Lezárult az otthonfelújítási program társadalmi vitája, készül a végleges kiírás. A június eleji indulásig az igénylőknek érdemes minden szükséges dokumentumot beszerezni és ellenőrizni. Itt a lista, mi kell a benyújtáshoz.
38735704
Egy friss tanulmány azt mutatja be, hogy a 2022-es energiaválság óta az energetikai tanúsítványok ingatlanpiaci jelentősége érdemben megnőtt, és a tanúsítványnak jelentős hatása van az ingatlanok becsült piaci értékére.
38630020
Több olyan határidő is szerepel a 6 milliós otthonfelújítási támogatás felhívástervezetében, amit mindenképpen teljesíteni kell az igénylőknek. Ilyen a lakcímé, a tulajdonlásé és az energetikai tanúsítványé.
38616556
Az új Otthonfelújítási Programban 2024. június 3-tól akár hétmilllió forintos felújítást is támogat az állam az 1990 végéig épült családi házak energetikai korszerűsítésére. Járásonként eltérő lesz a hitel és a támogatás aránya. Itt találod az igénylés feltételeit.
31994396
Közzétették azokat a járásokat, amelyekben az új otthonfelújítási programban a legmagasabb összegű , 3,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. A kamatmentes hitellel együtt összesen 6 millió forintot régi családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni.
38395561
Sok lakástulajdonos nem tud róla, de bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor már kötelező a lakóingatlanok villamos hálózatának ellenőrzése, a villamos biztonsági felülvizsgálat. Mutatjuk a tudnivalókat és az árakat.
37952761
Az egekbe szöktek az elmúlt egy-két évben a vállalkozások energiaszámlái is. A Pénzkérdés új adásában arra keressük a választ, hogyan csökkenhetők a rezsiköltségek, mik a tipikus hibák az energetikai korszerűsítésnél.
37221607
Új számítási módszertannal készül és új felületen hozzák létre az épületek energetikai tanúsítványait a tanúsító szakemberek novembertől. Az átállás az első másfél-két hétben nem volt zökkenőmentes. Már csak energetikai besorolással hirdethető meg egy ingatlan.
35916148
Míg a kiállított energetikai tanúsítványok között a CC, “korszerű” kategória a leggyakoribb, az ilyen vagy még kedvezőbb besorolású ingatlanból kevesebb mint 300 ezer lehet. A 2,8 millió családi házból 2,2 millióra tehető a szigeteletlen, gyenge és rossz energiahatékonyságú ingatlanoknak a száma.
35784043
Letette a Magyar Bankszövetség azt a digitalizációs javaslatcsomagját, aminek megvalósításával egy átlagos lakáshitel-igénylés átfutási ideje 15 napról akár 15 percre csökkenthetne.
35561446
Novembertől változik az épületek energetikai tanúsítása, és lecserélik a tanúsítványokat kezelő rendszert is. Jövő héttől már csak az új E-tanúsítás felületen lehet energetikai tanúsítványt létrehozni, a régin nem. A rendszer üzemeltetője az első pár hónapban hibákra, bosszúságra és lassúságra készíti fel a tanúsítókat. Péntek estétől elérhetővé vált az új alkalmazás, amivel egyelőre “ismerkedhetnek” a tanúsítók.
35393935
Novembertől új épületenergetikai szabályok lépnek hatályba és megújul az épületek energetikai tanúsítási rendszere is. 2024 januárjától már minden ingatlan eladásánál vagy bérbeadásánál és új épületek kivitelezésénél az újfajta energetikai tanúsítványt kell elkészíttetni.
35219800
Csökkentené házának vagy lakásának rezsijét, korszerűsítené a fűtési rendszert, hőszivattyút vagy napelemet telepítene, de nem tudja, hogyan induljon el, milyen szakembert keressen fel, milyen támogatást igényeljen? Bármennyire is hihetetlennek tűnik, ehhez ingyenes lakossági és vállalkozói energetikai tanácsadás kérhető a mérnöki kamara szakembereitől.
35088241
November 1-től változnak a zöld hitelcélokra vonatkozó szabályok, és az energiatanúsítvány is csak öt évre szól majd. Érdemes felvenni a kamatkedvezményes zöldhitelt lakásfelújításra, akár egy tetőszigeteléssel is tetemes rezsicsökkentés érhető el. 
34671085
Novembertől teljesen megújul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. Kötelező marad az energetikai tanúsítvány az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell beleírni a szerződésekbe.
33051629
Borzalmas állapotban vannak a magyarországi lakóingatlanok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld pénzügyi jelentése szerint. Tízből három kiadott energetikai tanúsítvány a legrosszabb három kategóriába esik, és állami támogatás sincs már semmilyen energetikai felújításra. 
32993033
Új, energiahatékony ingatlanok vásárlásához vagy építéséhez igényelhető az MKB zöldhitele, amelyhez a bank a kedvezmény nélküli kamatból további 0,25 százalékos kamatkedvezményt biztosít.
32127950
Hiába kötelező ingatlaneladáskor az energetikai tanúsítvány, sokszor nincs meg időben vagy nem közlik az értékét. A vevők inkább a számlák, a fűtési rendszer vagy hőkamerás vizsgálat alapján tájékozódnak a rezsiköltségekről. 
31900556
Alig ismert, de egy nyilvános és ingyenes adatbázisból akkor is megismerhetjük a vételre vagy bérletre kiszemelt ház, lakás energetikai besorolását, ha azt a tulajdonos nem mutatja meg. Feltéve, hogy már készült ilyen róla.
31845938
A rezsiköltségek emelkedése az ingatlanépítők és -eladók, valamint a lakásvásárlók és -bérlők számára is fontossá tette az energetikai tanúsítványt. Összefoglaltuk, hogy mit kell tudni a 2023. novembertől megújult tanúsítványról, mit tartalmaz, mi a jelentősége és hogyan szerezhető be. 
31621403
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!