lakásbiztosítás assistance graffiti

Csőtörés, elromlott gázcirkó, darázsfészek a padláson? Egy jó lakásbiztosítással már gyorsszervíz is jár

lakásbiztosítás assistance graffiti

Csőtörés, elromlott gázcirkó, darázsfészek a padláson? Egy jó lakásbiztosítással már gyorsszervíz is jár

Bank360 tartalom
2024-04-08 Frissítve: 2024-04-15
2024-04-08 Frissítve: 2024-04-15
38286619

Egy jól megválasztott lakásbiztosítás olyan esetekben is segítséget jelenthet, olyan tárgyakra is fedezetet nyújthat, amelyekre elsőre nem is gondolnánk. Ha a szerződésünkhöz assistance szolgáltatást is kérünk, akkor vészhelyzet esetén a biztosító azonnal szakembert küld például zárjavításhoz vagy csőtörés-elhárításhoz. 

 

Április 2-áig az ügyfelek a szerződési évfordulótól függetlenül költségmentesen felmondhatták a lakásbiztosításukat, és újat köthetnek, ha számukra kedvezőbb ajánlatot találnak. Az éves díj és a biztosítási összeg mellett érdemes átnézniük azt is a döntés előtt, hogy milyen fedezetek, szolgáltatások szerepeltek a korábbi szerződésükben és az új ajánlatokban. 

 

Nagyon hasznosak lehetnek például az olyan assistance szolgáltatások, amik a mindennapokban nyújtanak azonnali segítséget. Például akkor, amikor hirtelen vészhelyzetben mesterembert kellene találnunk, mert elromlott a gázkazánunk, kizártuk magunkat a lakásunkból, ömlik a víz csőtörés miatt a fürdőszobánkban, télen nem indul el a fűtésünk, vagy már csak a gipszkarton papírborítása választ el bennünket egy darázsfészektől. Előbb-utóbb mindenki szembesül ilyen vészhelyzettel, és tapasztalhatja, mennyire nehéz ilyenkor azonnal kijövő szakembert találni, pláne olyat, akiben meg is bízhat. 

 

A legtöbb esetben zárszerelésre és vízvezeték-szerelés kapcsán vettek igénybe ilyen assistance szolgáltatást az Allianz ügyfelei, de egyre gyakrabban érkezik segítségnyújtás kérés kártevők (darázs, egér), valamint a háztartási gépek hibájából eredő vészhelyzetek miatt – számolt be tapasztalatairól Tollmayer György, az Allianz Hungária Zrt. lakossági vagyon termék- és portfóliómenedzsment osztályának vezetője. 

 

Az assistance szolgáltatás azt jelenti, hogy a telefonos ügyfélszolgálat a nap 24 órájában fogadja a segítségkérő hívásokat, intézik a vészhelyzet elhárítását végző szakember helyszínre szervezését, továbbá fedezik a kiszállás és munkadíját.  Kizárólag a vészhelyzet gyors elhárítására szóló fedezetről van szó, az egyéb károk (például az elázott bútorok kárai) a lakásbiztosítás alapján térülhetnek, a szerződési feltételekben meghatározottak szerint. Az Allianznál éves szinten magas, összesen 600 ezer forintig terjed az assistance szolgáltatások fedezete a 2024. március 1. után kötött szerződéseknél.

 

Tollmayer György tapasztalatai alapján az assistance-on felül öt olyan egyéb esetet és helyzetet is kiemelt, aminek a megléte különösen hasznos lehet a lakásbiztosításban 

 

1. Gyerekek vagy háziállatok által okozott károk

 

Egy jó lakásbiztosításnak megkerülhetetlen része a felelősségbiztosítás. Ha például az önfeledten focizó gyerekünk betöri a szomszéd ablakát, az okozott kárt a biztosító fizetheti ki. Akkor is kapóra jön a felelősségbiztosítás, ha a kutyánk megharap valakit, vagy kiszalad az útra, és ezzel balesetet okoz. Ezekben az esetekben ugyanis mi vagyunk a felelősek a károkért, ezért szerencsésebb előre kivédeni az ilyen helyzetekkel járó kiadásokat.

 

2. Céges eszközök home office-ban 

 

Az otthonról történő munkavégzésnek az is része, hogy a lakásunkban tartjuk az alapvetően az irodában tárolt a cég tulajdonában lévő eszközöket. Ezekre azért érdemes kiterjeszteni a biztosítási védelmet, mert előfordulhat, hogy egy beázás miatt a céges laptop is károsodik, vagy egy betörés során ezeknek is lába kel. A megfelelő lakásbiztosításnak fontos eleme a felelős őrzés címen nálunk lévő tárgyakra szóló fedezet. Ezzel tetemes anyagi kárt kerülhetünk el, ha bekövetkezik a baj.

 

3. Vandalizmus és graffiti

 

Nem számít egyedi esetnek, amikor egy nehezen mozdítható tárgy vagy berendezés pusztán azért lesz rongálás áldozata, mert a csalódott betörők nem tudják sem kinyitni, sem magukkal vinni. Ha olyan eszközről van szó, amelyhez kívülről is hozzá lehet férni, – például egy bejárati vagy garázsajtó –, akkor az is előfordul, hogy valaki merő szórakozásból okoz benne kárt. Ilyenkor tetemes költsége lehet a javításnak vagy a cserének, egy gondosan kiválasztott lakásbiztosítás azonban ezek költségét is térítheti. Hasonló a helyzet a graffitivel: a biztosító arra a kárra is fedezetet nyújthat, ha valaki összefesti, összefirkálja a biztosított épület külső falát vagy burkolatait.

 

4. Ideiglenes lakás bérleti díja

 

Ha valamilyen balszerencse folytán ideiglenesen lakhatatlanná válik az otthonunk, jellemzően a rokonoknál vagy barátoknál húzzuk meg magunkat a helyreállítás idejére. Pedig jó megoldás lehet az átmeneti időre kibérelni egy lakást, és ha jól választottunk lakásbiztosítást, akkor az nem csupán a kár összegét téríti meg, hanem az ideiglenes albérlet árát is a szerződésben meghatározott összegig.

 

5. Csőtörés miatt elfolyt víz

 

Az Allianz statisztikái szerint minden harmadik kárbejelentés csőtörés miatt érkezik be, azaz ez számít a leggyakoribb károknak. Ha ez látványos, akkor viszonylag hamar fény derül rá, vannak viszont alattomosabb esetek, amikor csak hosszabb idő elteltével válik láthatóvá a probléma. A jó lakásbiztosítás ezért nem csupán az ingóságban és az épületben keletkezett károkat térítheti meg, hanem az elfolyt víz miatti többletdíjat is

 

Akkor se feledkezzünk meg a lakásbiztosításról, ha bérelt lakásban élünk, mert ez garantálhatja az albérlők saját ingóságainak védelmét, amire a tulajdonos által kötött lakásbiztosítás egészen biztosan nem nyújt fedezetet. Ugyanígy érdemes lehet lakásbiztosítást kötni akkor is, ha egyébként a társasháznak vagy lakásszövetkezetnek van ilyen. Lehetnek ugyanis olyan kockázatok, szolgáltatások, például a saját ingóságainkra szóló fedezet, amelyekre a közös biztosítás nem terjed ki, de nekünk szükségünk lenne rá, hívja fel a figyelmet az Allianz szakértője.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!