Vállalati hitelprogram

Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 2023

Vállalati hitelprogram

Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 2023

Bank360 tartalom
2023-01-23 Frissítve: 2023-11-19
2023-01-23 Frissítve: 2023-11-19
31246433

A kormány meghirdette 700 milliárd forintos hitelkerettel a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. A kkv-k mellett a nagyvállalatok is részt vehetnek benne. A keretösszeget március elején 1000 milliárdra emelték.

 

A vállalati hitelezés élénkítése és a recesszió elkerülése érdekében a kormány létrehozza a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot (BGH) 700 milliárd forintos keretösszeggel. A hitelprogram 2023 februárjában indult. A keretösszeget március elején 1000 milliárdra emelték.

 

A gazdaságfejlesztési tervek része

 

Ezzel a kormány 2023-ban már mintegy 3000 milliárd forintnyi, azaz a GDP 4 százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya (SZKP) programokon keresztül. A kis cégeknek továbbra is ez utóbbit ajánlják, a feltételek alapján nem éri meg átlépni az SZKP-ból az új programba.

 

Különböző célokra használható fel

 

A BGH-programot lebonyolító Eximbank a vállalatok számára nem csupán export-, hanem valamennyi célra felhasználható forint és euró alapú hitelt nyújt, így beruházási- és forgóeszközhitel is elérhető. A vállalatok méretbeli megkötés nélkül vehetik fel a hiteleket, így a kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalatok is hozzáférnek a kedvezményes hitelekhez. A források a hitel méretétől függően kereskedelmi bankokon, vagy közvetlenül az Eximbank keresztül érhetők el, de minden hitelfelvétel mögött az Eximbank által biztosított forrás áll majd.

 

Segít az NHP-s hitelek refinanszírozásában

 

A program rendkívüli segítséget jelent a vállalkozásoknak abban, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak, valamint lehetőséget biztosít, hogy a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában korábban felvett, 2023 során nagy összegben lejáró hiteleiket refinanszírozhassák. Ezek lejáratával a vállalati hitelek refinanszírozási kockázata jelentősen megnő, mivel a korábbi alacsony, 2,5 százalékos kamatszintekkel szemben a magyar vállalatok 20 százalék feletti hitelkamatokkal szembesülnek. 

 

Az Exim és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium sajtótájékoztatóján később közölték: 2023-ban mintegy 300 milliárd forintnyi hitel jár le, amelyet még 2020-ban az NHP Hajrá keretében nyújtottak a bankok, de vannak olyan tízéves NHP-s hitelek is ezek mellett, amelyeket 2013-ban vettek fel, és most refinanszíroznának a cégek.

 

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram termékei a futamidő végéig fix kamat mellett lesznek elérhetők, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében jellemzően legfeljebb 3,5 százalékos szinten. A program az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz még ennél is kedvezőbb kamatokat kínál.

 

A BGH program keretében a 700 milliárd forintnyi forrásból 450 milliárdot beruházási célra, 150 milliárdot forgóeszközökre, 100 milliárdot pedig zöld hitelcélokra szánnak. A program hivatalosan 2023. december 15-ig tart, de az Eximnél eleve arra számítottak, hogy addigra bőven kimerülhet a keret, amelyet szükség esetén bővíthetnek. Ez meg is történt, február végén a forgóeszközhitelek, március elején pedig a beruházási hitelek igényléseinek befogadását függesztették fel. Ezt követően a kormány bejelentette március 9-én, hogy a hitelprogram keretösszegét 1000 milliárd forintra emeli.

 

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a következő alprogramokból áll:

 

  1. Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitel (a beérkezett hiteligények alapján február végén felfüggesztették a további kérelmek befogadását)
  2. Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási Hitel (a beérkezett hiteligények alapján március elején felfüggesztették a további kérelmek befogadását)
  3. Baross Gábor Újraiparosítási Zöld Hitel
  4. Baross Gábor Újraiparosítási Lízing
  5. EXIM Export Előfinanszírozó Beruházási Hitel
  6. EXIM Export Előfinanszírozó Forgóeszközhitel
  7. Jövő Exportőrei Beruházási Hitel
  8. Jövő Exportőrei Forgóeszközhitel
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!