Fogalomtár

 • ATM

  Automated Teller Machine. Elektronikus terminál, amivel készpénzt fizethetsz be vagy ki, lekérdezheted a számlaegyenleged és csekket is befizethetsz. Automatákat elszórva találhatsz a frekventáltabb helyszíneken és a bankfiókokban. 

 • Banki átutalás

  A banki átutalás egy olyan fizetési művelet, amely során a bankot megbízzuk egy meghatározott összeg elküldésével. A fogadó fél kedvezményezett, míg te a megbízó vagy a műveletben. Több módon is utalhatsz: adhatsz megbízást a bankfiókban személyesen, telefonon keresztül, az ügyintézőnek lediktálva az adatokat, vagy internetbankon keresztül. Az utalás díja a személyes megbízás esetén a legmagasabb és interneten keresztül a legolcsóbb, ugyanígy az átutalás ideje is a személyesen leadott megbízás esetén a leghosszabb (1 munkanap), neten pedig 2-4 óra. Az átutalásokról szóló részletes bejegyzésünkből többet is megtudhatsz, vagy megkeresheted a legjobb bankszámlát kalkulátorunkkal.

 • Banki munkanap

  Minden olyan naptári nap, amelyen a bank bankműveletet végez.

 • Bankkártya

  Készpénzt helyettesítő fizetési eszköz, amelyet áruk, szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítésére használhatsz, készpénzt vehetsz fel, vagy helyezhetsz el vele bankszámládon az erre kijelölt helyeken. A bankkártyán szerepel a kibocsátó bank neve, a típusát (hitel- vagy betéti kártya), a jogosult használó nevét, egy aláírás panelt, a bankkártya számát, lejárati idejét, az azonosításra szolgáló mágnescsíkot és egy elektronikus chipet, amely szintén azonosításra szolgál, továbbá egy ellenőrző számot, ami a kártya verifikálásra szolgál.

 • Bankszámlakivonat

  Meghatározott időszakra vonatkozó banki értesítés, amely a bankszámlán bekövetkezett tranzakciókról tájékoztat egy bizonyos időszakra vonatkozóan. Nem csak a tranzakciókat tartalmazza, hanem a számla adatait is, például számlaszámot. Szerepel rajta az időszakra vonatkozó összes terhelés és jóváírás, a felszámított díjak és kamatok, továbbá az időszak végén aktuális egyenleg is.

 • Bankszámlaszám

  Egy 16 vagy 24 számjegyből álló számsor, amellyel a bank azonosítani tudja a számlát. A számlaszámból több dolog is kiderül. Az első három számjegy azonosítja a bankodat, a következő 4 számjegy a fiókazonosító, a nyolcadik számjegy egy ellenőrző szám, a 9-től 16-ig vagy 24-ig tartó számjegyek pedig az ügyfélazonosításra szolgálnak. Az utolsó, 16. vagy 24. számjegy szintén ellenőrző szám.

 • Csoportos beszedési megbízás

  Engedély, amelyet te, mint bankszámla-tulajdonos adsz meg egyszerre a számlavezető bankodnak és annak a szolgáltatónak, amelynek a változó összegű számláit akarod fizetni. Az engedéllyel a szolgáltató rendszeresen levonhatja a bankszámládról például a közműdíjakat vagy a telefonszámlát, az általad megadott összeghatárig. A tranzakció automatikusan történik, nem neked kell rendszeresen indítani.

 • CVC-kód

  A nemzetközi kártyatársaságok ellenőrző számot vezettek be a bankkártya verifikálására. A Mastercard által Card Validation Code-ként (CVC-kód) nevezett ellenőrző szám a kártya aláíráspaneljére nyomtatott három jegyből álló számkombináció.

 • Folyósítás napja

  Ez az a nap, amikor a hitel összege a hitelfelvevő számlájára kerül. Szintén ettől a naptól kezdve számítja a hitelező a kamatot, innentől lép életbe a hitelszerződés.

 • Folyószámlahitel

  Az átmeneti pénzhiány kezelésére folyószámlahitelt is felvehetsz. A bank ilyenkor engedélyezi, hogy a folyószámlád egyenlege negatívba forduljon. Előzetes hitelbírálattal akár hitelkeret is kapcsolható a folyószámlához. Ennek segítségével akkor is fizethetsz, ha egyébként már nem lenne ehhez elegendő egyenleged, de a bank a felhasznált összeg után kamatot, a fel nem használt összeg után rendelkezésre tartási jutalékot számol fel.

 • IBAN számlaszám

  International Bank Account Number, azaz nemzetközi bankszámlaszám. Az IBAN számlaszám segítségével oldható meg a nemzetközi átutalás. Az IBAN számlaszám annyiban különbözik az eredeti számlaszámtól, hogy az elején szerepel egy országkód és egy kétszámjegyű ellenőrzőszám, majd következik az alap bankszámlaszám. Így néz ki egy IBAN számlaszám nemzetközi utalásokhoz: HU42 1177 3058 0568 9984 0000 0000

 • Jóváírás

  A bankszámla azon könyvelt tétele, amellyel a számlán lévő összeg emelkedik.

 • Jövedelem

  A legtöbb esetben a jövedelmet az a bér teszi ki, amit a munkádért kapsz. A jövedelmet a bank fedezetként írja el feltételnek hiteligénylés esetén. Bankonként eltér azonban, hogy a munkabér mellett milyen más bevételt fogadnak el, például örökséget vagy nyereményt, lakásbérbeadásból származó jövedelmet, vagy saját vállalkozásból származó bevételt a hitelbírálat folyamán. A pénzintézetek ugyanis két típusra osztják a jövedelmeket, amelyeket elfogadnak hiteligénylésnél: az elsődleges jövedelem az alkalmazottak munkabére, a nyugdíjasok nyugdíja vagy a vállalkozók bevétele. Ám ezeken túl a bank elfogad úgynevezett kiegészítő jövedelmet is, amely önállóan nem lehet fedezet hitelfelvételnél, de segíthet a pozitív hitelbírálatban. Ilyenek a különböző szociális támogatások, ösztöndíjak vagy éppen befektetések. Minden jövedelmet - akár elsődleges, akár kiegészítő - igazolnod kell a banknak a megfelelő dokumentumokkal. 

