2021 szeptember lakáshitel folyósítás

A kamatemelés ellenére is rekordközeli értékben vettünk fel lakáshitelt

2021 szeptember lakáshitel folyósítás

A kamatemelés ellenére is rekordközeli értékben vettünk fel lakáshitelt

Varga Zsombor
2021-11-03 Frissítve: 2022-05-18
2021-11-03 Frissítve: 2022-05-18
17045881

Szeptemberben ismét nőtt a lakáshitelek folyósítása az MNB közlése alapján. A 125,4 milliárd forintos havi hitelkihelyezés alig marad el a nyár eleji rekordtól, vagyis a jelzáloghitelek terén még a drágulást okozó alapkamat-emelés sem tudta lehűteni a kedélyeket. A babaváró kölcsön is normalizálódott az előző havi alacsony érték után, a személyi kölcsönök folyósítása pedig az elmúlt hónapokban megszokott stabilitást folytatta az ősz elején is.

 

Az augusztusi 118,3 milliárd forintos lakáshitel-kihelyezés során már úgy tűnt, hogy szépen lassan fogyatkozik a lakásvásárlók hitelfelvételi kedve, a szeptemberi 125,4 milliárd forintos folyósítás azonban továbbra is rekordközeli értékekről tanúskodik. Vagyis a tavalyi évhez hasonlóan idén is érvényesült a nyári időszakot követő fellendülés a lakáshitelek piacán. Az idei számokat azonban még inkább kiemeli, hogy a tavaly szeptembereben még a 92,5 milliárd forintos hitelfolyósítás számított rekordmagas értéknek, idén azonban már 35,6 százalékkal magasabb volt a szeptemberi folyósítás is, ami a harmadik legmagasabb lakáshitelezési számot hozta a magyar gazdaságtörténetben.

 

 

Ez a magas lakáshitel folyósítási volumen ráadásul az egyre inkább emelkedő kamatok közepette következett be. A lakáshitelek átlagos évesített kamatlába szeptemberben ugyanis 4,38 százalékot ért el, szemben az előző havi 4,27 százalékos értékkel és az év eleji 3,99 százalékkal. A teljes hiteldíj mutató is hasonló tempóban emelkedik, szeptemberben már 4,67 százalékot ért el az augusztusi 4,58 százalékos szintet követően.

 

A Bank360.hu elemzése szerint az emelkedő kamatok egyelőre nem mérsékelték a lakosság fokozott jelzáloghitel-igényét, amit a feltorlódott kereslet is magyarázhat. A bankok ugyanis nyáron nem tudták tartani a tempót a berobbanó kereslettel, így még a szeptemberi folyósítási számokban is lehetnek olyan hitelek, amelyekről még a nyáron, alacsonyabb kamatok mellett egyeztek meg az ügyfelekkel, de csak most végeztek az adminisztrációval. 

 

Vagyis továbbra is magas volumen várható, amit októbertől már a kedvezményes, legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal felvehető zöld lakáshitel is erősíthet, még tovább késleltetve a dráguló hitelek által okozott folyósítás-csökkenést.

Stabil személyi kölcsön folyósítás szeptemberben is

A személyi hitelek tartották az előző hónapokban megszokott értékeket, szeptemberben 46,3 milliárd forintot folyósítottak a hiteltípusból az előző havi 45,1 milliárd forintos volument követően. A személyi kölcsönök így egyértelműen maguk mögött hagyták a rosszemlékű 2020-as évet, hiszen a tavaly szeptemberi 29,3 milliárd forinthoz képest 57,8 százalékkal több fogyott a népszerű szabad felhasználású hitelekből.

 

 

Visszazárkózott a babaváró hitel

A babaváró hitelből szeptemberben 47,6 milliárd forintot helyeztek ki, amivel az államilag támogatott, egy gyermek után kamatmentes hitel kiköszörülte az előző havi csorbát, vagyis az augusztusi 43 milliárd forintos, a program indulása utáni második legalacsonyabb volument. Így sem számít magasnak a babaváró kölcsönre jellemző szeptemberi adat, egy évvel ezelőtt ugyanis még 53,7 milliárd forint volt a gyermekvállalás ösztönzését célzó hitel havi kihelyezése.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!