start

Induló vállalkozás a járvány alatt? Így szerezhetsz finanszírozást, ha hiányzik a kezdőtőke

start

Induló vállalkozás a járvány alatt? Így szerezhetsz finanszírozást, ha hiányzik a kezdőtőke

Bank360 tartalom
2020-10-28 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-28 Frissítve: 2022-01-18
10609532

Egy vállalkozás esetében a hitelfelvétel célja minden esetben az, hogy a cég növelje a bevételeit, eredményét vagy hatékonyságát. Bár a járvány miatt több nagyon kedvező kölcsön is elérhetővé vált vállalkozásoknak, induló cégek szinte egyáltalán nem tudnak ezekhez a forrásokhoz jutni. Összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségek jöhetnek szóba most, ha vállalkozást akarunk építeni. 

 

A bankok jellemzően egy vagy két lezárt üzleti év dokumentációját kérik a hitel bírálatához. A lezárt üzleti év teljes üzleti évet jelent, tehát legalább második éve működnie kell a cégnek. Induló vállalkozások tehát szinte egyáltalán nem hitelképesek a vállalkozás első egy-két évében. 

 

Ez a feltétel többnyire igaz a piaci hitelek mellett a támogatott hitelekre is, így például az NHP Hajrá vagy a Széchenyi Hitel is már működő cégeknek jöhet jól, újoncként sajnos zárva a kapu.

 

 


Meglévő vállalkozásoknak segít a Bank360.hu Széchenyi Hitel Kalkulátora. Egyszerűen és könnyen összehasonlíthatjuk a lehetőségeket és az igénylés feltételeit. Inkább az NHP Hajrá részletei érdekelnek? Az NHP Hajrá Kalkulátorral könnyen megtalálhatjuk a célunkhoz ideális konstrukciót!


 

De akkor mivel lehet még számolni? 

 

Kisvállalkozásokat célozva: mikrohitel

 

Megoldást jelenthetnek a mikrohitelek. Ezek kifejezetten kisvállalkozások számára kialakított konstrukciók, és nem feltétlenül kell hozzá lezárt üzleti év sem. Kell azonban ingatlan fedezet. Itt értelemszerűen a bank számára nem a vállalkozás megbízható múltja jelent garanciát, hanem a hitel fedezeteként szolgáló ingatlan.

 

Könnyen elképzelhető, hogy induló vállalkozásunkhoz nem tudunk ingatlanfedezetet kapcsolni. Ennek számos oka lehet. A legkézenfekvőbb, hogy egyszerűen nincs megfelelő ingatlan - mert vagy egyáltalán nincs ingatlan vagyonunk, vagy amink van, arra már van jelzálogjog bejegyezve. 

 

Ha már van ügyfél és biztosra mennénk a fizetéssel: faktoring

 

Alternatív megoldás lehet az úgynevezett faktoring is, amikor a vevői követelést tesszük a kölcsönnel szembe fedezet gyanánt. Könnyű belátni, hogy egy induló vállalkozás nem feltétlenül rendelkezik megfelelő vevőkörrel. Arról nem beszélve, hogy a faktoring cégek nem fogadnak el akármilyen vevői követelést - jellemzően akkor jöhet ez a megoldás szóba, ha egy nagyvállalat beszállítójaként a szerződéses partnerünk megbízható adósnak minősül. Ha a vállalkozásunk elsősorban magánszemélyeknek értékesít - egy webáruházban például -, akkor ez a lehetőség sem áll fenn.

 

Akár lakossági hitelből is: személyi kölcsön

 

Végső esetben akár személyi kölcsönből is finanszírozhatjuk vállalkozásunk elindítását, hiszen ezek a termékek szabad felhasználásúak. Ehhez azonban nagyon fegyelmezett tervezésre van szükség. Ennek oka, hogy a személyi kölcsön - például egy támogatott vállalati hitellel összevetve - sokkal drágább. Vagyis csak akkor térül meg a befektetés, ha az induló kölcsön valóban csak kezdeti segítség és később sokszorosan megtérül.

