Fogalomtár

 • Co-branded kártyák

  Más néven iker-márkás kártyák. Olyan hitelkártyák, ahol nem csak a bank hitelét használhatod, hanem a bank partnereinek kedvezményeivel is élhetnek. A bank és a partner közötti együttműködés alapján nagyobb árengedményt, még több visszatérítést, extra szolgáltatást vagy speciális akciókat érhetsz el. A plasztikkártyák kinézetükben viselik a partner márkajegyeit a bank logója mellett. Ma a piacon több fajta co-branded kártya is elérhető: van, amellyel repülőjegyekre válthatod a gyűjtött pontot, máshol a tankolásból kaphatsz nagyobb árengedményt. Akár valamilyen nemesebb ügy érdekében is gyűjthetsz a vásárlásaiddal, az erre használható kártyákat szponzor kártyának hívják.

 • Elszámolási időszak (hitelkártya)

  Egyhavi időszak, amíg a kártyát használtad. Ez idő alatt hitelkártyás vásárlásaid után tartozásod keletkezik, amelynek nagyságáról az elszámolási időszak végén a számlakivonatból értesülhetsz. A számlakivonatot megkaphatod papíralapon postázva, SMS-ben vagy online is utánanézhetsz a netbankodon keresztül. Az elszámolási időszak után van néhány napod arra, hogy visszafizesd a teljes tartozásodat kamatmentesen, vagy a minimum összeg befizetésével elkerüld a büntető díjakat. 

 • Hitelkártya (credit card)

  Olyan bankkártya, amellyel a bank pénzét költheted el bármilyen termékre és szolgáltatásra a meghatározott hitelkeretek között. A hitelkártyán lévő pénzt akkor is felhasználhatod, ha nincs fedezeted. Mint minden kölcsönt, úgy a hitelkártyáról elköltött pénzt is vissza kell fizetned, akár egyben vagy részletekben. A bank általában meghatároz egy periódust (jellemzően 53 napot), amíg kamatmentesen fizetheted vissza a teljes tartozást, azaz ingyen használhattad a bank pénzét. Amennyiben részletekben fizeted vissza a tartozást, kamatot, ha pedig nem rendezed időben a tartozást, késedelmi kamatot számít fel a bank.
   

  A hitelkártyák egyik előnye, hogy a bankok a kártya használata során pénzvisszatérítést adnak, vagy pontokat, amelyeket bizonyos szolgáltatásokra válthatsz be.
   

  Válaszd ki a legjobb hitelkártyát, és keress pénzt a vásárlással hitelkártya-kalkulátorunk segítségével!

 • Hitelkeret (hitelkártya)

  Minden hitelkártyához tartozik egy hitelkeret, ameddig költhetsz. A hitelkeret nagyságát a jövedelmed határozza meg. Hitelkereted általában a jövedelmed többszöröse, de legalább 100 000 forint. A hitelkeretet a kártya használata során is módosíthatod: kérheted annak csökkentését vagy növelését, ez utóbbinál viszont ismét ellenőrzi a bank, hogy jövedelmed alapján módosítható-e felfelé a kereted.

 • Hitelkeret túllépés (hitelkártya)

  Más néven hitelkeret túlhívás. Ha az engedélyezett hitelkeretednél többet költesz, büntetést kell fizetned a banknak, amely több ezer forint. Éppen emiatt érdemes odafigyelni hogy az elszámolási időszak végén még maradjon a keretedből és ne az utolsó napon levont kártyadíjak miatt kelljen fizetned. Néhány banknál van lehetőség díjmentesen túllépni a keretet egy bizonyos szintig, amikor nem számítanak fel büntetést.

 • Minimum visszafizetendő összeg

  Nem muszáj a hitelkártya-tartozás teljes összegét törlesztened a türelmi időszak alatt, de van egy minimum, amit mindenképpen be kell fizetned, különben késedelmi kamatot számítanak fel. A kötelező minimum összeg befizetésével elkerülheted, hogy büntető díjakat szabjon ki a bank, ugyanakkor a fennálló tartozásodra felszámítják a kamatot, amíg nem törleszted vissza.

 • Szponzorkártya

  Vagy más néven affinity kártya. Olyan iker-márkás kártya, amelyet egy bank és egy non-profit szervezet (sportegyesület, jótékonysági szervezet) közösen állít ki, a a kártyával lebonyolított forgalom vagy a visszatérítés bizonyos százaléka a non-profit szervezethez kerül támogatásként.

 • Türelmi időszak (hitelkártya)

  Amennyiben a hiteltartozás teljes összegét visszafizeted az úgynevezett türelmi időszakban, nem kell kamatot fizetned, azaz ingyen használtad a bank pénzét. A türelmi időszak jellemzően 53 nap. Tehát, ha például havonta rendezed az adósságodat, az elszámolás utolsó napjától fogva 15 napod van a tartozás visszafizetésére. Ha nem fizeted vissza a teljes összeget, a bank kamatot számol fel.

 • Visszatérítés

  A hitelkártyák egyik nagy előnye, hogy vásárlásaid során a bank visszatérít valamennyit a kiadásaidból bizonyos összegig, így gyakorlatilag pénzt keresel a vásárlással. Pénzintézetenként változó, hogy miből mekkora összeget fizetnek vissza, de jellemzően évente vagy negyedévente írják jóvá a számládon az összegyűjtött pénzt. A bank meghatározhat különböző kategóriákat, amelyek esetében nagyobb visszatérítést ad: például míg a bevásárlásaidra egy százalékot, addig a kulturális kiadásidra három százalékot kaphatsz vissza. Nem csak pénzvisszatérítésre, pontgyűjtésre alkalmas kártyát is használhatsz.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!