csökkentek a lakásárak

Nagyot fékezett a hazai lakáspiac az év végén

csökkentek a lakásárak

Nagyot fékezett a hazai lakáspiac az év végén

Bank360 tartalom
2023-04-26 Frissítve: 2023-04-28
2023-04-26 Frissítve: 2023-04-28
32461967

2022 utolsó negyedévben átlagosan 3,6 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, ezzel az éves növekedés üteme 10,6 százalékra, az előző negyedévi mintegy felére lassult – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss jelentésében. Az inflációval korrigálva, reál értelemben éves szinten 9,9 százalékkal mérséklődtek a lakásárak.

 


Az MNB lakásárindex friss értékei szerint mind Budapesten, mind vidéken csökkenni kezdtek a lakásárak. A fővárosban 2022 negyedik negyedévében 1,1 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, míg az előző negyedévben 2 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. A nominális éves lakásár-dinamika a fővárosban 16,1 százalékra csökkent - közölte az MNB.

 


A vidéki városokban a megelőző negyedév csekély, 0,2 százalékos csökkenését követően a negyedik negyedévben már 2,9 százalékkal lettek alacsonyabbak a lakásárak, éves összevetésben pedig 22,7 százalékról 14,4 százalékra lassult az az árnövekedés üzeme.

Bezuhantak az árak a községekben

 

A községekben jelentősen csökkentek a lakásárak félév alatt, a harmadik negyedévi 7,1 százalékos csökkenést újabb, 6,6 százalékos mérséklődés követte az utolsó negyedévben, így az éves nominális növekedési ütem már mindössze 0,3 százalékot tett ki.

 

A régiók városaiban eltérő folyamatokat tapasztaltak. A nyugat-dunántúli régióban 1,3 százalékkal, a közép-magyarországi régióban pedig – a tranzakciós adatok alacsony feldolgozottsága mellett – még 4,1 százalékkal nőttek a lakásárak negyedéves alapon. Ezzel szemben a dél-alföldi, dél-dunántúli és észak-magyarországi régiók városait rendre a lakásárak 1,3, 2,8, illetve 3,6 százalékos mérséklődése jellemezte nominális értelemben, a legnagyobb – 5,6, valamint 5,7 százalékos – negyedéves alapú árcsökkenés pedig a közép-dunántúli és az észak-alföldi régiókban volt megfigyelhető.

 

Éves szinten a legmagasabb, 27,6 százalékos árnövekedés a közép-magyarországi régió városaiban, a legalacsonyabb, 8,7 százalékos lakásár-emelkedés pedig az észak-magyarországi városokban volt mérhető.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2022 negyedik negyedévében 3,6 százalékkal mérséklődött az előző negyedévi 1,6 százalékos csökkenést követően. Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 19,2 százalékról 10,6 százalékra csökkent, reál értelemben - az inflációt figyelembe véve - pedig éves szinten 9,9 százalékkal mérséklődtek a lakásárak.

 

A Központi Statisztikai Hivatal is csökkenést mért az utolsó negyedévben, az előzetes adat szerint 2 százalék mérséklődtek a lakásárak, a pontosabb számot pénteken közli a hivatal.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!