Baross Gábor Hitelprogram szerződései

Euróban kapkodták el a Baross Gábor hitelek újabb 200 milliárdját

Baross Gábor Hitelprogram szerződései

Euróban kapkodták el a Baross Gábor hitelek újabb 200 milliárdját

Bank360 tartalom
2024-05-08 Frissítve: 2024-05-08
2024-05-08
38738446

Nemcsak elkapkodták, hanem túlnyomórészt már le is szerződték a cégek a Baross Gábor Hitelprogram újabb 200 milliárd forintos keretét. A finanszírozást 80 százalékban eurós konstrukcióra igényelték a vállalkozások.

 

A kormány 200 milliárd forintos keretemelési döntése után január 15-én nyitotta újra az EXIM Magyarország a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram kérelmeinek befogadását, a kedvezményes hiteltermékek pedig ismét népszerűek voltak a magyar vállalkozások körében. Február közepére a 200 milliárd forint többletforrással megnövelt hitelprogram keretét teljes egészében lefedték az érdeklődő vállalatok által beadott hitelkérelmek. A benyújtott igénylések elbírálása és a jóváhagyást követő szerződéskötések folyamatosan zajlanak.

 

Alig 3 hónap leforgása alatt a programon belül eddig összesen 784 szerződés jött létre 183,4 milliárd forint értékben, amely a 200 milliárd forintos többletforrás 92 százalékát jelenti. A magyar vállalkozások 107 darab, 156 milliárd forint összértékű beruházási hitelszerződést és 677 darab, 27,4 milliárd forint összértékű lízingszerződést írtak alá. A szerződött ügyletek közel negyedében már a folyósítások is megtörténtek.

 

A Baross Gábor Hitelprogram kérelmeinek 80 százaléka euró alapú hitelre szól. Az eddig jóváhagyott kérelmeket vizsgálva az ügyfelek 46 százaléka a kkv-szektorból kerül ki, az ügyfelek döntő része közép-magyarországi vállalkozás. A jóváhagyott hitelkérelmek 97 százalékát az EXIM által refinanszírozott banki partnereken keresztül fogadták be.

 

Az EXIM közlése szerint Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram nemcsak az EXIM Magyarország 30 éves fennállásának egyik legkeresettebb finanszírozási konstrukciója, hanem az ország valaha volt legsikeresebb hitelprogramjai közé is tartozik. Összesen már 1200 milliárd forint kedvezményes forrást adott a vállalkozásoknak.

 

A nagy érdeklődésnek nincs miért csodálkozni, hiszen a vállalati hitelek éppen égbe szökő kamatai idején a hazai cégek a korábbinál is kedvezményesebb feltételekkel, forintban akár 5%, euróban akár 3% kamatozású, maximum tízéves lejáratú hitelhez juthattak. A hitelprogramra az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártás, a turizmus és vendéglátás, az autóipar, valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!