 

Ha például egy webáruház kialakításához van szükségünk forrásra, akkor úgy kell kialakítani az üzleti tervet, hogy a majdani bevételek fedezzék a kölcsön összegét, annak minden költségét, és mindezen felül a vállalkozás eredményt is el tudjon számolni. Mivel a személyi kölcsönök átlagos kamata a jegybank adatai szerint 11,46 százalék, ez azt jelenti, hogy a vállalkozásnak a hitel összegéhez képest magas megtérüléssel kell számolnia.

 

Ugyanakkor egy személyi kölcsön igénylése egyszerűbb és a korábbi évekhez képest jelentősen olcsóbb is egy ilyen hitel. Amire érdemes figyelni: az igényléshez legalább 3 hónapos igazolt alkalmazotti státuszra van szükség, így az nem járható út, hogy felmondunk a munkahelyünkön, belevágunk a vállalkozásba és igénylünk hitelt. 

 

Érdemes persze az igénylés előtt megismerni a lehető legpontosabban a feltételeket, hogy tudjunk számolni a megtérüléssel. Ehhez ideális a Bank360.hu Hitelkalkulátora, hiszen hitelösszegtől függően nem csak a személyi kölcsönöket, de a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is összehasonlíthatjuk. 

 

Nem csak hitelből indulhatunk

 

Ha nincs elegendő forrásunk, a vállalkozásunk beindításához uniós forrásokat és egyéb, induló cégeknek szóló támogatásokat is igénybevehetünk. Ezek jellemzője, hogy szigorú procedúrán keresztül méri fel a forrásadó, hogy milyen üzletet támogat. Uniós pályázatoknál pedig például fenntartási kötelezettségünk is van, illetve akár képzés elvégzéséhez is köthetik a sikerességet. 

 

Nagyon fontos, hogy előre tervezzünk

 

Fontos már az elején tisztázni azt is, hogy ki fogja felvenni a személyi kölcsönt és ez hogyan fog megjelenni a vállalkozásban. Ez elsőre nem tűnik fontosnak, de a könyvelésben mindenképpen egyértelműen ki kell derülnie, milyen forrásról van szó. A legegyszerűbb ebben a tekintetben az, hogy a cég alapításakor magánszemélyként felvett hitelt a kft. tagjaként a jegyzett tőke ránk eső részeként tüntetjük fel a könyvekben. 

 

A társaság szempontjából mellékes, hogy ez a részesedés arányában a jegyzett tőke ránk eső részének megfelelő összeget honnan teremtjük elő. Később, amikor a vállalkozás már működik, szintén megvalósítható ez a tőkejuttatás, ez esetben azonban nevesíteni kell az utalást. Ez társas vállalkozások esetében tagi kölcsön lesz, ha egyéni vállalkozásunkat szeretnénk tőkéhez juttatni, akkor pedig tőkebetét. Arról is rendelkezni kell, hogy a vállalkozás miként fizeti ezt vissza a tulajdonosnak: egy összegben vagy rendszeres időközönként, részletekben. A tőkebetét visszafizetésésnek nincs adóvonzata.

 

A vállalkozást tehát sok féle módon, akár személyi kölcsön felvételével is tőkéhez juttathatjuk. Nem szabad elfelejteni azonban azt, hogy az így felvett kölcsön terhét ki kell tudni termelni a vállalkozásból, különben nincs értelme az egész ügyletnek. Kiemelten fontos, hogy hitelfelvétel előtt pontos üzleti tervez állítsunk össze, mert a hitel kamata jóval magasabb, mint a támogatott vállalati hitelek kamata, és ennek a költségnek meg kell térülnie. Ez akkor is így van, ha a személyi kölcsön esetében alapvetően nem jut eszünkbe a megtérülésen gondolkodni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!