Fiatal férfi füzettel, előtte áttetsző árfolyamindex

Te ezt hagyod? Köröket vernek rád a fiatalok pénzügyi tudatosság terén

Fiatal férfi füzettel, előtte áttetsző árfolyamindex

Te ezt hagyod? Köröket vernek rád a fiatalok pénzügyi tudatosság terén

Veres Patrik
2017-07-31 Frissítve: 2022-01-18
2017-07-31 Frissítve: 2022-01-18
266726


Sokszor leírták már, hogy mennyire elhanyagolt a magyarok pénzügyi ismerete, de arról is lehetne órákon át beszélni, hogy még mindig elenyésző azon iskolák száma, ahol a közoktatás keretein belül segítik a fiatalokat a pénzügyi tudatosság elérésében. Szerencsére most egy jó hírrel szolgált a jövő generációit féltők számára a K&H Bank. Jóléti-index kutatásukból ugyanis kiderül: ma már a fiatalok többsége anyagilag is gondol a jövőjére, megtakarítanak és okosan használják a banki termékeket.
 

A felmérés szerint a 19-26 éves korosztály 83 százaléka rendelkezik bankkártyával, folyószámlával pedig 74 százalékuk. Ez a korosztály az, amelyik ódzkodik a hitelfelvételtől, viszont ugyanígy nem is fekteti be meglévő pénzét. Ez mondjuk érthető is, hiszen a K&H mérése szerint átlagosan 71 ezer forintot keresnek a 26 éven alattiak, felett ugrik meg csak a kereset 99 ezer forintra. A diák átlagkereset sem alakul valami fényesen, a tanulók 28 ezer forinttal gazdagodnak havonta.

 

Van-e a fiataloknak megtakarítása? Kördiagram
Forrás: K&H


Mindezek fényében jó hír, hogy még közülük is közel 40 százalék mondta azt, hogy van megtakarítása, ami pedig külön öröm, hogy 21 százalékuk tudatosan készül a jövőre és hatékonyan, már a hónap elején félreteszik a megtakarításra szánt összeget. Lehetne javítani a másik oldalon, ugyanis 31 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem tesz félre.
 

De mennyi az annyi? A felmérésből az is kiderül, hogy a fiatalok átlagosan megtakarított pénze 307 ezer forintra rúg, ami igen szép teljesítmény, ha azt vesszük alapul, hogy az aktív kereső magyaroknak mindössze egymillió forintos megtakarítása van átlagosan.

 

Megtakarítási attitűd - kördiagram
Forrás: K&H


Lakás a cél
 

A megtakarítók közül a fiatalok 39 százaléka lakásra gyűjt, míg 38 százalék általános tartalékot képez. 20 százalék autót és utazást szeretne, a többiek pedig családi eseményre, oktatásra és nyugdíjra tesznek félre.

 

Megtakarítások célja - grafikon
Forrás: K&H


Szerencsére elmondható, hogy a pénzügyileg tudatos fiatalok aránya évről évre egyre nagyobb, azonban még így is óriási kihívás egy lakás árának összespórolása. Amennyiben lakáscéljainkat hitel segítségével kell megvalósítanunk, mindenképp érdemes először tájékozódni, hogy melyik bank ajánlata lehet számunkra a legkedvezőbb. Ahhoz, hogy rangsorba állítsuk a hiteltermékeket, érdemes egy kalkulátort, például a Bank360 ingyenes lakáshitel kalkulátorát igénybe venni, hogy testre szabott igényeink alapján választhassunk akár a K&H Bank, vagy több más hitelintézet ajánlatai közül.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!