kgfb kötelező biztosítás díjak

Örülhetnek az autósok: befagyott a kötelező biztosítás ára

kgfb kötelező biztosítás díjak

Örülhetnek az autósok: befagyott a kötelező biztosítás ára

Bank360 tartalom
2024-02-24 Frissítve: 2024-02-24
2024-02-24
37550725

Mindössze 368 forinttal emelkedett 2023 utolsó negyedévében egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díja. Az éves díjnövekedés a korábbi magas, de folyamatosan lassuló mérték miatt a budapesti autósoknál összességében 12, a vidékieknél 11 százalék volt. 

 

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak (kgfb) átlagos állománydíja 0,3 százalékkal, szerződésenként kevesebb mint 400 forinttal nőtt 2023. utolsó negyedévében a korábbi időszakok 1-7 százalékos mértékeivel szemben. Mind a díjak, mind a kárkifizetések növekedésénél egyértelműen látszódik a lassulás – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves kgfb-indexéből.

 

A személyautók éves országos átlagdíja így 2023-ban 53 ezer forint alatt maradt. A budapesti autósok átlagdíja – alapvetően a tavalyi év első részében mért magasabb díjnövekedési ütem miatt – 12 százalékkal, a vidéken élőké 11 százalékkal emelkedett egy év alatt.

 

Kárkifizetésekre a biztosítók a tavalyi utolsó negyedévben 0,7 százalékkal fordítottak többet, mint 2023 júliusa és szeptembere között. Éves szinten összességében 7 százalékkal bővült a kárráfordítások mértéke, ami szintén fékeződést jelez. A kártérítések növekedésének lassulása visszafoghatja a díjak emelkedését is.

 

Az egyéb járműkategóriák esetében az egyedi járművek többségénél egy számjegyű, a taxiknál, nagyobb autóbuszoknál és teherautóknál viszont 10-16 százalék között volt az éves díjemelkedés mértéke. A flottás járművek szinte mindegyikénél kétszámjegyű éves díjnövekedés volt látható, ezen belül a nagyobb buszoknál – ahol ugyanakkor menet közben jelentősen csökkent az állomány, tehát változott az összetétel – 74 százalékkal nőtt a díj 2023-ban.

 

Ha egy ügyfél nincs megelégedve kgfb díjával és/vagy a szolgáltatás minőségével, szerződéskötési évfordulóján lehetősége van a számára legkedvezőbb biztosítási ajánlat kiválasztására és új szerződés megkötésére.
 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!