megszakítással. Ez lehet munkaviszony vagy felsőoktatási nappali tagozatos jogviszony is. A külföldi TB jogviszony is elfogadható, de csak abban az esetben, ha legalább a pár egyik tagjának az igénylés előtti 180 napot felölelő időszakban hazai TB jogviszonya van.

 • Tartozás elengedése

  A babaváró hitel fennálló tartozásának 30 százalékát a második gyermek megszületésénél engedik el, míg a harmadik gyermeknél a teljes, maradék tartozást is.

 • Törlesztés szüneteltetése

  A babaváró hitel törlesztése abban az esetben szüneteltethető 3 évre, ha az igénylést követően gyermek születik, vagy eltelt a várandósság 12. hete. A felfüggesztés nem automatikus, külön igényelni kell. A rendelet szerint a babaváró hitel törlesztésének a szüneteltetésére az igényléstől számított első 5 évben született gyerekek esetén van lehetőség.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!