kötelező biztosítás kgfb

10 százalék feletti az éves drágulás a kötelező biztosításoknál

kötelező biztosítás kgfb

10 százalék feletti az éves drágulás a kötelező biztosításoknál

Bank360 tartalom
2024-05-31 Frissítve: 2024-08-08
2024-05-31 Frissítve: 2024-08-08
39132034

Egy év alatt 11 százalékkal emelkedett a személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos díja, ami 56 ezer forint, a fővárosi autósoknál viszont csaknem 80 ezer. A biztosítók jobban drágítottak, mint amennyivel a károkra kifizetett összegek nőttek. 

 

2024 első negyedévének végén 56 ezer forint volt az egyedi, normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja. Ez 7 százalékos növekedést jelez az előző negyedéves értékhez képest, amelynek egy része szezonális hatásból ered az MNB szerint. A nyilvántartások szerint 4,16 millió ilyen szerződés van, amiből 3,54 millió vidéki autósoké, 0,62 millió pedig budapestieké.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves Kgfb-indexében a vidéki autósok átlagos éves díja (52,4 ezer forint) bő 27 ezer forinttal marad el budapestiekétől (79,8 ezer forint). Éves szinten 11 százalékkal emelkedett az országos átlagdíj, ezen belül a fővárosiak esetében 7, a nem budapesti szerződéseknél pedig 12 százalékkal. Az infláció mérséklődése látszik, 2024 márciusában az év/év alapú infláció 3,6 százalék volt, ennek hatására a kgfb-díj emelkedési ütemének csökkenése várható.

 

A számok azt mutatják, hogy a kárráfordítások (tehát a biztosítók kgfb-károkra kifizetett összegei) egy év alatt 8 százalékkal emelkedtek. Ez azt jelenti, hogy a kárráfordítás növekedési üteme már négy negyedéve alacsonyabb, mint a díjaké. Ez jelezheti, hogy a díjak növekedését teljes egészében nem indokolja a kárösszegek emelkedése.

 

Az MNB személygépkocsikra számított korrigált Kgfb-indexe (ami az árváltozások indokoltságának mérésére szolgál és a biztosítási adóval, illetve a kárkifizetések, tartalékolások hatásával kiigazítva mutatja be a nettó díjváltozást 2016-os szinthez képest) 130 százalékon áll, kisebb emelkedést mutatva az I. negyedévben. Az index 2021 első negyedévében volt a csúcson, jelenleg a járvány előtti szinten áll.

 

Bank360

 

Az egyéb járműkategóriák szinte mindegyikénél – a flottás segédmotoros kerékpárokat kivéve – jelentős mértékben emelkedtek a díjak. A flottás járművek esetén a taxik és kisebb buszok díjai növekedtek 20 százalék felett, míg a nehéz pótkocsik csak minimálisan, 3 százalékkal.

 

A Kgfb-index az átlagos változást mutatja, az egyedi kgfb szerződéseknél ezek mértéke ettől eltérő lehet. Ha egy ügyfél nincs megelégedve kgfb-díjával és a szolgáltatás minőségével, szerződéskötési évfordulóján lehetősége van a számára legkedvezőbb biztosítási ajánlat kiválasztására és új szerződés megkötésére. 

 

Az évforduló előtt (amiről az ügyfelek értesítést kapnak a szolgáltatójuktól) a meglévő szerződésünk új díját érdemes összehasonlítani az aktuálisan kínált biztosítói ajánlatokkal egy online kötelező biztosítás kalkulátor segítségével. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy találunk számunka kedvezőbbet még akkor is, ha egyébként a meglévő szerződésünkkel és annak díjával nem vagyunk elégedetlenek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!