Bank360 lakossági hitelkeresleti Index október

Szárnyal a zöld hitel, ismét bezuhant a babaváró kölcsön iránti kereslet

Bank360 lakossági hitelkeresleti Index október

Szárnyal a zöld hitel, ismét bezuhant a babaváró kölcsön iránti kereslet

Varga Zsombor
2021-11-12 Frissítve: 2022-01-18
2021-11-12 Frissítve: 2022-01-18
17188009

Októberben sem tudott visszazárkózni a lakossági hitelkereslet a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index alapján, amely a főbb lakossági hiteltípusok iránti érdeklődést az internetes keresések alapján vizsgálja. A látszólagos stagnálás mögött azonban sokkal inkább az átalakuló piac áll, ami az októbertől elérhető kedvezményes zöld lakáshitelnek is köszönhető - az új konstrukcióval a népszerű szabad felhasználású kölcsönök sem bírták a tempót. 

 

A Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index 59,3 százalékos értéket vett fel októberben, amely elmarad az előző havi 62,5 százaléktól, és az index mérése óta a második legalacsonyabb értékét jeleníti meg. A statisztikai indikátor a hazai lakosság internetes keresési tevékenysége, tehát a főbb keresési kifejezések keresési gyakorisága alapján havonta mutatja be a főbb lakossági hitelek iránt támasztott kereslet intenzitását. Az index bázisa a koronavírus-járvány előtt tapasztalható hitelpiaci aktivitás, vagyis a 100 százalékos szintet a 2020. januári értékkel megegyező kereslet esetén veszi fel.

 

 

A Bank360 index alacsony értékéhez a mutató mindhárom alindexe hozzájárult. A babaváró hitel az előző hónapra jellemző emelkedését nem tudta folytatni, és az októberben felvett 54,7 százalékos érték az eddigi legalacsonyabb keresletet jeleníti meg a gyermekvállalást ösztönző hitel esetében. A lakáshitelek iránti online érdeklődés bár kis mértékben nőtt, így is alacsony szinten ragadt a piaci alapú jelzáloghitelek iránti kereslet. A személyi kölcsönök alindex értéke is mérséklődött, ugyanakkor így sem jár messze a 93 százalékon tartózkodó keresleti szint a válság előtti értéktől.

A Bank360.hu oldalán októberben elvégzett személyi kölcsön kalkulációk is ezt erősítik meg: az érdeklődés a hiteltípus iránt valamelyest csökkent, azonban az átlagosan kalkulált hitelösszeg, illetve a számításokhoz megadott átlagos jövedelem is meghaladta az előző hónapok szintjét: előbbi megközelíti a 2,9 millió forintot, míg utóbbi átlépte a 270 ezer forintot.

 

 

Felforgatja a piacot a zöld hitel?

Az Index az elmúlt évek három legnépszerűbb hitele iránt tehát mérsékelt keresletet jelenít meg a lakosság részéről, ez azonban nem ad teljes képet a lakossági hitelpiacról. Az október 4-étől elérhető zöld lakáshiteleket ugyanis olyan kiugró intenzitással keresték októberben a látogatók, amelyhez hasonlót egyik hónapban sem értek el a piaci alapú lakáshitelek a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index mérésének 2020. januári kezdete óta. Így elképzelhető, hogy olyan mértékű változás előtt áll a hitelpiac, amelyre a babaváró hitel 2019. júliusi bevezetése óta nem volt példa. 

 

A zöld lakáshitel októberben át is vette a vezető szerepet a jelzáloghitelek között az internetes keresések tekintetében, a piaci alapú lakáshitelek iránti érdeklődés a lakáscélú hitelkeresletnek csupán a kisebb részét fedte le. A csok támogatáshoz tartozó csok-hitel kiegészítő pozíciót tölt be, a gyermekvállaláshoz kötött lakáshitel októberben az egytizedét tette ki a lakáscélú hitelek online keresletének. A csok-hitelt azonban várhatóan erősíteni fogja, hogy a zöld hitel mellé akár kamatmentesen is felvehető ez a konstrukció. 

 

 

A különböző lakáshitelek együttes online kereslete nem csökkent. A 2020. januári bázishoz viszonyítva több mint 50 százalékkal magasabb volt idén októberben a lakáscélú hitelek iránt támasztott kereslet, ennek döntő részét az újonnan megjelenő zöld hitel idézte elő.

A folyósítás nem utal mérséklődésre

Bár a Bank360 Hitelkeresleti Index az elmúlt fél évben mérséklődő internetes hitelkeresletet mutat, a szeptemberi folyósítási adatok nem utalnak a hitelpiac megtorpanására. A lakáshitelnél ismét rekordközeli folyósítást lehetett tapasztalni és a piac lanyhulására továbbra sem utal semmi, a várhatóan erőteljes folyósítást pedig a zöld lakáshitel iránti felfokozott kereslet is előrevetíti. A Bank360.hu oldalán elvégzett lakáshitel kalkulációk alapján az igénylők nagyobb összegű hiteleket keresnek mint korábban - az átlagosan számított hitelösszeg októberben 19,3 millió forint volt, ami félmillió forinttal magasabb, mint szeptemberben, az egy évvel ezelőtti átlaghoz képest pedig közel 3 millió forinttal magasabb. 

 

A szabad felhasználású kölcsönök is tartják a válság előtti szintet, a személyi kölcsön esetében a szeptemberi folyósítás 46,3 milliárd forintot tett ki, a babaváró hitelből pedig 47,6 milliárd forintot helyeztek ki a bankok - a keresletre vonatkozó adatok ennél alacsonyabb volumenre utaltak mindkét hiteltípusnál. Ez arra utal, hogy a válság előtt és alatt érvényes keresleti összefüggésekhez képest már intenzívebb folyósítási folyamatok lépnek fel a lakossági hiteleknél, vagyis nem várható a lakossági hitelpiac mérséklődése, az októbertől elérhető zöld hitel pedig előreláthatóan még rá is erősít a jelenlegi tendenciákra.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!