Fogalomtár

 • Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA)

  A SEPA (Single Euro Payments Area) az Egységes Euró Fizetési Övezet rövidítése. Ennek köszönhetően kialakult az eurós fizetésekre vonatkozó egységes fizetési eszköztár, amely az egész EGT-n (Európai Gazdasági Térség) belül működik. Az EGT-n kívül csatlakozott az övezethez Svájc, Izland, Liechtenstein, Monaco és Norvégia is. A SEPA legnagyobb előnye, hogy utalásnál mindkét fél kizárólag a saját pénzforgalmi szolgáltatójának a díját fizeti meg, továbbá az utalási idő is lerövidül, 1 banki munkanapra.

 • FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act)

  A FATCA magyarul a külföldi számlák adóztatására vonatkozó megfelelőségi törvény, Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kormánya írta alá 2014. február 4-én. Célja a nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdítása és a két ország közötti adatcsere hatékonyabbá tétele.

 • Hatósági átutalás (NAV)

  A Pénzforgalmi törvény értelmében a hatósági átutalás alkalmazására a bírósági végrehajtási eljárásban, a közigazgatási végrehajtási eljárásban és az adóigazgatási eljárásban van lehetőség. A hatósági átutalási megbízás átvételét nem tagadhatja meg a fizető fél, és az ő pénzügyi szolgáltatója sem.

 • IBAN bankszámlaszám

  International Bank Account Number, azaz nemzetközi bankszámlaszám. Az IBAN számlaszám segítségével oldható meg a nemzetközi átutalás. Az IBAN számlaszám annyiban különbözik az eredeti számlaszámtól, hogy az elején szerepel egy országkód és egy kétszámjegyű ellenőrzőszám, majd következik az alap bankszámlaszám. A legtöbb bank weboldalán a bankszámlaszám egyszerűen átváltható IBAN bankszámlaszámmá.

 • Inkasszó

  Más néven beszedési megbízás, ami a fennálló tartozás kiegyenlítésének az egyik módja. Készpénz nélküli fizetési forma, amelyben az eladó megbízza a bankot, hogy a követelést az adóstól bankszámláik között átírással egyenlítse ki.

 • Negatív számlaegyenleg

  Ahogy a lakossági számláknál, úgy a vállalkozói számláknál is mínuszba fordulhat a bankszámlaegyenleg, ha a számlán több a követelés, mint a jóváírás.

 • Pénzforgalmi számla

  Pénzforgalmi számlának tekintjük azt a bankszámlát, amelyet a bank ezzel a megnevezéssel lát el. Ha a szerződésben nem szerepel, hogy a számlát pénzforgalmi számlának kell tekinteni, akkor lakossági bankszámláról van szó.

 • Számlaforgalom

  A számlaforgalom azt mutatja meg, hogy milyen jóváírások érkeztek, illetve, hogy milyen kifizetések történtek egy adott számláról. A számlaforgalmat figyelemmel követhetjük a papíron vagy elektronikusan is igényelhető folyószámla kivonaton.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!