Fogalomtár

 • Átlagos nettó hozamráta

  Az elmúlt évekre vonatkozó éves nettó hozamrátából számított hozamráta, amit mértani átlagolással számolnak ki. Az átlagos mutató úgy értelmezhető, mintha az elmúlt években, amilyen időtávra a számítás készült, végig annyi lett volna a teljesítmény.

 • Átlagos referencia-hozamráta

  Mértani átlagolással számított hozamráta a referencia-hozamrátákból bizonyos időtávon. Mivel átlagról van szó, visszamenőleg egyenletesen láthatod a pénztár referencia-hozamrátáját.

 • Bruttó hozamráta

  A hozam százalékos mértéke, amelyet a nyugdíjpénztár elért a befektetéseken. A mutató arra szolgál, hogy megismerd a vagyonkezelő teljesítményét. A költségeket, amelyeket fizetsz, nem tartalmazza.

 • EHO

  Az egészségügyi hozzájárulás (eho) egy adóhoz hasonló fizetési kötelezettség, amelyet a kamatadóhoz hasonlóan a tőkejövedelmet kifizető (bank, pénzügyi szervezet), vagy a magánszemély számolja el az állam felé. Míg korábban ezt az adónemet is be kellett fizetni a hozamok és egyes gazdasági tevékenységek után, addig 2017-től nem terheli eho a kamatjövedelmet és a tartós befektetési számlából (TBSZ) jövedelem lekötési hozamát. Ez azt jelenti, hogy tőzsdei ügyletekből származó hasznod után sem kell befizetned ezt az összeget, de ennyivel kevesebb terheli például a nyugdíjmegtakarításaidat is. A kedvezményezettek sora itt még nem zárul le: a vendéglátósoknak sem kell tovább fizetniük ezt a kötelezettséget és a lakáskiadással foglalkozó magánembereknek sem. Eho sújtja például a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes juttatásokat vagy a kamatkedvezményből származó jövedelmet. Az eho jelenleg kétkulcsos, 22 százalék és 14 százalék. Ezt akár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által összeállított adóbevallási tervezet segítségével - elkészített személyi jövedelemadó bevallásban adott határidőig állapíthatsz meg és fizethetsz be.

 • Nettó hozamráta

  A nyugdíjpénztári vagyonkezelésből származó hozamráta, amelyet úgy kaphatsz meg, ha a bruttó hozamrátából levonod a költségeket. A nettó hozamráta és az inflációs adatok összehasonlításával megkaphatod, hogy mennyi volt a reálhozam, azaz infláció felett teljesítettek-e befektetéseid.

 • Reálhozam ráta

  Az éves inflációs adatokkal (akár 10-15 évre visszamenőleg) kiigazított nettó hozamráta. Ebből a mutatóból derül ki, hogy a befektetéseid értéke vajon meghaladta-e az infláció mértékét. 

 • Referencia hozamráta

  A referencia hozamráta az a mutató, amihez a nyugdíjpénztár teljesítményét (bruttó hozamrátát) tudod hasonlítani. A nyugdíjpénztár kiválaszt valamilyen referenciamutatót ahhoz az eszközhöz, eszközcsoporthoz, amelybe a megtakarításaidat fekteti. A mutató úgy választja meg, hogy az tükrözze a nyugdíjpénztár portfólióját, annak összetételét. Például ilyen referenciamutató lehet a BUX-index, azaz a magyar tőzsde teljesítménye. A nyugdíjpénztár bruttó hozamrátáját és a referenciamutatót összehasonlítva azonos időtávon megállapíthatod, hogy a pénztár teljesítménye jobb vagy rosszabb volt-e a piac változásaihoz képest.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!