Tornácos ház zöld fűvel mellette

Visszavethetik az emelkedő kamatok a lakáshitelek iránti keresletet?

Tornácos ház zöld fűvel mellette

Visszavethetik az emelkedő kamatok a lakáshitelek iránti keresletet?

Varga Zsombor
2021-10-19 Frissítve: 2022-01-18
2021-10-19 Frissítve: 2022-01-18
16665361

A júniusi és júliusi csúcsérték után augusztusban érdemben csökkent a havi lakáshitelezés az MNB közlése alapján, a 117,8 milliárd forintos volumen ugyanakkor még mindig magas intenzitású folyósítást jelenít meg a jelzáloghiteleknél. A jegybanki kamatemelés emellett egyre jobban érezteti a hatását, ami középtávon a lakáshitelezés mérséklődésének irányába mutat.

 

Augusztusban 117,8 milliárd forint értékben folyósítottak a hitelintézetek lakáshiteleket, ami ugyan nem éri el a júliusi 132,5 milliárd forintos és a nyár eleji,  rekordértéknek számító 136,7 milliárd forintos kihelyezést, de így is a negyedik legmagasabb havi volument hozta.

Az előző év augusztusához képest 65,8 százalékos növekedést jelentett a nyár utolsó hónapjának lakáshitel kihelyezése. A rekordfolyósítást olyan mértékű kereslet jellemezte, amelyet a kínálat csak fokozatosan tudott lekövetni, vagyis várhatóan még az ősszel is nagy összegű lakáshitelkihelyezés várható. Ráadásul az október elejétől elérhető jegybanki NHP Zöld Otthon Program is tovább erősítheti a lakáshitelezést.

 

Mint általában, most is a használt lakások népszerűek

 

Az elmúlt időszakhoz hasonlóan a nyár utolsó hónapjában is használt lakásokra fordították a felvett lakáshitelek több mint kétharmadát, ez augusztusban 82,8 milliárd forintos összeget jelentett. Felújítási célra 9,6 milliárd forintot költöttek a folyósított hitelekből, emellett építési célra is hasonló összeget, 9,9 milliárd forintot fordítottak a hitelfelvevők. 

 

A lakosság is érzi már a kamatemelést

 

Az MNB júniusban kamatemelési ciklusba kezdett, és azóta már négy lépésben emelte az alapkamat szintjét. A bankok először még nem terhelték át a forrásbeszerzési folyamataikban tapasztalt költségemelkedést, hiszen júliusban még az újonnan folyósított lakáshitelek kamata nem mutatott jelentős változást. Augusztusban azonban már nem vártak tovább, az átlagos évesített kamatláb 4,27 százalékra nőtt az előző havi 4,14 százalékról, az átlagos THM pedig szintén 10 bázispont feletti mértékkel 4,59 százalékra emelkedett a júliusi 4,45 százalékról.

A kései reakciót az is okozhatta, hogy a pénzügyi intézetek az első kamatemeléseket már beárazták, és kis, fokozatos lépésekben már tavasz óta emelték a kamatszintet. Mostantól azonban már nemcsak ezek a kis lépések, hanem az állandó hiteldrágulás jöhet el a lakossági hiteleknél, amit az átlagos kamatfixálás hosszabbodása is jelzett. Az augusztusi lakáshiteleknél ugyanis átlagosan 111 hónapos kamatfixálást választottak az ügyfelek, vagyis készülnek a kamatemelés közepette várható bizonytalan jövőbeli kamatnövekedésre.

Az emelkedő kamatok mellett azért lehet az átlagos THM-nél jobb ajánlatot találni. 15 millió forintos jelzáloghitelt 20 éves futamidőre 4,4 százalékos THM mellett fel lehet venni a Bank360 Lakáshitel kalkulátora alapján, a legutóbbi mediánbér, 223 ezer forint jövedelem bankba érkeztetése mellett. Az első tíz évben biztonságos fix ebben az esetben a kamat, ami mellett a törlesztőrészlet 93 277 forint, várhatóan pedig 22 405 330 forintot tesz ki a teljes visszafizetendő összeg.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!