Hitelkeresleti index

Feltámadt a babaváró hitel, megugrott a kereslet a zöld hitel iránt

Hitelkeresleti index

Feltámadt a babaváró hitel, megugrott a kereslet a zöld hitel iránt

Varga Zsombor
2021-10-07 Frissítve: 2022-04-05
2021-10-07 Frissítve: 2022-04-05
16337431

Szeptemberben is mérsékelt maradt a lakossági hitelkereslet a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index alapján, amely a főbb lakossági hiteltípusok iránti érdeklődést az internetes keresések alapján mutatja be. Az október 4-én startoló zöld hitel iránt már az indulása előtt jelentős érdeklődést mértek a Bank360 elemzői, amiből arra következtetnek, hogy az új kedvezményes hiteltípus a piac domináns szereplőjévé válhat a következő időszakban.

 

Alacsony szintet azonban csak a jelentős piaci átalakulások időszakát élő lakáshitelek iránti érdeklődés mutatott, ezzel szemben a babaváró kölcsön iránt erősödött, a személyi hiteleknél pedig megmaradt a magas szintű kereslet. Az új hitellehetőségek és az ingatlanpiaci változások hatása az egyre növekvő kölcsönösszegekben is érződik: a Bank360 Lakáshitel kalkulátora alapján a 20 millió feletti kölcsönösszegek vették át a vezetést.

 

62,5 százalékos értéket vett fel szeptemberben a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index, ami a három legnépszerűbb lakossági hitel iránti online érdeklődést méri. A szeptemberi érték valamivel elmarad az augusztusitól, a tavaly szeptemberben tapasztalt 78,5 százalékos keresleti szinthez képest pedig még ennél is nagyobb a különbség.

A statisztikai mutató a hazai lakosság online keresési tevékenysége, tehát a főbb keresési kulcsszavak és kifejezések keresési gyakorisága alapján havonta mutatja be a legfontosabb lakossági hiteltípusok iránt támasztott internetes keresletet. Az index bázisa a válság előtt tapasztalható hitelpiaci aktivitás, vagyis a 100 százalékos szintet a 2020. januári értékkel megegyező szint esetén veszi fel.

A nyár eleje óta mérsékelt szinten tartózkodó indikátor ugyanakkor jelentősen eltér a főbb hiteltípusok között, amelyet a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index alindexei mutatnak meg. Szeptemberben visszaesés ugyanis csak a lakáshitel alindexet jellemezte, az 50,3 százalék tavaly január óta a legalacsonyabb értéket jelenítette meg. A babaváró hitel ugyanakkor kezd magához térni, a szeptemberi 72,5 százalék érdemben haladja meg az augusztusi 60,4 százalékot. A személyi kölcsön pedig hiába mérséklődött, keresleti szintje még így is 95,6 százalékon áll.

A személyi hitelek iránti tartósan magas keresletet a banki kampányok mellett magyarázhatja a Bank360 Személyi Kölcsön kalkulátor havi ügyfélkalkulációi alapján az általános személyi hitelek és gyorskölcsönök iránti, a járványt megelőző időszakinál is jelentősebb kereslet. A hitelösszegsávokat tekintve a 1,5 millió forint alatti hitelek iránt érdeklődtek a legtöbben szeptemberben, a banki ajánlatokra továbbkattintók több mint 43 százaléka keresett ebben a tartományban. 

 

A zöld hitel a lakáshitelpiac domináns szereplője lehet

A lakáshiteleket a lanyha online kereslet ellenére minden korábbi értéket megdöntő szinten folyósították a nyáron. A kereslet látszólagos elmaradása ugyanakkor egy átalakuló piacon történik, amit a válság során elhalasztott lakásvásárlás, a jegybanki kamatemelés miatti bizonytalanság mellett az október 4-től elérhető zöld hitel is erősít.

Az újonnan épült, energetikailag korszerű ingatlanokra kínált kedvezményes hitel iránt ugyanis már önmagában több mint 30 százalékkal volt nagyobb az online kereslet szeptemberben, mint a lakáshitelek iránt a havi internetes keresési gyakoriság alapján. A zöld hitel és a lakáshitel iránt kifejtett összes keresést nézve pedig 117 százalékos alindex értéket jelenítene meg a lakáshitelek terén. Vagyis a zöld hitellel a lakáspiaci szegmens jelentős tényezőjeként érdemes számolni az elkövetkezendőkben.

 

A zöld hitel mellett ugyanakkor az ingatlanpiaci változások is felforgatják a lakáspiacot, a Bank360 Lakáshitel kalkulátor havi ügyfélkalkulációi alapján a kölcsönösszeg ugyanis egyre magasabb. 

 

A banki ajánlatokra továbbkattintók számításaiban idén már május óta stabilan emelkedik az átlagosan kalkulált hitelösszeg, szeptemberben 1,5 millió forinttal volt magasabb, így 18 836 699 forintra emelkedett, a májusi 17 322 662 forinthoz képest. A hitelösszegsávok részarányában pedig az 5 és 10 millió forint közötti hitelek első helyét a zöld hitel bejelentésének hónapjában, júliusban átvette és azóta is tartja a 20 millió forint feletti kölcsönök aránya.

A babaváró hitel augusztusban még alacsony szinten

A lakáshitelpiacot átalakító tényezők mellett a hitelkereslet és a valós folyósítás közötti kapcsolat a lakáshiteleknél már teljesen eltűnt a Bank360 szakértőinek megfigyelése alapján. Vagyis a válság előtt jellemző keresleti összefüggés már a múlté. Az alacsony hitelkeresleti index ellenére ugyanis az elmúlt félévben nem a folyósítás visszaesése, hanem rekordmagas lakáshitelkihelyezés volt tapasztalható. A hitelkeresleti alindexekből következő folyósítás ugyanakkor csak a lakáshitelek esetén nem jelent már érvényes statisztikai kapcsolatot, a babaváró hitel és a személyi kölcsön esetében megmaradt az összefüggés.

 

A babaváró kölcsön augusztusi visszaesése így egybecseng a keresleti összefüggésekkel. Az alacsony alindex érték alapján számolt 44,2 milliárd forintos hitelkeresleti volumen mellett a tényleges folyósítás is alacsony összeget, 43 milliárd forintot tett ki augusztusban. A személyi kölcsönnél a hitelkeresleti összefüggések alapján számolt elméleti szám ugyanakkor 38,8 milliárd forintos összeget képvisel, miközben a folyósított volumen ennél valamivel magasabb, 45 milliárd forint volt a nyár utolsó hónapjában.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!