Zárban kulcs

Hogyan adhatsz el egy hitellel terhelt lakást?

Zárban kulcs

Hogyan adhatsz el egy hitellel terhelt lakást?

Vrazsovits Rita
2020-11-16 Frissítve: 2022-04-03
2020-11-16 Frissítve: 2022-04-03
10896440

A magyarországi eladó ingatlanok jelentős része hitellel terhelt, ez azonban nem kizáró ok a vásárlásnál és az eladásnál sem. Mire kell figyelni, ha hitellel terhelt ingatlant szeretnénk megvásárolni, vagy éppen eladni? Hogyan kell lebonyolítani ilyen esetben egy adásvételt? Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána. 

 

Elsőként érdemes végignézni, mi történik, amikor lakáshitelből vesz valaki ingatlant. A hiteligénylés és -folyósítás mellett a bank jelzálogjoghoz jut a szerződésbe bevont ingatlan esetében, ami addig áll fenn, amíg az adós vissza nem fizeti a hiteltartozást. A jelzálogszerződést közjegyzői okiratba foglalják - ez a biztosíték a bank számára, hogy nemfizetés esetén nem kell pereskednie. Emellett az ingatlan tulajdoni lapjára is rákerül minden fontos információ a jelzálogjog bejegyzésével kapcsolatban: a felvett kölcsön összege, és annak minden járuléka.

Az eladáshoz a bankot is muszáj bevonni
 

A hitelből vásárolt ingatlant általában a jelzálogjog mellett elidegenítési és terhelési tilalom is terheli - ez jelenti a biztosítékot a bank számára, hogy a fennálló hitel vissza lesz fizetve, mivel amíg a tilalom fennáll, a vevő tulajdonjogát nem lehet bejegyezni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ingatlan értékesítésekor valamilyen formában rendezni kell a fennálló hitelt.

 

Ez különböző módokon is megvalósulhat:

 

  • a fennálló kölcsönt az ingatlan eladója fizeti ki, saját forrásból vagy az ingatlanért kapott vételár egy részéből,
  • a fennálló kölcsönt saját erőből sem az eladó, sem a vevő nem tudja rendezni: ebben az esetben van arra lehetőség, hogy a vevőnek folyósító bank közvetlenül törlesszen az eladó fél bankjának - így végtörlesztve a fennálló lakáshitelt. Az eladó így a vételárból a hiteltörlesztéssel csökkentett összeget fogja megkapni.

 

Látható, hogy az ügyintézés menete jelentősen eltér a két esetben. Fontos előre tisztázni, hogy melyik megoldást választják a felek, mert az adásvételi szerződésbe bele kell írni a fennálló hitel végtörlesztésére vonatkozó részletes információkat is. 
 


Végtörlesztenéd a fennálló lakáshiteled, vagy kedvezőbbre cserélnéd a meglévő kölcsönt? A Bank360.hu adósságrendező kalkulátorával erre van lehetőséged! Kalkulálj, és találd meg az ideális megoldást!



Ehhez elsőként arra az információra van szükség, hogy pontosan mekkora hiteltartozása van az eladónak - erről az érintett banktól kell kikérni egy igazolást, még az adásvételi szerződés megkötése előtt. Ezután a szerződésben részletesen rögzíteni kell a hitel rendezésére vonatkozó adatokat: ide tartozik a hitelrendezés módja, a fizetésre vonatkozó határidők, valamint az ingatlan tehermentesítésére vonatkozó információk is. Ha a vevő banki hitelt vesz fel az ingatlanvásárláshoz, az ő bankjának is be kell mutatni ezt az igazolást, mivel ez alapján fog tudni utalni, ha ez szerepel a megállapodásban.

 

Mikor történik meg a jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom törlése?

 

Ez a folyamat a fennálló hitel végtörlesztése után elkezdődik, a banknak ugyanis kötelessége kiadni a törlési nyilatkozatot. A Földhivatali ügyintézés eltarthat egy darabig - ha szeretnénk minél hamarabb a végére érni a tehermentesítésnek, akkor van rá lehetőség, hogy meggyorsítsuk a folyamatot, de ez pénzbe kerül. A soron kívüli ügyintézésért helyrajzi számonként 10 ezer forinttal többet kell fizetni, mint a hagyományos eljárásért - ez 6600 forintba kerül. 

 

Mire kell figyelni, ha több jelzálogjog van bejegyezve ugyanarra az ingatlanra? 

 

Nem egyedülálló eset, hogy ugyanarra az ingatlanra több jelzálogjog is be van jegyezve, az állami támogatás segítségével megvásárolt ingatlanoknál erre például rendszeresen sor kerül. Ha például a csok támogatást az igénylő piaci lakáshitellel egészíti ki, akkor 

a kereskedelmi bank hitele és az állami támogatás miatt is jelzálogjog fogja terhelni a lakást. 

 

A több jelzálogjog sem zárja ki az eladás lehetőségét, de értelemszerűen az ügyintézéssel többet kell majd foglalkozni. Ha csokkal vásárolt lakást szeretnénk eladni, akkor érdemes előbb a csok feltételeit átnézni, mert az eladás akár a támogatás visszafizetésével is járhat.

Több jelzálogjog esetén a bejegyzés sorrendje is fontos tényező lehet, különösen egy esetleges végrehajtásnál: ebben az esetben az árverésből befolyó vételárat a bejegyzés sorrendjét figyelembe véve kapják meg az érintettek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!