Az egyre gyakoribb reptérkáoszoknál is segíthet az utasbiztosítás

Reptérkáoszok nyara: mit ér egy biztosítás járattörléskor? 

Az egyre gyakoribb reptérkáoszoknál is segíthet az utasbiztosítás

Reptérkáoszok nyara: mit ér egy biztosítás járattörléskor? 

Bank360 tartalom
2022-06-26 Frissítve: 2022-08-26
2022-06-26 Frissítve: 2022-08-26
27866132

A légi közlekedés nagy zökkenőkkel tér vissza a járvány előtti állapotához. Ennek tünetei az egyre gyakoribb reptérkáoszok. Hogyan biztosíthatjuk be magunkat ilyen helyzetre?   

 

Az utasbiztosítások sok esetben tartalmaznak valamilyen kompenzációt a biztosított  repülőjáratával kapcsolatos problémára. Ez a kiegészítés biztosítástól függően kárpótolhatja az utast 4-6-8 órát meghaladó járatkésés esetén néhány tízezer forintig, melyet a várakozás miatt szükséges fogyasztási cikkekre (például étel, ital, tisztálkodás) lehet felhasználni. Járattörlés esetén pedig mindösszesen jellemzően 100-150 ezer forint ez az összeg. Mire elég mindez?

 

Ha az utas a reptérre érve azzal szembesül, hogy törölték a járatát, nem sokat tehet. Első körben meg kell várnia, mit intéz, mit mond a légitársaság. Átteszi az utast egy másik járatra, intéz esetleg szállást, ha az indokolt, vagy egyszerűen szélnek ereszti az utasokat azzal, hogy bocsánat, nem tudjuk megoldani a problémát.

 

Ideális esetben az első verzió érvényesül, ez esetben az utasnak gondja vagy feladata nincs. Néhány órát persze biztosan lődörögnie kell a terminálban, mire kiderül, hogy honnan hová fogják vinni, és mikor indul a mentesítő járat, vagy melyik másik repülőre fér fel. 

 

Rosszabb esetben mindent magának kell intéznie. Ez akkor fordulhat elő, ha a légitársaság nem tudja az összes utast feltenni a következő járatra - hiszen azon eleve vannak már utasok -, és mentesítő járat sem áll rendelkezésre. Mentesítő járatot küldeni nem kötelező, akár más légitársaság is biztosíthat ilyet - manapság a Ryanair tudott ilyen gépeket rendelkezésre bocsátani főként Angliában. De ha nincs gép, akkor sajnos nincs mit tenni.

 

Ha mindent az utasnak kell intéznie, akkor az alábbi költségekkel kell számolni. Új repülőjegy - vagy alternatív hazajutás, buszjegy, esetleg vonatjegy -, lehetőség szerint másnap, illetve amilyen hamar csak lehet. Ezek a jegyek a lehető legdrágábbak, nem ritka a több száz eurós ár sem. Ha nem aznap, csak másnap indul a gép, szállást is intézni kell. Ez esetben valószínűleg fontosabb szempont, hogy a szálloda közel, semmint olcsó legyen. Plusz két étkezéssel is számolni kell.

 

Ez összesen könnyedén meghaladhatja a biztosítási összeget is. Figyelembe kell venni, hogy ez utólag jár, tehát a költséget mindenképpen előre, az utasnak magának kell fizetnie. A járattörlési biztosítás nem tartalmaz olyan elemet, ami magát az ügyintézést megkönnyíthetné. A légitársaság köteles megtéríteni az utas költségeit az ésszerűség határain belül, de ez is utólagos térítés. A légitársaság akkor köteles kártérítést fizetni, ha a törlés neki felróható okok miatt következett be. Nem tartozik ide a mostanában Európában gyakori reptérkáosz, a más kiszolgáló cégek, reptéri dolgozók, légi irányítók sztrájkja, rossz időjárás, madárraj.

 

Nem jár semmilyen kártalanítás azért, mert az utas lemaradt valamiről - akár a kiutazás, akár a hazautazás hiúsult meg. Tehát nem számít, hogy lemaradt egy koncertről, munkáról vagy akár a saját esküvőjéről, erre nem fizet sem repülő biztosítás, sem légitársaság. Más biztosítások, illetve kiegészítő biztosítások viszont kiterjedhetnek ilyen esetekre is, tehát aki például ilyen helyzetekre is be akarja biztosítani magát, az megteheti, ha szétnéz az ajánlatok között. Létezik önállóan és az utasbiztosításokba építve sztornó- vagy más néven útlemondási biztosítás is. Ez jellemzően akkor fizet, ha az utazás valamilyen váratlan, előre nem látható esemény miatt hiúsul meg, vagy a már megkezdett utat ilyen okból meg kell szakítani.   

 

Mindezek alapján mindenki eldöntheti, hogy érdemes-e olyan utasbiztosítást választania, ami a járattörlés, -késés esetén is fizet kártérítést. Az biztos, hogy a mostani helyzetben sok járatot törölnek a légitársaságok, így ha olyan reptérre menne a gép, amelyik most rendre bekerül a hírekbe, akkor erősen megfontolandó az egyébként nem különösebben jelentős plusz díj. A kellemetlenségtől és kínlódástól ez sem véd meg, de legalább a kiadásainkat fedezi egy határig.

 

A Bank360 utasbiztosítás kalkulátora akár külön is listázza azokat az utasbiztosításokat, amelyek repülős fedezetet tartalmaznak. Ehhez a Szűrés fülön kell kipipálni a Repülős fedezet opciót.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!