Drágul a kötelező biztosítás

Tovább drágult a kötelező biztosítás

Drágul a kötelező biztosítás

Tovább drágult a kötelező biztosítás

Herman Bernadett
2023-03-03 Frissítve: 2023-03-03
2023-03-03
31773659

Tavaly év végén már 47,3 ezer forint volt egy átlagos autó kötelező felelősségbiztosítása, a kárkifizetések viszont még gyorsabban nőnek, mint a díjak - derül ki az MNB friss KGFB-indexéből.

 

Tovább nőtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díja 2022-ben is, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 2022 végén 47,3 ezer forint volt a személyautók éves átlagos állománydíja, ami 1 százalékkal magasabb az előző negyedévitől, és 8 százalékkal nagyobb a 2021-es év véginél. 

 

Az MNB friss negyedéves KGFB-indexe alapján a vidéki autósok átlagos számára még mindig sokkal olcsóbb a kötelező, náluk az átlagos állománydíja 43,9 ezer forint volt, míg a fővárosban 66,5 ezer forintot kell fizetni évente. 

A tarifaemelkedést lényegesen meghaladó mértékben, 13 százalékkal nőttek a kárráfordítások egy év alatt. A jelenség hátterében már kevésbé azonosítható a koronavírus miatti lezárásokat követő intenzívebb járműhasználat hatása (vagyis a megnőtt járműforgalom miatti több káresemény), sokkal inkább a szerviz- és alkatrészdíjak drágulása, és (külföldi alkatrészek beszerzésénél) a devizaárfolyam-változás játszhatott szerepet. 

 

Az egyéb járműkategóriák szinte mindegyikénél emelkedtek a díjak. Az egyedi szerződéses taxiknál 9 százalékos, míg a flottáknál 18 százalékos növekedés látható. Díjcsökkenést csak a kisebb szerződésszámú vontatóknál (-2 százalék), nehézpótkocsiknál (-1 százalék) és a kisebb buszoknál (-1 százalék) lehetett látni. A nagyobb buszoknál (42 fő feletti férőhelyes) egyedi (15 százalék) és flottás szinten is (30 százalék) díjemelkedés látható.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!