 • Kártyaletiltás

  Ha a bankkártyádat vagy hitelkártyádat elveszíted vagy ellopják, van lehetőséged arra, hogy véglegesen letiltsd a kártyát. Ha ez egyszer megtörtént, a kártyás senki sem tudja majd használni. Ezt a bankodtól kérheted telefonon keresztül vagy a netbankon keresztül. A letiltást azonnal megcsinálják és díjat számítanak fel érte, majd az új kártyád legyártása is pénzbe kerül. 

 • Kényszerhitel

  A folyószámlahitel túllépése után automatikusan jelentkező kölcsön. Jellemzően nagyon magas kamatozású más piaci kölcsönökhöz képest.

 • Készpénzfelvétel

  A bankszámla egyik legfontosabb jellemzője, hogy milyen díjak mellett tudunk készpénzt felvenni. A költségek ajánlatonként eltérők lehetnek, de jellemzően legalább két ingyenes felvétel mindenhol adott. Amennyiben automatából (ATM) többször veszünk fel, a felvett összeg 0-2,5 százalék közötti részével kalkulálhatunk díjként attól függően, hogy saját bankunk ATM-éből, vagy idegen banki automatából vettük fel. Pénztári készpénzfelvételnél a költségek alacsonyabbak lehetnek, általában 1 százalék alattiak. Érdemes időről időre megvizsgálni, hogy van-e olcsóbb készpénzfelvételt nyújtó számla az elérhető ajánlatok között, hiszen tetemes összeget fizethetünk ki csak azért, mert a pénzünket akarjuk használni.

 • Lakossági folyószámla

  Pénzforgalom lebonyolítására használt bankszámlatípus, amivel pénzt vehetsz fel, helyezhetsz el, átutalhatsz vagy le is köthetsz. Az egyenlege lehet negatív is és hitelkeret is kapcsolódhat hozzá. A bank a számlára érkező összegeket jóváírja és végrehajtja a számlatulajdonos által adott megbízásokat.

 • Negatív bankszámlaegyenleg

  A bankszámla egyenlege mínuszba fordulhat, ha több a számlán a követelés, mint a jóváírás. Ilyenkor általában automatikusan folyószámlahitelt kapsz a banktól előzetes hitelbírálat után, amelyre a bank kamatot számít fel.

 • Paypass

  A Paypass a Mastercard kártyatársaság által elnevezett érintéses fizetéses technológia. Segítségével a bankkártyát ki sem kell adnunk a kezünkből és egyetlen érintéssel (vagy közeltartással) fizethetünk kis összeget anélkül, hogy a kártyát a terminálba helyeznénk és megadnánk a PIN-kódot, majd bizonylatot írnánk alá. A folyamat teljesen biztonságos. A kiskereskedelmi zsargonban gyakran hallott "Paypass-os a kártya?" kérdés tehát hibás, hiszen a Paypass egy márka, így például a Visa kártyával rendelkezők payWave-et használnak fizetésre. A Magyar Nemzeti Bank által is elfogadott és használt megnevezés ezekre a betéti vagy hitelkártyákra az "érintéses" vagy "egyérintéses" kártya.

 • SWIFT-kód

  A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság)nevének rövidítéséből származik. A bankok azonosítására alkalmas kódrendszer. 8 vagy 11 karakterből áll. 4 karakter a bankot határozza meg, 2 jelöli az országkódot, 2 a hely azonosítására, 3 pedig opcionálisan jelölheti az ügyosztályt és a fiókot. A OTPVHUHB például a budapesti székhelyű OTP-t jelöli.

 • Tranzakciós illeték

  2013-ban vezették be a tranzakciós illetéket. Hatálya kiterjed a lakossági és vállalati banki, postai tranzakciókra, tehát az átutalási megbízásra, beszedési megbízásra, bankkártyás vásárlásra, csekkbeváltásra, készpénzkifizetésre, készpénzátutalásra, a kölcsöntörlesztésre, a pénzváltási tevékenységre, valamint a banki díj és jutalék felszámítására is. A tranzakciós illetéket neked kell fizetned, ha elektronikusan mozgatod a pénzed, mivel a bankok áthárították ezt a nekik szánt adót az ügyfelekre. A tranzakciós illeték mértéke 0,3%, de maximum 6000 forint, azaz 100 000 forint mozgatása esetén 300 forint. Pénzfelvétel esetén 0,6% a díj, de amennyiben kérjük a banktól, havonta kétszer ingyenesen vehetünk fel összesen 150 000 forintot bármelyik automatából.

 • Videós azonosítás

  Ma már nem feltétlenül kell személyesen megjelenned a bankfiókban, ha számlát szeretnél nyitni. A jogszabályi módosítások lehetővé tették a pénzintézetek számára, hogy online, videón keresztül azonosítsd magad számlanyitáshoz, így akár otthonról egy laptop előtt ülve is megteheted ezt. A számlanyitás során videóchaten keresztül kommunikálsz a bank ügyintézőjével és ilyen módon mutatod be az okmányaidat is, amelyeket fényképen rögzítenek. A videós számlanyitás során online töltheted ki a különböző szerződéseket és belegyezési nyilatkozatokat is, így sokkal egyszerűbb az adminisztráció.

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!