rollerező nő

Figyelem, hamarosan jön a kötelező biztosítás az elektromos rollerekre

rollerező nő

Figyelem, hamarosan jön a kötelező biztosítás az elektromos rollerekre

Herman Bernadett
2024-05-13 Frissítve: 2024-05-13
2024-05-13
38805286

Bővül azon járművek köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni. Július közepétől minden olyan, nem emberi hajtású járműre kötelező lesz a felelősségbiztosítást, amely gyorsabban tud menni 25 km/h-nál. Készülhetnek az elektromos rolleresek is, de a biztosítók még csak most alakítják ki az ajánlataikat.

 

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009.évi LXII. törvény 2024. április 30-án kihirdetett új rendelkezései szerint az egyes mikromobilitási eszközökre is kiterjed a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb). A gépjármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e kgfb-t kötni az adott járműre. 

 

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) készített egy tájékoztató ábrát, ami segítséget nyújt az érintett járművek tulajdonosainak, üzembentartóinak vagy használóinak ahhoz, hogy eldönthessék: vonatkozhat-e rájuk ez a kötelezettség. Az ábra azonban csupán tájékoztató jellegű, vagyis nem helyettesíti, nem egészíti ki és nem írja felül a hatályos jogszabályok rendelkezéseit. Így minden üzemben tartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét - figyelmeztet a Mabisz.

 

Ezután sem kell majd biztosítás kizárólag emberi erővel hajtott járművekre (nem elektromos kerékpár, roller, gördeszka) és elektromos rásegítőjű kerékpárokra, valamint kizárólag mozgássérültek által használt járművekre. 

 

Az elektromos hajtású járműveknél a 25 kilogramm alattiakra akkor kell biztosítást kötni, ha legalább 25 km/h tervezési sebességük van. 25 kilónál nehezebb járművekre akkor kell biztosítás, ha a tervezési sebeségük legalább 14 km/h.

A biztosítók még most alakítják ki az ajánlataikat

 

Tekintettel arra, hogy egy teljesen új jogszabályi rendelkezésről van szó, a biztosítók  jelenleg, de legkésőbb június 8-ig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó biztosítási díjtarifájukat, és az érintetteknek július 16-tól kell rendelkezniük érvényes kgfb-vel. így ebben a pillanatban megbecsülni sem lehet, milyen biztosítási díjjal köthető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a szóban forgó járművekre.

 

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény szerint olyan gépjármű esetében, amit nem vettek hatósági nyilvántartásba, (vagyis nincs rendszáma), a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződnie arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása! Ha nincs és kell, kössön rá biztosítást, vagy ne használja a járművet!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!