Autóvezetés

Minden autóst érint: nagy változás jön a zöldkártyánál

Autóvezetés

Minden autóst érint: nagy változás jön a zöldkártyánál

Veres Patrik
2020-09-07 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-07 Frissítve: 2022-01-18
10131686

 

Hatályos a rendelet, amely alapján a zöldkártyát már fekete-fehér alapon is ki lehet állítani. 

 

Az összes gépjármű-felelősségbiztosítással foglalkozó biztosító számára kötelező októbertől a zöldkártya fekete-fehér alapszínű kibocsátása. 

 

Miért fontos, hogy változik a zöldkártya színe?

 

A nemzetközi egyezmények alapján a zöld szín a zöldkártya érvényességi feltétele. A nem zöld papírra kinyomtatott zöldkártya eddig érvénytelennek számított. Ez azonban változott az új rendelettel. 

 

A színváltás oka, hogy így egyszerűbben kiállítható a zöldkártya. Már most több tízezer olyan biztosított van a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint, akik elektronikus úton kapták meg a kártyájukat. Nekik így zöld papír helyett elegendő hagyományosan, fekete-fehér színben nyomtatni, ami nagy könnyebbség lehet például hétvégén, vagy utazás előtt.

 

Mire jó a zöldkártya?

 

A zöldkártya a gépjármű biztosítási fedezetének nemzetközi igazolására szolgál. Tehát az  itthon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés nem csak itthon érvényes, hanem kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint Svájcra és azon további országokra, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született. A zöldkártya kiállítása díjmentes. 

 

Az uniós rendszámtábla is megteszi

 

Nem csak a zöldkártyával igazolhatjuk, hogy rendelkezünk szükséges kgfb-vel. Az összes uniós tagállam elfogadja a fedezet igazolásául a megkülönböztető országjellel ellátott forgalmi rendszámtáblát is.

 

Hol érvényes a zöldkártya az EGT-n kívül? 

 

Nemcsak a gazdasági térség tagjainál, de azokban az országokban is érvényes a zöldkártya, amelyek csatlakoztak a Zöldkártya Rendszerhez. A Magyarországgal határos országok közül jelenleg csak az Ukrajnába való belépéskor kell a zöldkártya. Az országok frissülő listáját itt találhatjuk. Ha olyan országba utazunk autóval, amely csak a Zöldkártya Rendszer tagja és mi nem rendelkezünk érvényes zöldkártyával, az országba történő belépéskor felelősségbiztosítást kell kötnünk az országra érvényes feltételekkel. 

 

Hol igényelhetünk zöldkártyát?

 

A kártyát annál a biztosítónál igényelhetjük, ahol a kgfb-t kötöttük. A kártyát jellemzően automatikusan kiküldi a biztosító postán vagy e-mailben. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!